Éledezik a lakáspiac: ennyivel nőttek 2021-ben az árak a fővárosban és vidéken

Éledezik a lakáspiac: ennyivel nőttek 2021-ben az árak a fővárosban és vidéken

2021. május 5. 16:03

Kiemelkedő mértékben nőtt idén a megépült lakások száma 29 százalékkal több új lakást adtak át az év első negyedében mint egy évvel korábban. Az eladásra kínált új építésű lakások és házak iránti kereslet jelentősen nőtt, az érdeklődők száma az idén 163 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a két évvel ezelőtti szintet pedig 61 százalékkal múlta felül. Közben a kínálat is hatalmas bővülésen ment keresztül, az új lakóingatlanok választéka éves összevetésben 65 százalékkal nőtt, 2019-hez képest pedig megduplázódott. 

Új korszakba léptek a lakásépítések. Bár a fővárosban csökkent lakásépítési kedv, Budapesten kívül viszont jelentősen nőtt - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely bemutatja azt is, hogy az új lakások iránt nagymértékben nőtt az érdeklődés, ezzel párhuzamosan pedig a kínálat is jelentősen bővült.

Eltérő folyamatok Budapesten és vidéken

Januártól március végéig - a hivatalos adatok szerint - Magyarországon összesen 6946 lakásépítési engedélyt adtak ki, ez éves összevetésben 1,2 csökkenésnek felel meg. A visszaesés azonban a főváros számlájára írható, Budapesten ugyanis az ötödére csökkent a kiadott engedélyek száma. Ezzel szemben a megyeszékhelyeken 77 százalékkal nőtt, a városokban és községekben pedig 82 és 84 százalékkal ugrott meg a kiadott engedélyek száma.  A hivatalos adatok szerint harmadával több lakás épült az idei első negyedévben: 6153 lakást vettek használatba, 29 százalékkal többet, mint 2020 azonos időszakában.

A lakásépítési kedv Budapesten kívüli piacon látható felfutása főként a 2021-ben kibővített otthonteremtési támogatásoknak és a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének köszönhető, amely alapján újlakás-dömpingre van kilátás a következő években. A lakásépítések olyan pályára álltak, aminek köszönhetően az évtized közepére Magyarországon akár évi 35-40 ezer új lakóingatlant adhatnak át. A kiadott építési engedélyek csökkenése alapján ehhez arra is szükség lesz, hogy a kedvezményes lakásépítési áfa és az új lakásokhoz igényelhető támogatások tartósan megmaradjanak

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Sokkal többen néznek új lakóingatlanokat

Hozzátette: Az új lakások iránt az ingatlan.com adatai szerint nagyon megugrott az érdeklődés ebben az évben. Az idei év első négy hónapjában 163 százalékkal többen érdeklődtek az eladásra kínált új lakóingatlanok iránt, mint egy évvel korábban.

Figyelembe kell venni, hogy a múlt év első hónapjaiban a koronavírus-járvány megjelenése miatt visszaesés volt az érdeklődésekben. Ezért érdemes 2019 első négy hónapjával is összevetni az idei keresletet, akkor ugyanis még nem volt járvány. A két évvel ezelőtti szinthez képest is jelentősen, 61 százalékkal nőtt az új lakóingatlanok iránt érdeklődők száma

- fogalmazott Balogh László.

A járványhatás is jól látható: a karantén miatt sok lakóingatlan-vásárlást tervező háztartás a kerttel rendelkező házak felé fordult, ezt jelzi, hogy az idei év első négy hónapjában 270 százalékkal többen érdeklődtek irántuk, mint egy évvel korábban, 2019 azonos időszakához képest pedig 144 százalékos volt a növekedés.

Másfélszeresére nőtt a kínálat, enyhén emelkedtek az árak

A kínálat is kiemelkedő mértékben emelkedett. Idén áprilisban közel 8 ezer új építésű lakóingatlant hirdettek eladásra, ez pedig 65 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi kínálatot, a két évvel ezelőtti helyzethez képest pedig 93 százalékkal bővült a “választék”. A fővároson kívüli piacokon kiugró bővülést ment végbe: a megyeszékhelyeken eladásra kínált újonnan épített sor-, iker- és családi házak kínálata egy év alatt 133 százalékkal nőtt, a kisebb vidéki városokban található új házak esetében pedig 208 százalékos volt a bővülés.

Az elemzéséből kiderül továbbá, hogy áprilisban a fővárosi új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 903 ezer forint volt. A megyeszékhelyek közül Debrecenben 664 ezer forintba került az eladásra kínált új lakóingatlanok négyzetmétere. Pécsen ugyanez 646 ezer forintot, Kecskeméten 623 ezer forintot, Győrben pedig 518 ezer forintot tett ki. Nyíregyházán négyzetméterenként kereken 400 ezer forintért hirdették eladásra az új lakásokat és házakat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16