33 °C Budapest
Másfél millió magyar nagy bajban van: ez az egészségüket teljesen tönkreteheti

Másfél millió magyar nagy bajban van: ez az egészségüket teljesen tönkreteheti

2020. november 17. 12:02

Másfélmillió embernek okoz komoly gondot Magyarországon az otthona felfűtése, ez EU-ban pedig 52 millióan vannak ezzel így. A helyzetet tovább rontja a lakások rossz minősége, a probléma az egészségre és a teljesítményre is rányomja a bélyeget.

A négymillió nyilvántartott magyarországi háztartásból 400-800 ezer energiaszegény. Ez azt jelenti, hogy nem tudja megfelelően kifűteni a lakását, vagy ha a háztartás számára szükséges energia költségei a háztartás jövedelmének nagyon jelentős részét teszik ki. A probléma itthon legalább másfél millió embert, az otthonok 10-20 százalékát érinti. Ezt állapította meg egymástól függetlenül a Knauf Insulation szigetelőanyagokkal foglalkozó cég és a Habitat for Humanity Magyarország lakhatással foglalkozó szervezet közös közleményük szerint. Ráadásul hozzáteszik: ebben a számban benne sincsenek azok, akiknek nagyon magas a károsanyag-kibocsátásuk azért, mert nem megfelelő módon fűtenek.

Felújítanád a lakást? Ha kell egy kis segítség, nézz utána a lakáshiteleknek a Pénzcentrum kalkulátorában!

Bár a jelenség egyáltalán nem csak az alacsonyabb jövedelmű, szegényebb családoknál létezik, elsősorban őket érinti. Magyarországon az energiaszegénységnek nincs pontos mérőszáma, de többnyire azokat sorolják ebbe a kategóriába, akiknél az energiaszámlák rendezése után a háztartás mediánjövedelmének kevesebb, mint a hatvan százaléka marad meg. A kérdés az EU-ban 52 millió embert érint, ők nem tudják megfelelően felfűteni a lakásukat. Emellett 87 millió ember rossz minőségű lakásban lakik. Az uniós országokban 162 millió ember olyan lakásban él, amelynek nagyon magas a rezsiköltsége, illetve 41 millió ember tartozik folyamatosan az energiaszolgáltatóknak.

Ez a probléma hosszabb távon meghatározhatja a háztartásban élők egészségi állapotát, iskolai és munkahelyi teljesítményét is. A lakás minősége és az energiaszegénység ráadásul egymást erősítő tényezők - egy sötét, vizesedő, hiányos, rossz minőségű nyílászárókkal ellátott, szigetelés nélküli lakás világítása és kifűtése több energiát igényel. 

Sokan nem tudják fűteni lakásaikat, vagy csak annyira, hogy éppen ne fagyjanak meg.

A megoldás a cég és az alapítvány szerint a megfelelő szigetelés lenne: egy családi ház teljes körű szigetelésével akár 50%-kal is csökkenthetjük otthonunk energiafelhasználását és fűtési költségét. Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?