Man checking battery in smoke detector in the kitchen.

Életet menthet ez a kis kütyü a háznál: ebben a hőségben különösen nagy szükség van rá

2021. július 9. 14:31

Pénteken fél 12-kor érkezett a jelzés, amely szerint tűz keletkezett egy tízemeletes győri társasház egyik ötödik emeleti lakásában, a Szabolcska Mihály utcában. Kilenc járművel harminc tűzoltó érkezett a helyszínre, akik kiürítették az épületet és eloltották a tüzet. Egy tizenhat négyzetméteres hálószoba égett teljes terjedelmében, oltása közben egy összeégett holttestet találtak a tűzoltók. A tűz pontos keletkezési okát vizsgálják.

Azokban a lakásokban, ahol van füstérzékelő, nem következik be halálos lakástűz, sőt komolyabb füstmérgezés, nagyobb tűz sem jellemző az ilyen otthonokban. A füstérzékelő a tűz keletkezésének legelején jelez, amikor még van idő cselekedni, a tűzoltók több értéket tudnak megmenteni.

Az év első hat hónapjában összesen 3815 otthonban keletkezett tűz, 263 esetben panellakásban. Összesen több mint 47 ezer négyzetméternyi ingatlan égett le, csaknem akkora terület, mint Budapest egyik legnagyobb bevásárlóközpontja. A tűzoltók 341 ember életét megmentették, 42-en azonban meghaltak ezekben a lakástüzekben, a legtöbben füstmérgezés miatt. 302 ember szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezést szenvedett. Átlagosan 40 perc kellett ahhoz, hogy a tűzoltók megfékezzék a tüzeket. A leghosszabb beavatkozás 8 órán át tartott, sok tüzet percek alatt megfékeztek. Az első félévben keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 2400 munkaórára volt szükség, 7313-szor riasztottak tűzoltóautót a helyszínekre.

A legtöbb lakástűz nyílt láng, vagyis öngyújtó és gyufa használata, illetve főzés miatt keletkezett, második helyen az elektromos eredetű tüzek, harmadik helyen a fűtési rendszer meghibásodása, negyedik helyen pedig a dohányzás áll. 672 lakástűz a kéményben keletkezett. Még mindig sokan fűtenek hulladékkal, és nem mindenki él az ingyenes kéményseprés lehetőségével. 180 helyszínen gázpalackok nehezítették a tűzoltók munkáját. 81 lakás olyan mértékben megrongálódott a tűzben, hogy az ott élőknek átmenetileg el kellett hagyniuk az otthonukat. 99 esetben szándékosság gyanúja is felmerült, ezeket az eseteket a rendőrséggel közösen vizsgálják a tűzoltók.

A tűzoltókat az első félévben 532 alkalommal riasztották szén-monoxiddal összefüggő esethez. 148-an szenvedtek valamilyen mértékű mérgezést, 15 emberen pedig már nem lehetett segíteni. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy mérgező gáz csak a fűtési szezonban ránk leselkedő veszély, holott egész évben fenyegetést jelenthet. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő a forrása lehet, amely nyílt lánggal működik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nagy melegben sokan használnak klímát vagy mobil klímát, megfelelő szellőzés hiányában ezek is segíthetik a gyilkos gáz kialakulását.

Minden olyan épületgépészeti megoldás hozzájárulhat a szén-monoxid keletkezéséhez, amely befolyásolja az otthonunkban a levegőáramlást, ezért minden nyílt égésterű vízmelegítő és fűtőeszköz közelébe érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt telepíteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?