25 °C Budapest

Pert vesztett a Telekom: pénz jár vissza az ügyfeleknek

Pénzcentrum
2014. május 8. 19:00

A Magyar Telekom a személyesen vagy postai csekken befizetett számlák után 142 forintos tranzakciós díjat számolt fel ügyfeleinek. A Fővárosi Ítélőtábla döntése szerint a távközlési cég gyakorlata fogyasztóellenes volt, ezért a tisztességtelenül beszedett díjakat vissza kell fizetnie az érintettek.

A Magyar Telekom Nyrt. 2012. május 1 - 2012. november 17. között tisztességtelenül számlázta ki a 142 forintos tranzakciós díjat postai- és személyes befizetés esetén a fogyasztók részére, ezért a vonatkozó szerződési feltételei tisztességtelenek és érvénytelenek - a Fővárosi Ítélőtábla 2014. május 8-án helyben hagyta a Fővárosi Törvényszék vonatkozó, korábbi döntését a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége által indított perben. Az ítélet jogerős, a fogyasztóknak visszajár a jogtalanul kiszámlázott díjtétel.

A Szövetség többször felhívta a figyelmet a Magyar Telekom fogyasztóellenes gyakorlatára. A szolgáltató ugyanis 2012. május 1-jét követően egészen 2012. november 17-ig a személyesen vagy postai úton befizetésre kerülő minden egyes számla esetében 142 Ft-os tranzakciós költséget számított fel ügyfeleinek, pusztán azért, mert a befizetés előbb említésre került módjait választották. Ez a gyakorlat teljes mértékben ellentétes volt a fogyasztók érdekeivel és rendkívül sok ügyfelet érintett: Magyarországon még mindig a postai csekkes befizetési mód a legelterjedtebb. Szintén érthetetlen volt, hogy személyes díjfizetés esetén miért került felszámításra a tranzakciós díj - ekkor ugyanis a fogyasztó kereste fel a szolgáltató üzletét. Azaz a vállalkozás számára ekkor nem keletkezett semmilyen adminisztrációs, illetve postaköltség, ami indokolta volna a díj kiszámlázását. Való igaz, a szolgáltatásnak ára van, amit meg kell fizetni. Ugyanakkor a befizetés módját nem lehet külön még "megsarcolni".

A Magyar Telekom semmilyen valós szolgáltatást nem nyújtott a 142 Ft-os tranzakciós díjfizetési kötelezettséggel szemben. Számtalan fogyasztónak kellett így befizetnie ezt a tisztességtelen díjtételt: pedig a nyugta, csekk kiállítása a nyújtott szolgáltatásnak egyértelműen része, nem lehet azért cserébe további, külön költséget felszámítani.

KATTINTS! Brutálisan drága a sárga csekk - mutatjuk, mi a jobb megoldás

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Fővárosi Ítélőtábla a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének adott igazat a szolgáltató ellen indított perben. Megállapította, hogy a Magyar Telekom Nyrt. által 2012. május 1. és 2012. november 17-e között alkalmazott vonatkozó általános szerződési feltételek tisztességtelenek, épp ezért azokat a szolgáltatóval szerződő valamennyi fogyasztóra nézve érvénytelennek nyilvánította. Ebbe a körbe tartoznak azok a fogyasztók, akik a szolgáltató vezetékes telefon-, illetve helyhez kötött műsorterjesztési-, valamint az utólag és előre fizetett mobil rádiótelefon szolgáltatását vették igénybe, és akár csak egyszer is felszámításra került e szolgáltatások esetében részükre a postai sárga csekken vagy a személyes ügyfélkapcsolati pontokon történő befizetéskor a 142 Ft-os tranzakciós díj.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?