Itt kapcsolják ki a gázt és az áramot az áradás miatt

Pénzcentrum
2013. június 7. 08:32

Az árvíz miatt további területeken válhat szükségessé az energiaszolgáltatás átmeneti felfüggesztése a következőkben. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint az energiaipar felkészült az árvíz miatt kialakuló helyzet kezelésére - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a Duna áradása miatti vészhelyzetre tekintettel felmérte az energiaellátást veszélyeztető tényezőket. A Dunán kialakult árvízhelyzet miatt a hivatal elnöke rendkívüli tájékoztatást kért az engedélyesektől arra vonatkozóan, hogy a veszélyeztetett területeken milyen intézkedésekre volt szükség, illetve mi várható az elkövetkező napokban. A beszámolókból a MEKH jelentése szerint kiderült, hogy a társaságok felkészültek a veszélyhelyzet kezelésére.

A megelőzés érdekében az engedélyesek számos, a folyamatos energiaellátást biztosító fejlesztést végeztek a veszélyeztetett területeken, miután az ágazati törvények értelmében fel kell készülniük a krízis elleni védekezésre. A villamos energia, földgáz, illetve távhő szolgáltatók több helyen is végeztek olyan hálózati átalakításokat, melyeknek köszönhetően a különleges helyzetbe került területeken már csak olyan hálózatrészeket, transzformátorállomásokat kell kikapcsolni, amelyek az elöntött területen lévő fogyasztókat látják el. Például Budapesten, a Népszigeten a villamos energia közcélú hálózatot úgy építették át, hogy az az áradás alatt se kerüljön víz alá.

A kikapcsolásra általában ott kell sort keríteni, ahol fogyasztói berendezések vagy mérőhelyek kerülnek víz alá, így a villamos energia ellátás kikapcsolására volt szükség Nagymaros és Kismaros térségében. Várhatóan a Római parton is szükség lesz ilyen beavatkozásra - közölte a lappal a hivatal. Földgáz esetében Győr környékén néhány fogyasztót érintettek a kikapcsolások, Dunabogdány, Dunakeszi, Kismaros, Nagymaros, Szentendre, Szob, Tahitótfalu, Verőce, Leányfalu térségében 133 fogyasztási helyen kapcsolták ki a gázszolgáltatást. Baja környékén körülbelül 155 fogyasztási helyet érinthet a szolgáltatás szüneteltetése az elkövetkező napokban. A szigetmonostori földgáz átadó állomás (hozzá tartozó települések: Szigetmonostor, Pócsmegyer, Tahitótfalu, Dunabogdány, Kisoroszi, Visegrád, Dömös, Pilismarót) körülbelül 5 640 fogyasztót lát el, amelyből mintegy 300 fogyasztó ellátása veszélyeztetett; a szentendrei átadó (hozzá tartozó települések: Szentendre, Leányfalu) hozzávetőleg 9 000 felhasználót lát el, ebből megközelítőleg 200 felhasználó ellátása veszélyeztetett az áradás miatt.

A társaságok mindemellett a létszámot bővítve megerősítették készenléti állományukat és felvették a kapcsolatot a katasztrófavédelem helyi szervezeteivel. Közösen feltérképezték azon területeket, ahol várhatóan szükség lesz az ellátás szüneteltetésére, illetve bejárták azon területeket, melyek várhatóan víz alá kerülnek. A társaságok a veszélyhelyzet kezelését szabályozó ügyrendet, krízistervet készítettek, és felkészültek a lakosság tájékoztatására is.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?