Számok bizonyítják: lenyomja a NOK a lakáshitelt

Számok bizonyítják: lenyomja a NOK a lakáshitelt

Pénzcentrum
2016. június 9. 11:42

A héten adták ki a NOK részletszabályairól szóló rendeletet, ennek nyomán pedig a kormánytól megtudtuk, hogy a közösségek kedvezőbbek lehetnek, mint egy banki hitel. Utánaszámoltunk, hogy valóban így van-e és arra jutottunk, hogy a futamidő jó megválasztásával valóban milliókat spórolhatunk a NOK-kal. Ez persze nem teszi zárójelbe a közösségek egyértelmű hátrányait.

A héten jelent meg a nemzeti otthonteremtési közösségek (NOK) részletes szabályairól szóló rendelet.

Össze kell vetni az elérhető banki szolgáltatásokkal és nyugodtan állíthatjuk, hogy azokkal összevetve ez a konstrukció kedvezőbb

- mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az RTL Klub Híradójának.

Tényleg jobb a NOK a banki lehetőségeknél?

A NOK rendszerét elsősorban a lakástakarék pénztárakkal (LTP) lehetne összevetni, ezt korábbi cikkünkben be is mutattuk, azonban az LTP-k nem banki konstrukciók. Ha banki ajánlattal szeretnénk összevetni a NOK-ot, akkor legjobban a lakáshitelekkel lehet összehasonlítani.

Kíváncsiak voltunk, hogy vajon a kományszóvivő hogyan értheti a mondottakat, ezért a számok nyelvére is lefordítottuk az elhangzottakat. Kiszámoltuk, hogy mennyit kell a lakásunkért fizetni 10, illetve 15 éves futamidővel, 10, 25 és 40 milliós lakásérték mellett. Lényeges:

 • A lakásérték 20 százalékát egyéb forrásból teremtjük elő, ez a lakáshitelnél előírás, de a NOK esetében sem árt, ha plusz megtakarításunk van.
 • Az egyszeri költségekkel nem számoltunk, a közösségeknél a lehetséges maximális rendszeres költséggel, a szervezési díjjal és a 30 százalékos állami támogatással számoltunk.
 • A lakáshitel kamatát teljes futamidő alatt állandó, 5 százaléknak vettük, a valóságban persze ez változhat.

A 10 éves konstrukcióknál a NOK minden esetben sokkal alacsonyabb törlesztőrészletekkel kecsegtet, de 15 évnél már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Ugyan a kisebb összegű lehetőségeknél nagyjából egyenlő a havi fizetendő, azonban a közösségeknek fizetendő rendszeres költségek miatt a nagyobb lakásértéknél már (ugyan csak minimálisan, de) a hitellel járhatunk jobban. A teljes befizetendő is ennek megfelelően alakul, a 10 éves konstrukcióknál a közösségekbe érdemes belépni. A 15 éves futamidőnél viszont nagyjából ugyanakkora a teljes befizetés, kivéve a 40 milliós lakásértéket, ahol már jelentős előnye van a hitelnek. Ebben egyébként az állami támogatás maximuma is jelentős szerepet játszik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nemcsak a költségek számítanak

Persze vannak egyéb különbségek is, amelyekre nem árt odafigyelni, mivel nemcsak a pénzügyi része maghatározó a két konstrukciónak.

Ezek a NOK előnyei:

 • A befizetéseink után 30 százalékos állami támogatást kapunk, évente legfeljebb 300 ezer forintig.
 • Bizonyos szempontból alacsony kamatozású hitelként is felfogható (a rendszeres költségek mintegy kamatként számítanak), azonban a hitelnek minden esetben van kamata.
 • Nem változik a kamat, a lakáshitelnél (a teljes futamidőre rögzített kölcsön kivételével) a futamidő alatt valószínűleg változik.
 • Kiszámítható, mennyit kell fizetnünk a teljes futamidő alatt.
 • Önerő teremtésére sincs feltétlen szükség.

A NOK hátrányai:

 • A lakáshitelnél azonnal megkapjuk a pénzt, míg a közösségeknél a futamidő alatt, előre nem látható módon jutunk pénzhez és ezzel lakáshoz is.
 • A NOK egyfajta ingyenhitelként is felfogható, míg a lakáshitelnek van kamata. Ezért cserébe a NOK-nak rendszeres (aránylag magas) költsége van.
 • A közösségtől kapott pénzből csak új lakást vásárolhatunk, míg a lakáshitelből használt lakást is vehetünk, vagy akár korszerűsíthetünk, felújíthatunk, bővíthetünk.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?