26 °C Budapest
Hungarian paper money and lottery

Voltak, akik megpróbáltak csalni az Ötöslottón: minden egy irányba mutat

2024. május 25. 14:24

Beindultak az összeesküvés elméletek, miután az ötös lottón és a hatos lottón is bőven milliárdokat ér a jackpot. Míg azt a Szerencsejáték Zrt. sem tagadja, hogy akadnak ügyeskedők, ma egyrészt nem is lehet csalni, sőt, a játékszervezőnek nem is érdeke csalni a lottójátékokon. Túl nagy biznisz ugyanis úgy is, ha tiszta a rendszer.

A 21. játékhéten a két legismertebb magyar lottójátékban is milliárdokat ér a telitalálat: 2 milliárd 535 millió forint keresi gazdáját az Ötöslottón, míg a Hatoslottó várható főnyereménye már 1 milliárd 835 millió forint. Az ötös lottó és a hatos lottó sorsolását élőben közvetíti ezen a hétvégén is a Pénzcentrum. Ilyen magas nyeremények láttán, ahogy az lenni szokott, beindulnak az összeesküvéselméletek, hogy biztos elcsalja majd valaki a brutális jackpotot.

Mielőtt belemennénk, hogy ez miért kizárt, térjünk ki az ügyeskedő játékosokra. Mert a gigászi főnyeremény természetesen nem csak a szerencsevadászokat vonzza, hanem az ügyeskedőket is. Ezt még maga a játékszervező, vagyis a Szerencsejáték Zrt. is elismerte korábban.

Hozzá kell tenni, hogy a lottójátékosok sem becsületesek sokszor. Ez most pont egy magyarországi eset lesz, amiről a Szerencsejáték Zrt. korábban számolt be: jó példa erre, hogy mielőtt bevezették itthon a hőpapírra nyomtatott lottóíveket, sokan próbálkoztak azzal, hogy utólag töltötték ki a szelvényeket, majd azt állították, hogy természetesen feladták a sorsolás előtt.

Olyan eset is volt Magyarországon, aki több szelvényből ragasztotta össze a "nyertes" szelvényt, és azt hazudta, hogy miután széttépte, akkor vette észre, hogy nyert. A számok még stimmeltek is, de a szelvény vonalkódja nem. Az illető nem akarta feladni, bizonygatta, hogy neki van igaza, így aztán az akkori szóvivő figyelmeztette, hogy beadhat nyereményigénylést az akkor csaknem 3 milliárdos főnyereményre, de ha kiderül, hogy hazudott, akkor nagy értékű csalás kísérletének vádjával eljárást indít ellen a rendőrség. Ezt hallva a férfi rögtön elállt a dologtól.

Lehet csalni az Ötöslottón, Hatoslottón?

A hazai számsorsjátékok integritását nemzetközi és magyar szabványoknak megfelelő, független szakértők által ellenőrzött sorsolási eszközök, valamint szigorú biztonsági intézkedések garantálják, amelyek célja a játékosok bizalmának megőrzése és a csalás lehetőségének kizárása.

A magyarországi lottósorsolások körül időnként felmerülnek különféle összeesküvés-elméletek, melyek a játék tisztaságát vonják kétségbe. Egyesek szerint már hosszú ideje előfordulnak csalások, míg mások úgy vélik, ez csak a számítógépes rendszer bevezetése óta gyakori. Mindazonáltal, az ilyen típusú találgatások száma korlátlan.

Azonban több tényező is biztosítja a hazai számsorsjátékok integrálását. Ezek között szerepelnek a nemzetközi és magyar szabályozásoknak megfelelő sorsolóeszközök használata, amelyeket független külső szakértők - mint például a Szerencsejáték Zrt, SZEF, közjegyzők és az MKEH Metrológiai Hatóság - ellenőriznek. Az MKEH minden eszközt engedélyez és hitelesít, mely folyamat kétévente ismétlődik. A hitelesítés során vizsgálják a sorsoláshoz használt fizikai tulajdonságait, beleértve átmérőjüket, színüket és anyagukat.

A sorsolási eszközök illetéktelenektől való védelmét leplombált tárolás és csak közjegyző jelenlétében történő használat biztosítja. A sorsolást követően ismét lezárásra kerülnek a golyókészletek. A NAV SZEF rendszeresen ellenőrzi az eszközök megfelelő kezelését és használatát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fogadási adatok manipulálása sem lehetséges; ezeket online zár alatt tartják, egy független szerv pedig időbélyeggel látja el őket, így módosítani nem lehet rajtuk. Minden adathoz másolatot is készítenek, amit még a sorsolás előtt elküldenek a Szerencsejáték Felügyelethez.

Minden sorsolást nyilvánosság előtt tartanak meg, lehetőséget adva bárkinek arra, hogy megfigyelje az előkészületeket és magát a sorsolást is. Itt ismét kiemeljük, hogy az Ötöslottó és a Hatoslottó 21. heti nyerőszámainak sorsolását élőben közvetíti ezen a hétvégén is a Pénzcentrum.

Jóval nagyon biznisz ez tisztán is, minthogy megérje csalni

Végezetül érdemes leszögezni, hogy a Szerencsejáték Zrt.-nek gazdaságilag sem érdeke a csalás; a játékosok bizalma ugyanis alapvető fontosságú a vállalat sikeres működéséhez. A biztonsági intézkedések és szabályozások célja ennek a bizalomnak az erősítése.

Végül fontos megemlíteni, hogy az adózott játékbevétel mértéke önmagában is jelzi, hogy nincs szükség manipulációnak helyt adni. Egy átlagos játékhét során több millió alapjátékot adnak fel, ami jelentős bevételt jelent a társaság számára. Ez ráadásul teljesen transzparens.

A legrissebb elérhető adatok szerint 2022-ben 821 milliárd forint szerencsejátékokból származó árbevételt és 25,9 milliárd forint adózott eredményt ért el a Szerencsejáték Zrt. A vállalat EBITDA mutatója - ami az adózás előtti eredményt jelenti - 37,2 milliárd forintra növekedett.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső HATOSLOTTÓ aloldalunkon

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm