Velence, 2019. szeptember 7.Donald Sutherland kanadai színész a The Burnt Orange Heresy címû filmje bemutatója alkalmából rendezett fotózáson a 76. Velencei Filmfesztiválon 2019. szeptember 7-én.MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

Gyászol a filmvilág: meghalt Donald Sutherland

2024. június 20. 19:30

Donald Sutherland, aki olyan klasszikusokban tűnt fel, mint a "M*A*S*H" és "Az éhezők viadala", hosszú betegség után 88 éves korában elhunyt - közölte a The Guardian. .

Donald Sutherland hatvan éven át 190 filmben és tévésorozatban szerepelt. A legendás színész ma hosszú betegség után halt meg Miamiban.

Sutherland karrierje során különleges vonzerővel bírt, amely a hetvenes években kezdett kibontakozni és idővel veterán színészóriássá is érett. Jelentős díjat bár nem kapott filmszerepeiért, de kétszer nyerte el a Golden Globe-díjat a legjobb mellékszereplő kategóriában, és 2017-ben tiszteletbeli Oscar-díjjal ismerték el munkásságát.

A kanadai születésű színész a Torontói Egyetemen folytatott mérnöki- és drámatanulmányokat, majd Londonba költözött, hogy a Londoni Zenei és Színművészeti Akadémián képezze magát színésznek. Pályafutását kisebb brit tévésorozatokkal és filmekkel kezdte, mielőtt meghatározó szerepet kapott volna A piszkos tucat című akciófilmben. Ezután olyan emlékezetes filmekben játszott, mint a M*A*S*H és a Kelly hősei.

Sutherland komolyabb munkák felé fordult az évek során. Szerepelt Jane Fonda mellett a Klute című filmben és az FTA-ban, egy vietnami háború elleni dokumentumfilmben. Aktivizmusa miatt 1971 és 1973 között a Nemzetbiztonsági Ügynökség megfigyelési listáján is szerepelt. Különféle jellegű szerepekben bizonyította tehetségét: pszichológiai horrortól (Don't Look Now) Federico Fellini Casanova-ján át Bernardo Bertolucci 1900 című eposzáig.

Az 1980-as és 90-es években visszatérő szerepeket kapott többek között a Six Degrees of Separation, JFK és Buffy, a vámpírvadász című filmekben és sorozatokban. Emellett kiemelkedő alakítást nyújtott az A Time to Kill jogi thrillerben, az Űrcowboyok űrhajós drámában és a Büszkeség és balítélet Jane Austen-adaptációban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Sutherland Oscar-díjra soha nem volt jelölve, de pályafutása során jelentős elismeréseket gyűjtött be a szerepeiért. Az éhezők viadala-sorozatban nyújtott alakítása is bizonyította sokoldalúságát és azt az egyedi tehetséget, amely generációkat átívelően tette őt emlékezetessé.

címlapi kép: Ettore Ferrari, MTI/MTVA 

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem