17 °C Budapest
Hiába az árkontroll: így kínozza a rezsidémon a magyar családokat

Hiába az árkontroll: így kínozza a rezsidémon a magyar családokat

2018. január 18. 14:32

Noha az energiahivatal friss elemzése szerint a hatósági árak egyik energiahordozó esetében sem mondhatóak magasnak Magyarországon, vásárlóerő-paritáson mérve ugyanakkor egészen más a helyzet európai viszonylatban. Galériánkban mutatjuk a legfontosabb nemzetközi mutatókat.

Újra felizzott az elmúlt napokban-hetekben a rezsiharc, a sajtóban sorra jelennek meg a szakértői vélemények, politikai vállalások. Energiaipari elemzők szerint például a jelenlegi beszerzési árak lehetővé tennék a lakossági áram-, földgáz- és távhőárak mérséklését; az ellenzéki pártok pedig - beindítva a választási kampányt - egymásra licitálva ígérnek hatósági árcsökkentést.

A hírlavinát látva a Pénzcentrum is kíváncsi lett, vajon hol állunk most európai viszonylatban az árakat illetően; illetve a villamos energia és földgázfogyasztás költségei kapcsán hol áll a magyar fogyasztók ún. "teherbíró" képessége? Nos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss (2017. december) elemzése szerint Magyarországon

a hatósági árak egyik energiahordozó esetében sem mondhatóak magasnak, vásárlóerő-paritáson mérve ugyanakkor egészen más a helyzet.

Míg a MEKH közlése szerint Budapesten az ötödik legolcsóbb a lakossági áramár, és harmadik legolcsóbb a végfelhasználói gázár Európában, addig a villamos energia és földgázfogyasztás költségeinek a nettó jövedelemhez viszonyított arányát tekintve a magyar főváros a középmezőnyben (annak is inkább a tetején) helyezkedik el (a legfontosabb nemzetközi mutatókat lásd fenti galériánkban).

A magyar főváros vonatkozásában az előző hónaphoz képesti csekély végfelhasználói árváltozást a HUF/EUR árfolyamváltozás okozta

- jegyzik meg az összehasonlító vizsgálatban.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?