2 °C Budapest
Éledezik a lakáspiac: ennyivel nőttek 2021-ben az árak a fővárosban és vidéken

Éledezik a lakáspiac: ennyivel nőttek 2021-ben az árak a fővárosban és vidéken

2021. május 5. 16:03

Kiemelkedő mértékben nőtt idén a megépült lakások száma 29 százalékkal több új lakást adtak át az év első negyedében mint egy évvel korábban. Az eladásra kínált új építésű lakások és házak iránti kereslet jelentősen nőtt, az érdeklődők száma az idén 163 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a két évvel ezelőtti szintet pedig 61 százalékkal múlta felül. Közben a kínálat is hatalmas bővülésen ment keresztül, az új lakóingatlanok választéka éves összevetésben 65 százalékkal nőtt, 2019-hez képest pedig megduplázódott. 

Új korszakba léptek a lakásépítések. Bár a fővárosban csökkent lakásépítési kedv, Budapesten kívül viszont jelentősen nőtt - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely bemutatja azt is, hogy az új lakások iránt nagymértékben nőtt az érdeklődés, ezzel párhuzamosan pedig a kínálat is jelentősen bővült.

Eltérő folyamatok Budapesten és vidéken

Januártól március végéig - a hivatalos adatok szerint - Magyarországon összesen 6946 lakásépítési engedélyt adtak ki, ez éves összevetésben 1,2 csökkenésnek felel meg. A visszaesés azonban a főváros számlájára írható, Budapesten ugyanis az ötödére csökkent a kiadott engedélyek száma. Ezzel szemben a megyeszékhelyeken 77 százalékkal nőtt, a városokban és községekben pedig 82 és 84 százalékkal ugrott meg a kiadott engedélyek száma.  A hivatalos adatok szerint harmadával több lakás épült az idei első negyedévben: 6153 lakást vettek használatba, 29 százalékkal többet, mint 2020 azonos időszakában.

A lakásépítési kedv Budapesten kívüli piacon látható felfutása főként a 2021-ben kibővített otthonteremtési támogatásoknak és a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének köszönhető, amely alapján újlakás-dömpingre van kilátás a következő években. A lakásépítések olyan pályára álltak, aminek köszönhetően az évtized közepére Magyarországon akár évi 35-40 ezer új lakóingatlant adhatnak át. A kiadott építési engedélyek csökkenése alapján ehhez arra is szükség lesz, hogy a kedvezményes lakásépítési áfa és az új lakásokhoz igényelhető támogatások tartósan megmaradjanak

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Sokkal többen néznek új lakóingatlanokat

Hozzátette: Az új lakások iránt az ingatlan.com adatai szerint nagyon megugrott az érdeklődés ebben az évben. Az idei év első négy hónapjában 163 százalékkal többen érdeklődtek az eladásra kínált új lakóingatlanok iránt, mint egy évvel korábban.

Figyelembe kell venni, hogy a múlt év első hónapjaiban a koronavírus-járvány megjelenése miatt visszaesés volt az érdeklődésekben. Ezért érdemes 2019 első négy hónapjával is összevetni az idei keresletet, akkor ugyanis még nem volt járvány. A két évvel ezelőtti szinthez képest is jelentősen, 61 százalékkal nőtt az új lakóingatlanok iránt érdeklődők száma

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- fogalmazott Balogh László.

A járványhatás is jól látható: a karantén miatt sok lakóingatlan-vásárlást tervező háztartás a kerttel rendelkező házak felé fordult, ezt jelzi, hogy az idei év első négy hónapjában 270 százalékkal többen érdeklődtek irántuk, mint egy évvel korábban, 2019 azonos időszakához képest pedig 144 százalékos volt a növekedés.

Másfélszeresére nőtt a kínálat, enyhén emelkedtek az árak

A kínálat is kiemelkedő mértékben emelkedett. Idén áprilisban közel 8 ezer új építésű lakóingatlant hirdettek eladásra, ez pedig 65 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi kínálatot, a két évvel ezelőtti helyzethez képest pedig 93 százalékkal bővült a “választék”. A fővároson kívüli piacokon kiugró bővülést ment végbe: a megyeszékhelyeken eladásra kínált újonnan épített sor-, iker- és családi házak kínálata egy év alatt 133 százalékkal nőtt, a kisebb vidéki városokban található új házak esetében pedig 208 százalékos volt a bővülés.

Az elemzéséből kiderül továbbá, hogy áprilisban a fővárosi új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 903 ezer forint volt. A megyeszékhelyek közül Debrecenben 664 ezer forintba került az eladásra kínált új lakóingatlanok négyzetmétere. Pécsen ugyanez 646 ezer forintot, Kecskeméten 623 ezer forintot, Győrben pedig 518 ezer forintot tett ki. Nyíregyházán négyzetméterenként kereken 400 ezer forintért hirdették eladásra az új lakásokat és házakat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm