7 °C Budapest
Three car garages next to each other

Elképesztő drágulás csapott le a városi autósokra: lassan nem tankolni, inkább parkolni lesz luxus

2022. szeptember 26. 14:44

Nagyjából egy középkategóriás autó áráért kínálják a garázsokat Budapest felkapottabb részein, de a megyeszékhelyeken sem sokkal olcsóbb a fedett gépkocsitároló. Egy év alatt 21 százalékkal emelkedtek az árak.

Az Otthon Centrum hálózatában értékesített garázsok ára országos összevetésben 21 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, és az átlagár kicsivel meghaladta a 6 millió forintot. Ugyanakkor a hálózati forgalom a tavalyi év első nyolc hónapjával nagyjából azonos mértékű volt - összegezte Soóki-Tóth Gábor a garázspiac legfrissebb fejleményeit. Az ingatlanközvetítő elemzési vezetője elmondta, a budai kerületekben 5-6 millió forint között alakult az átlagár, és jellemzően nincs számottevő különbség a kerületek között.

A belvárosban a leggyakrabban 5 millió forint körüli garázsárakkal találkoznak a vevők, de a XIII. kerületben 6,3 millió, míg a IX. kerületben 5,4 millió forintot kérnek átlagosan egy fedett gépkocsitárolóért. A legnagyobb drágulást a külső pesti kerületekben mérte a cég, így már azok a városrészek is felzárkóztak a belvárosi, 5 millió forint körüli árszinthez.

„A budapesti árak idén egymáshoz konvergáltak és a külső pesti kerületek, ahol eddig olcsóbban lehetett garázshoz jutni, már alig olcsóbbak a belvárosi, budai tárolóknál” – mondta a szakember, aki megjegyezte: az ár szinte mindenhol nőtt a fővárosban. A XIII. kerület 30 százalékkal drágább a tavalyi évhez képest, igaz, alacsonyabb bázisról indult. A XI. kerületben 9 százalékkal, a III. kerületben 8 százalékkal, míg a IX. kerületben 3 százalékkal kell idén többet fizetni.

A megyei jogú városokban a garázsok iránti kereslet valamivel mérsékeltebb, hiszen vidéken eleve több hely van az autók tárolására. A garázsok a legtöbb megyei jogú városban 3-5 millió forint között keltek el tavaly. De az új garázsok ára ennél esetenként magasabb, például Siófokon, ahol sok, új építésű projekthez kapcsolódó garázs található. Az átlagár itt idén 7,7 millió forint. Tatabányán 5,1 millió forint, Székesfehérváron 4,6 millió forint egy fedett gépkocsitároló átlagára. A városok között nincs számottevő különbség és a növekedés mértéke 10 százalék alatt alakult.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A garázsok árazásában akár egy városrészen belül is tetemes eltérések adódhatnak: jelentős árbefolyásoló tényező, hogy fedett tárolóról, mélygarázsról vagy különálló garázsról van szó. Jellemzően utóbbiak kelnek el az átlagár felett, míg a fedett autóbeállók akár harmadával olcsóbbak is lehetnek. Továbbá a garázs állapota, illetve az, hogy új vagy használt, szintén meghatározza az árat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem