Brown Sausage dog with red lead on road in Shoreditch

Súlyos dolog derült ki a menhelyi kutyákról: erről minden gazdinak tudnia kell

2022. május 16. 13:05

Milyen a hazai kutyatartás, örökbefogadás, menhelyi kutyák helyzete? Melyik fajták a legnépszerűbbek? Mire figyeljünk a kutyatartásnál? E témákról beszélt a Pénzcentrumnak egy alapítvány vezetője és a NÉBIH osztályvezető főorvosa.

Az Állatorvostudományi Egyetem munkatársai 2021-ben országos reprezentatív felmérést készítettek „Magyarországi kutyatartási szokások a COVID-19-világjárványban” címmel. A felmérés szerint Magyarországon közel másfél millió, regisztrált a gazdájával együtt élő kutya él, az utcán és menhelyeken lévőkkel együtt az összelétszám 2-3 millió közé esik. Az emberek 36%-a lakik olyan háztartásban, amelyben legalább egy kutya is él, a kétkutyás háztartások száma 12,7%, a három kutyás 3,4%, annál több 1%. Vagyis a hazai háztartások felében legalább egy négylábú családtag is megtalálható. Ezzel a hatodik helyet foglaljuk el Európában.

A kutyatartók közül kiemelkednek a 60 év felettiek (23,3%), a falvak lakói (39,3%), ezt követik a megyeszékhelyeknél kisebb városok (35,2%) lakosai. A legtöbben Pest megyében (14,3%) és Budapesten (11,1%) élnek. Kelet-Magyarországon több a gazda, mint Nyugat-Magyarországon.

A gazdák nagy része nem tervezetten jutott állatához, 21,7%-uk ismerőstől fogadta be, 22% ajándékba kapta, 7,5% az utcáról fogadta be, 2% pedig örökölte. Iskolába mindössze 8,6%, egyéni kutyakiképzőhöz 2,9% viszi a kutyáját.

A Vigyél haza! Illatos úti, árva és sérült kutyákért Alapítvány 14 éve működik. Óvári András, az alapító szerint legfontosabb feladatuk a sérült, elgázolt, a telepen nem gyógyítható kutyák gondozásba vétele. Kiemelten foglalkoznak az idős, vagy már több éve a telepen élő, elgázolt, problémás kutyákkal, akik a szokásosnál több törődést, szakmai segítséget igényelnek. Ez sokszor hosszú hónapokig tartó rehabilitációt, fizikai és lelki gyógyulást jelent.

Óvári András elmondása szerint hazánkban évtizedes probléma a kutyák túlszaporodása, sajnos sokan még ingyen sem veszik igénybe az ivartalanítást. Ma is él az a régi tévhit, hogy jót tesz a kutyának, ha legalább egyszer szül. Az alapítványnál közel 10 éve elkezdték az örökbeadandó állatok ivartalanítását, amit 7 hónapos kor után végeznek el.

A hazai „kutyavilágban” alapkérdés, hogy családtagnak, vagy haszonállatnak tekintik őket és – a közhiedelemmel ellentétben – ez nem feltétlenül falu-város kérdés. Szinte minden menhelyen sok az idős kutya, viszont az örökbefogadók 90%-a fiatal kutyát akar magához venni. Érdekes módon a fiatalok nyitottabbak az idős kutyák örökbefogadására.

Az örökbefogadás sokkal bonyolultabb, átgondolt tervezést igénylő „projekt”, mint azt a legtöbben gondolják. Az alapítványnál minden potenciális gazdát felvilágosítanak, hogy hosszú távon - nem ritkán 10-15 évben - kell gondolkodni.

Az elmúlt 15 évben közel 1500 kutyát adtak örökbe, amelyek nagy része jó gazdához került, nem hozták vissza. Az örökbefogadás menete a következő: a potenciális gazdának egy kérdőívet kell kitöltenie, amiből kiderül, hogy mennyire alkalmas az életvitele az adott kutyához. Az előszűrés után meglátogatja a kutyát, sétálnak, ismerkednek. Ha az ismerkedés kölcsönösen sikeres, az alapítvány önkéntesei „házhoz viszik” a kutyát, hogy a helyszínen is meggyőződhessenek a körülményekről.

Az alapítvány ideiglenes befogadókkal is kapcsolatban áll. Ők azok, akik értenek a kutyához, vállalják, hogy mint családtagok gondozzák a végleges gazda megtalálásáig. Minden egyes kutyát oltva, féregtelenítve, mikrocsippel ellátva helyeznek el a befogadóknál. Az adott időtartam alatt a teljes költséget az alapítvány állja, a tápláléktól az orvosig, a gyógyszerektől a tanácsadásig.

Az éves átlagosan költségvetésük 30-40 millió forint, mely kb fele-fele arányban az 1%-os felajánlásokból és a vállalkozásaikból jön össze. 2022-ben egy nagybank támogatásával hűtött-fűtött konténereket alakítanak ki a gyógyuló, vagy idős kutyáknak.

Jól gondoljuk át!

