22 °C Budapest
Outlet of the gas convector on the wall

Hatalmas rezsipofont kapnak a magyar családok: sokan kaphatnak brutál számlát augusztusban

2024. július 7. 14:46

Itt a magyarázat, ezért lesz különbség a júliusi és augusztusi diktálós gázszámlák között - számolt be az Infostart.

Július 31-én lezárul a rezsicsökkentett gázév időszaka, amely 2023. augusztus 1-jétől 2024. július 31-ig tart. Ebben az időszakban minden lakossági fogyasztó számára 63645 MJ kedvezményes mennyiség jár, ami nem azonos a közhiedelemben elterjedt 1729 m³-rel, hanem jellemzően annál több, például 35-ös fűtőérték esetén ez 1818 m³-t jelent. Ez a szám jellemzi a budapesti fogyasztókat is.

A diktálós gázórások számára azonos fogyasztás mellett is érzékelhetően különböző számlák érkeznek majd júliusban és augusztusban. Az augusztusi számla láthatóan magasabb lesz. Ennek okait Ribárszki Anna, egy gázszámlázással foglalkozó Facebook-csoport alapítója magyarázta el az Infostart kérésére.

Ha valaki a megelőző időszakban kevesebbet fogyasztott (1818 köbméter alatt), és van "megtakarított" kedvezményes mennyisége, akkor júliusban még teljesen kedvezményes számlát kaphat. Például ha valaki június végéig csak 1768 m³-t fogyasztott, de neki 1818 m³ jár, akkor akár további 50 m³-t is elhasználhat úgy, hogy mindet I. árkategóriában kapja meg, valamivel több mint 100 forint/m³ áron.

Akinek nincs ilyen tartaléka, azoknak júliusra körülbelül 752 MJ kedvezményes mennyiség jár, ami fűtőértéktől függően kb. 21 m³-t jelent. Ez problémát okozhat azoknak, akik melegvízre vagy főzésre is használják a gázt, hiszen nyáron nem fűtenek ugyan, de így is elhasználhatnak akár 30-50 m³ gázt is, különösen ha régebbi típusú kazánjuk van.

Augusztus 1-től azonban új helyzet áll elő: újraindul nulláról az egész rendszer. Nincs megmaradt kedvezményes mennyiség, sőt az alap kedvezményes mennyiség is kevesebb lesz mint júliusban: csak 605 MJ jár majd, ami kb. 17 m³-nek felel meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Csak azoknál a felhasználóknál lehet I. árkategóriás számla augusztusban is, akik kizárólag fűtésre használják a gázt és van tartalékuk. Ha nincs tartalékuk és volt gázfelhasználásuk júliusban, akkor azt piaci áron kell fizetniük. Augusztustól mindenképp piaci áras lesz a felhasznált gáz mennyisége, hiszen nem lehet áthozni a megtakarított mennyiséget július utánra.

A versenypiaci ár jelenleg 767 Ft/m³ szemben az I. árkategóriás valamivel több mint 100 Ft/m³-rel. Ez egy átlagos havi fogyasztásnál (30-35 m³) akár 8-12 ezer forinttal magasabb számlát eredményezhet augusztusban a júliusihoz képest. Az idei enyhe tél miatt egy-egy fűtési hőmérsékleti tényezőre nagyobb mennyiség esett mint egy átlagos évben. Augusztustól viszont átlagos évre számolnak előrejelzések alapján.

Szeptember első felében is csak az augusztussal megegyező kedvezményes mennyiség várható; ha az időjárás olyan lesz - nőhet meg a kedvezményes mennyiség szeptember második felében -, de ha ismét olyan szeptemberünk lesz mint tavaly (amikor egyáltalán nem kellett fűteni), akkor egész szeptemberre is csak annyi jár majd mint augusztusra. Ribárszki Anna szerint ez végül is nem lenne rossz dolog télen ugyanis jól jön majd a fel nem használt mennyiség - tette hozzá minielemzésében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem