17 °C Budapest
Itt áll feketén-fehéren: brutálsokat fizetnek a tévézésért a magyarok

Itt áll feketén-fehéren: brutálsokat fizetnek a tévézésért a magyarok

2019. augusztus 29. 16:53

Elhelyeztük Magyarországot a tévé-térképen: kiderült, hogy hazánkban átlagosan 54 ezer forintot kell fizetni a szolgáltatásért évente. Ez kb. feleannyi, mint mondjuk a svájci TV-csekk, de a vizsgált országok közül a lengyeleknél a legolcsóbb az előfizetés, nagyjából harmadannyi, mint nálunk. Kiderült, hogy hazánkban 4 millió háztartásra 3,5 millió előfizetés jut, és a legtöbben a digitális szolgáltatást veszik igénybe.

Több európai országban is sokkalta olcsóbb a kábeltévés előfizetés éves díja, mint Magyarországon - legalábbis ez derült ki, amikor összehasonlítottuk a hazai átlagárakat az European Broadcasting Union összegzésével.A listán ugyan hazánk nem szerepelt, de a Pénzcentrum a három legnagyobb hazai szolgáltató (Digi, UPC, Telekom) tévécsomag-árai alapján kiátlagolta, hogy itthon 4506 forintba kerül egy hónapra a TV-előfizetés, egy évre tehát 54 072 forintot kell fizetni a szolgáltatásért, ami átszámolva kb. 163,8 euró - 330 forint körüli euróárfolyammal számoltunk, hiszen a hazai valuta a napokban történelmi mélypont közelébe ért az euróval szemben. Így pedig értelemszerűen minden drágább a magyaroknak, amit euróban kell kifizetni.

Ezzel a drágasági lista második felébe kerültünk: az összesítés szerint Írországban kerül nagyjából ennyibe (160 euró, átszámolva majdnem 53 ezer forint) egy átlagos előfizerés. Ellenben a franciáknál csaknem tízezer forinttal olcsóbb egy évre kifizetni a tévét: náluk ugyanis 139 euró (kb. 45 700 forint) az átlagár. Olaszországban még ennél is olcsóbb a szolgáltatás, csupán 90 euró, durván 29 600 forint egy évre náluk az átlagos előfizetési díj.

A vizsgált országok közül Lengyelországban a legolcsóbb a tévézés, nekik csak 63 euróba (20 700 forintba) kerül egy évre az átlagos előfizetés, ami havonta kb. 1700 forintot jelent.

A drágasági listát Svájc vezeti, ahol horrorisztikus 322 euróba (több mint 106 ezer forintba) kerül egy évre az átlagos tévéelőfizetés. a norvégoknál is rengeteget kell kicsengetni, ha valaki tévézni akar - ott 312 euró, 102 ezer forint az éves díj. Ausztriában sem sokkal olcsóbb beköttetni a televíziót, egy évben több mint 98 ezer forintot (300 eurót) kell fizetni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 3,5 millió előfizetés országa

Az NMHH havonta készít gyorsjelentéseket a hazai tévéspiacról: a legfrissebb, júniusi adatok szerint a valamivel több mint 4 millió hazai háztartásra több mint 3,5 millió tévéelőfizetés jut. Az is kiderült, hogy immáron az előfizetések több mint 80 százaléka digitális tévére szól.

A jelentés szerint a legnagyobb magyar szolgáltató címért a Telekom és a Digi verseng - egyelőre utóbbi áll nyerésre 30,1 százalékos piaci részesedéssel, mialatt a Telekom csak egy 29,2 százaléknyi szeletet hasít a tortából. A harmadik helyen a UPC áll, 25,5 százalékniy részesedéssel. A többi kisebb szolgáltató részesedése 15,2 százalékos a piacból.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?