-1 °C Budapest

Itt kapcsolják ki a gázt és az áramot az áradás miatt

Pénzcentrum
2013. június 7. 08:32

Az árvíz miatt további területeken válhat szükségessé az energiaszolgáltatás átmeneti felfüggesztése a következőkben. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint az energiaipar felkészült az árvíz miatt kialakuló helyzet kezelésére - írja a Napi Gazdaság.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a Duna áradása miatti vészhelyzetre tekintettel felmérte az energiaellátást veszélyeztető tényezőket. A Dunán kialakult árvízhelyzet miatt a hivatal elnöke rendkívüli tájékoztatást kért az engedélyesektől arra vonatkozóan, hogy a veszélyeztetett területeken milyen intézkedésekre volt szükség, illetve mi várható az elkövetkező napokban. A beszámolókból a MEKH jelentése szerint kiderült, hogy a társaságok felkészültek a veszélyhelyzet kezelésére.

A megelőzés érdekében az engedélyesek számos, a folyamatos energiaellátást biztosító fejlesztést végeztek a veszélyeztetett területeken, miután az ágazati törvények értelmében fel kell készülniük a krízis elleni védekezésre. A villamos energia, földgáz, illetve távhő szolgáltatók több helyen is végeztek olyan hálózati átalakításokat, melyeknek köszönhetően a különleges helyzetbe került területeken már csak olyan hálózatrészeket, transzformátorállomásokat kell kikapcsolni, amelyek az elöntött területen lévő fogyasztókat látják el. Például Budapesten, a Népszigeten a villamos energia közcélú hálózatot úgy építették át, hogy az az áradás alatt se kerüljön víz alá.

A kikapcsolásra általában ott kell sort keríteni, ahol fogyasztói berendezések vagy mérőhelyek kerülnek víz alá, így a villamos energia ellátás kikapcsolására volt szükség Nagymaros és Kismaros térségében. Várhatóan a Római parton is szükség lesz ilyen beavatkozásra - közölte a lappal a hivatal. Földgáz esetében Győr környékén néhány fogyasztót érintettek a kikapcsolások, Dunabogdány, Dunakeszi, Kismaros, Nagymaros, Szentendre, Szob, Tahitótfalu, Verőce, Leányfalu térségében 133 fogyasztási helyen kapcsolták ki a gázszolgáltatást. Baja környékén körülbelül 155 fogyasztási helyet érinthet a szolgáltatás szüneteltetése az elkövetkező napokban. A szigetmonostori földgáz átadó állomás (hozzá tartozó települések: Szigetmonostor, Pócsmegyer, Tahitótfalu, Dunabogdány, Kisoroszi, Visegrád, Dömös, Pilismarót) körülbelül 5 640 fogyasztót lát el, amelyből mintegy 300 fogyasztó ellátása veszélyeztetett; a szentendrei átadó (hozzá tartozó települések: Szentendre, Leányfalu) hozzávetőleg 9 000 felhasználót lát el, ebből megközelítőleg 200 felhasználó ellátása veszélyeztetett az áradás miatt.

A társaságok mindemellett a létszámot bővítve megerősítették készenléti állományukat és felvették a kapcsolatot a katasztrófavédelem helyi szervezeteivel. Közösen feltérképezték azon területeket, ahol várhatóan szükség lesz az ellátás szüneteltetésére, illetve bejárták azon területeket, melyek várhatóan víz alá kerülnek. A társaságok a veszélyhelyzet kezelését szabályozó ügyrendet, krízistervet készítettek, és felkészültek a lakosság tájékoztatására is.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?