20 °C Budapest
Véget ért a drágulás? Egyre olcsóbb lehet a használt lakás

Véget ért a drágulás? Egyre olcsóbb lehet a használt lakás

2016. december 9. 09:00

Utolérte a kínálat a keresletet, így a nyáron megtört a lakáspiac lendülete. Egyelőre csak lanyhult a forgalom - írja a Világgazdaság.

A Duna House-statisztika az év első tizenegy hónapjában 4 százalékos, novemberben már 7 százalékos visszaesésről ad számot. A második fél évben egyetlen hónapban sem érte el az eladott lakások száma az előző év azonos hónapjában feljegyzettet. Az Otthon Centrum háromnegyed éves statisztikájában viszont még át sem írták az egész évre előrevetített 150 ezres lakáspiaci tranzakciószámot, sőt, 2017-re még több, akár 160 ezer ingatlan adásvételét valószínűsítik. Utóbbi az új lakásokkal is számol.

Az új lakások tavaly év végén bejelentett áfacsökkentése ellenére nem mentek le a bruttó négyzetméterárak, a kisebb adótartalom mellett megnövekedő profittartam a beruházások elindításához volt elég. Az év elején felvásárolt telkeken jelenleg kezdődnek az építkezések, de a minimálbér emelése, illetve az összességében cirka 30 százalékkal megugró anyagár- és díjtételek miatt a beruházók a most tervezőasztalról kínált ingatlanok bevezető árát azon nyomban emelni kezdik, amint az előértékesítés mértéke átlépi a projekthitelhez jutás küszöbét.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24