Dr Pallós László, a NÉBIH osztályvezetője, országos állatvédelmi főfelügyelő elmondása szerint nagyon sok kedvtelésből tarott állat van Magyarországon. Ez örvendetes dolog, mert erősíti az emberek - főleg a városban élők – természethez való kapcsolódását. Ugyanakkor nagyon fontos a felelősség kérdése: végig kell gondolni, mik az adott állat tartási igényei, és ezt az életkörülményeink és életritmusunk mellett tudjuk-e biztosítani számára élete végéig.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy velünk együtt élő állatért élete végéig felelősséget kell vállalnunk. Ezért sem jó a meggondolatlan magunkhoz vétel. A Covid alatt például sokan otthon ültek és „eszükbe jutott”, hogy milyen jó lenne egy kutyával sétálni, ezért örökbefogadtak. Félő, hogy most, a járványügyi helyzet normalizálódásával ezen állatok egy része visszakerül a menhelyekre. Szintén fontos szempont a szűkebb lakóközösségünk: milyen fajtájú, habitusú kutya milyen háztartásba illik. Egy puli például nem feltétlenül való egy társasházi lakásba.

Ha minden körülményt átgondolva meghoztuk azt a felelős döntést, hogy kutyát veszünk magunkhoz, a következő lépés a kiválasztás. Fogadhatunk örökbe kutyát menhelyről vagy gyepmesteri telepről, de vásárolhatunk is kölyköt tenyésztőtől. Soha ne válasszunk kizárólag költségalapon, mert e téren is igaz a mondás, hogy olcsó húsnak híg a leve.

Sok szaporító minél kisebb befektetéssel szeretne hasznot húzni a kölykökből. Fontos szempont (ami természetesen megjelenik az árban), hogy a kölyköket milyen körülmények között tartották, mivel etették, hogy szocializálták, rendszeres állatorvosi felügyelet alatt álltak-e. Ne felejtsük el, hogy még egy relatíve magas vételár is csak töredéke a közös élet alatt felmerülő számtalan költségnek.

Egyre többen érzik a felelősséget

Örvendetes fejlemény, hogy egyre többen szeretnének felelős gazdikká válni, és jelentkeznek a Nébih által összeállított „Gazdijogsi” online tanfolyamra Ez egy olyan komplex, ingyenesen elsajátítható tananyag, amely felöleli a felelős kutyatartás teljes spektrumát az állat kiválasztásától kezdve az anatómiai és egészségügyi ismereteken át a táplálásig, de nem maradnak ki a neveléssel, viselkedési problémákkal kapcsolatos információk, valamint a kutyatartással kapcsolatos jogi ismeretek sem.

A „Harmóniában együtt” kiadvány pedig a kisgyerekeknek szól, amelyből az óvodás/kisiskolás korosztály szülői vagy pedagógusi segítséggel olyan információkhoz jut a kutyákkal és azok viselkedésével kapcsolatban, amelyek ismerete segít megelőzni a gyermekeket ért kutyaharapásokat.

Még mindig rengeteg a kóbor kutya

Magyarországon még mindig magas a kórbor kutyák száma, bár a trend bíztató. 2013. január 1-től kötelező valamennyi kutya mikrochippel történő egyedi jelölése és nyilvántartásba vétele. Ezt megelőzően éves szinten kb. 30 ezer kutya került ebrendészeti telepre, ma ez a szám 20 ezer alatt van. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni az ivartalanítás fontosságát: aki nem akar utódot, az ivartalanítsa kedvencét. Erre állami program is indult. Azonban e téren még sok a tennivaló, az eb adatbázis alapána kutyák kb 15%-a ivartalanított.

Divatos téma az ebek veszélyessége. A korábbi szabályozás alapjána pitbullt és annak keverékeit jogilag veszélyesnek minősítették, nyilvántartásba vették és szigorú tartási körülményeket állapítottak meg számukra. Ezzel a jogalkotó kijelölt egy fajtát, ami ráadásul megfelelő környezetben tartva nem is jelent nagyobb veszélyt más fajtáknál.

A gyakorlatban sem működött ez a szabályozás hirtelen minden pitbull staffordshire terrierré „vált”. 2012 óta az a veszélyes kutya - fajtától függetlenül - amit az állatvédelmi hatóság viselkedése alapján veszélyesnek minősít. A gyakorlatban ez a járási főállatorvos feladata. Így akár egy spániel is lehet veszélyes eb, ha olyan a viselkedése

- mondta az országos állatvédelmi főfelügyelő.

A közösségi oldalakon népszerű baba-kutya együttlétek kapcsán a doktor úr felhívja a figyelmet néhány alapvető szabály betartására. Soha ne hagyjuk őket felügyelet nélkül. Bár az esetek jelentős részében a család kutyája tiszteletben tartja és akár védelmezi is a gyermeket, de előfordulhat, hogy az állat félreérti a kisgyerek hirtelen mozdulatát, vagy egy nagyobb testű eb véletlenül fellökheti a babát. Egyes belső élősködők is veszélyt jelenthetnek, ha nem rendszeres a féreghajtás. A kutyával való foglalkozás után pedig tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat - tette hozzá.

Mint kiderült, Magyarország 5 legnépszerűbb kutyafajtája: a francia buldog (130 ezer van itthon), a német juhász 125 ezer, a puli 100 ezer, a yorkshire terrier 90 ezer és a 85 ezres tacskócsapat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm