16 °C Budapest
Véget ért a drágulás? Egyre olcsóbb lehet a használt lakás

Véget ért a drágulás? Egyre olcsóbb lehet a használt lakás

2016. december 9. 09:00

Utolérte a kínálat a keresletet, így a nyáron megtört a lakáspiac lendülete. Egyelőre csak lanyhult a forgalom - írja a Világgazdaság.

A Duna House-statisztika az év első tizenegy hónapjában 4 százalékos, novemberben már 7 százalékos visszaesésről ad számot. A második fél évben egyetlen hónapban sem érte el az eladott lakások száma az előző év azonos hónapjában feljegyzettet. Az Otthon Centrum háromnegyed éves statisztikájában viszont még át sem írták az egész évre előrevetített 150 ezres lakáspiaci tranzakciószámot, sőt, 2017-re még több, akár 160 ezer ingatlan adásvételét valószínűsítik. Utóbbi az új lakásokkal is számol.

Az új lakások tavaly év végén bejelentett áfacsökkentése ellenére nem mentek le a bruttó négyzetméterárak, a kisebb adótartalom mellett megnövekedő profittartam a beruházások elindításához volt elég. Az év elején felvásárolt telkeken jelenleg kezdődnek az építkezések, de a minimálbér emelése, illetve az összességében cirka 30 százalékkal megugró anyagár- és díjtételek miatt a beruházók a most tervezőasztalról kínált ingatlanok bevezető árát azon nyomban emelni kezdik, amint az előértékesítés mértéke átlépi a projekthitelhez jutás küszöbét.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?