20 °C Budapest

Kell még pár dolog az iskolakezdéshez? Jól járhat, aki eddig várt (x)

2018. szeptember 5. 06:00

Hétfőn kezdődött a tanév a magyar iskolákban, és könnyen előfordulhat, hogy ilyenkor derül ki, szükség van néhány plusz dologra. Szerencsére még ezekben a napokban is iskolakezdési akciók sora várja a vásárlókat, hétvégétől pedig gyakorlatilag szezon végi kiárusításról beszélhetünk. Legyen szó írószerekről, táskákról vagy gyermekbútorokról, érdemes lehet ebben az időszakban még egyszer körülnézni. A KIKA üzleteiben például a hétvégén 13%-os kedvezményt jár minden egyes termékre.

Az iskolakezdés időszaka a szülőknek is megterhelő, hiszen több tízezer forintot is felemészthet a családi kasszából. Ha költségesebb eszközökre is szükség van, például elektronikai cikkekre vagy bútorokra, akkor ennél jelentősebb kiadással is számolhatunk. Fontos azonban, hogy semmiképp se menjen a spórolás a minőség rovására, hiszen ezeket a notebook vagy az íróasztal esteében is hosszú távra veszi az ember. A KIKA lakberendezési lánc szakértő segítségével gyűjtötte össze, hogy milyenek az ideális körülmények az otthoni tanuláshoz.

Fotó: KIKA

Hogyan fedezhetjük a kiadásokat?

Nem minden család tudja kigazdálkodni mindezt a rendelkezésre álló keretből, egy tavalyi banki felméréséből az derült ki, hogy:

  • a magyar szülők több mint kétharmada elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben hitelt vesz fel gyermeke érdekében;
  • a felvett hitelösszegre elsősorban informatikai eszközök, bútorok és lakberendezési tárgyak vásárlása miatt van szükség, és a hazai felsőoktatási tandíjak finanszírozása is sokszor kölcsönökön keresztül történik.

Az iskolakezdési időszakban általában megnő a hitelek iránti kereslet: a legtöbben személyi kölcsönt vesznek fel, de sokan használják ki a hitelkártyák nyújtotta lehetőségeket, illetve a folyószámlahitelt is.

Több áruházban, köztük a KIKA üzleteiben van lehetőség gyorskölcsönt igényelni, ami lehetővé teszi a részletfizetést. A kölcsön összege 30 ezertől 1 millió forintig terjedhet, a havi törlesztőrészlet pedig tartalmazza az ügyleti kamatot is.

Érdemes az akciókat is figyelni, hiszen már szinte minden áruház kínál iskolakezdési kedvezményeket a vásárlóknak. A lakberendezési lánc üzleteiben a szeptemberrel sem érnek véget az akciók: szeptember 7-9 között, 3 napon keresztül 13% kedvezménnyel vásárolható meg bármelyik termék.

Ezeket sokan elrontják a vásárlásnál

Az ifjúsági és az irodabútorok választéka ma már igen széles, és ez az árak szempontjából is igaz:

  • íróasztalt 8 490 és 70 000 forint között több árkategóriában lehet vásárolni;
  • a forgószékek ára 10 000 és 102 000 forint között mozog;
  • polcos elemekből 10 990 és 52 000 forint között válogathatunk, többféle méretben és kialakításban.

A KIKA nemrég felmérte, hogy a szülők mennyire tudják, milyen a megfelelő kialakítású tanulósarok.

A felmérésből kiderült, hogy bár az alapokkal tisztában vannak, akadnak tévhitek és homályosabb foltok is. Például többen tévesen úgy vélekednek, hogy a dönthető asztallap egészségtelen testtartást eredményez, illetve, hogy nem célszerű LED-világítást használni.

Sokan úgy vélik, hogy meleg fény az optimális a leckeíráshoz, nemzetközi kutatások szerint azonban inkább a hideg fény javítja a tanulási képességeket. Kérdéses esetekben célszerű szakember vagy megfelelő ismeretekkel rendelkező eladó segítségét kikérni, hogy a tanulás ne menjen hosszú távon az egészség rovására.

Fotó: KIKA

Az asztal-szék kombináción múlik minden

A lakberendezési lánc gerincgyógyász szakorvos segítségével foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat a minden szempontból megfelelő otthoni feltételek megteremtéséhez. Dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd szakorvos és gerincgyógyász szerint a megfelelő szék és íróasztal kombináció kiválasztása kulcsfontosságú. A széket a gyermek magasságához kell választani: fontos, hogy leérjen a lába, vagy kapjon elé lábtartót. A tökéletes szék támlája író és figyelő helyzetben is meg tudja támasztani a medencecsont tetejét és a derekat, ám nem túl hosszú, így nem gátolja a lapockák és a hát felső részének elhelyezkedését.

A szakember szerint az íróasztal magasságát úgy érdemes megválasztani, hogy a megfelelő széken ülve a gyermeknek ne kelljen görnyednie íráskor, hanem kényelmesen meg tudja támasztani a könyökét az asztallapon. Még jobb tartást biztosít, ha az asztallap dőlésszöge változtatható, feleslegesen terheli ugyanis a hátat és a gerincet, ha vízszintes felületen írunk, mivel ehhez lefelé kell hajtani a fejünket. Íráshoz 10 és 16 fok közötti szögben megdöntött felület az ideális, olvasásnál pedig még ennél is nagyobb szög kényelmes a hátnak.

Ha mindez megvan, a szülők jó példával elöl járva maguk is megmutathatják, hogyan kell helyesen és kényelmesen ülni.

Ehhez fenékkel teljesen hátra kell csúszni a széken, amennyire csak lehet, és hátunkat kihúzva neki kell támasztanunk medencecsontunkat és derekunkat a szék támlájához, miközben talpunk a földön nyugszik, és térdeink a csípőnél picivel alacsonyabban helyezkednek el

 - foglalta össze a helyes ülés szempontjait Dr. Moravcsik Bence Balázs.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem