6 °C Budapest
Three car garages next to each other

Elképesztő drágulás csapott le a városi autósokra: lassan nem tankolni, inkább parkolni lesz luxus

2022. szeptember 26. 14:44

Nagyjából egy középkategóriás autó áráért kínálják a garázsokat Budapest felkapottabb részein, de a megyeszékhelyeken sem sokkal olcsóbb a fedett gépkocsitároló. Egy év alatt 21 százalékkal emelkedtek az árak.

Az Otthon Centrum hálózatában értékesített garázsok ára országos összevetésben 21 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, és az átlagár kicsivel meghaladta a 6 millió forintot. Ugyanakkor a hálózati forgalom a tavalyi év első nyolc hónapjával nagyjából azonos mértékű volt - összegezte Soóki-Tóth Gábor a garázspiac legfrissebb fejleményeit. Az ingatlanközvetítő elemzési vezetője elmondta, a budai kerületekben 5-6 millió forint között alakult az átlagár, és jellemzően nincs számottevő különbség a kerületek között.

A belvárosban a leggyakrabban 5 millió forint körüli garázsárakkal találkoznak a vevők, de a XIII. kerületben 6,3 millió, míg a IX. kerületben 5,4 millió forintot kérnek átlagosan egy fedett gépkocsitárolóért. A legnagyobb drágulást a külső pesti kerületekben mérte a cég, így már azok a városrészek is felzárkóztak a belvárosi, 5 millió forint körüli árszinthez.

„A budapesti árak idén egymáshoz konvergáltak és a külső pesti kerületek, ahol eddig olcsóbban lehetett garázshoz jutni, már alig olcsóbbak a belvárosi, budai tárolóknál” – mondta a szakember, aki megjegyezte: az ár szinte mindenhol nőtt a fővárosban. A XIII. kerület 30 százalékkal drágább a tavalyi évhez képest, igaz, alacsonyabb bázisról indult. A XI. kerületben 9 százalékkal, a III. kerületben 8 százalékkal, míg a IX. kerületben 3 százalékkal kell idén többet fizetni.

A megyei jogú városokban a garázsok iránti kereslet valamivel mérsékeltebb, hiszen vidéken eleve több hely van az autók tárolására. A garázsok a legtöbb megyei jogú városban 3-5 millió forint között keltek el tavaly. De az új garázsok ára ennél esetenként magasabb, például Siófokon, ahol sok, új építésű projekthez kapcsolódó garázs található. Az átlagár itt idén 7,7 millió forint. Tatabányán 5,1 millió forint, Székesfehérváron 4,6 millió forint egy fedett gépkocsitároló átlagára. A városok között nincs számottevő különbség és a növekedés mértéke 10 százalék alatt alakult.

A garázsok árazásában akár egy városrészen belül is tetemes eltérések adódhatnak: jelentős árbefolyásoló tényező, hogy fedett tárolóról, mélygarázsról vagy különálló garázsról van szó. Jellemzően utóbbiak kelnek el az átlagár felett, míg a fedett autóbeállók akár harmadával olcsóbbak is lehetnek. Továbbá a garázs állapota, illetve az, hogy új vagy használt, szintén meghatározza az árat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?