23 °C Budapest

Hiába az árkontroll: így kínozza a rezsidémon a magyar családokat

2018. január 18. 14:32

Noha az energiahivatal friss elemzése szerint a hatósági árak egyik energiahordozó esetében sem mondhatóak magasnak Magyarországon, vásárlóerő-paritáson mérve ugyanakkor egészen más a helyzet európai viszonylatban. Galériánkban mutatjuk a legfontosabb nemzetközi mutatókat.

Újra felizzott az elmúlt napokban-hetekben a rezsiharc, a sajtóban sorra jelennek meg a szakértői vélemények, politikai vállalások. Energiaipari elemzők szerint például a jelenlegi beszerzési árak lehetővé tennék a lakossági áram-, földgáz- és távhőárak mérséklését; az ellenzéki pártok pedig - beindítva a választási kampányt - egymásra licitálva ígérnek hatósági árcsökkentést.

A hírlavinát látva a Pénzcentrum is kíváncsi lett, vajon hol állunk most európai viszonylatban az árakat illetően; illetve a villamos energia és földgázfogyasztás költségei kapcsán hol áll a magyar fogyasztók ún. "teherbíró" képessége? Nos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss (2017. december) elemzése szerint Magyarországon

a hatósági árak egyik energiahordozó esetében sem mondhatóak magasnak, vásárlóerő-paritáson mérve ugyanakkor egészen más a helyzet.

Míg a MEKH közlése szerint Budapesten az ötödik legolcsóbb a lakossági áramár, és harmadik legolcsóbb a végfelhasználói gázár Európában, addig a villamos energia és földgázfogyasztás költségeinek a nettó jövedelemhez viszonyított arányát tekintve a magyar főváros a középmezőnyben (annak is inkább a tetején) helyezkedik el (a legfontosabb nemzetközi mutatókat lásd fenti galériánkban).

A magyar főváros vonatkozásában az előző hónaphoz képesti csekély végfelhasználói árváltozást a HUF/EUR árfolyamváltozás okozta

- jegyzik meg az összehasonlító vizsgálatban.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 28. 10:19
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM