1 °C Budapest

Kiadod a lakásod? Eszedbe ne jusson enélkül üzletelni - a hét hírei

Pénzcentrum
2013. május 20. 16:07

Ismét izgalmas hetet tudhatnk magunk mögött. Többek között felhívtuk a boltosok figyelmét, hogy határidőre megtörténik az átállás az online pénztárgépekre. Továbbá körbejártuk azt is, hogy másodjára is lehetősége van egy magyar vásárlónak felvennie az ingyenhitelt - a válasz nem megnyugtató. Elkalauzoltuk olvasóinkat a pénzhamisítók világába is. A lakásukat kiadóknak pedig újabb tippeket adtunk, amelyek nélkül nem érdemes belevágni az üzletbe. Ezek a hét legfontosabb hírei a Pénzcentrum.hu-n. A teljes hír elolvasásához kattints a címekre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nincs ingyenhitel másodjára? Itt a válasz!
Hasraütés-szerűen döntenek a pénzügyi szolgáltatók a hitelek kihelyezésről, legalábbis ezt sugallja a Pénzcentrum.hu szerkesztőségébe érkezett olvasói levél. Egy biztos, a szolgáltatók helyzete kényelmes, a hitelbírálatot minden esetben üzleti titokként kezelik, így pontosan senki sem tudja, ki kaphat hitelt, s ki nem.

A magyar vásárlók tudják a titkot? Így spórolnak a profik
A gazdasági nehézségek hatására látványosan alakul át életünk Európában. A felmérések szerint igencsak megváltoztak fogyasztási szokásaink az elmúlt években, szinte észre sem vesszük, és egyre inkább elmegy a kedvünk a hagyományos vásárlástól, kezdjük unni a klasszikus márkákat, közben pedig olyan lehetőségekkel ismerkedünk meg (újra), mint az alternatív fogyasztás, az újrahasznosítás, a használtcikk-piac, vagy a csoportos vásárlás.

Pánikolhatnak a magyar boltosok, vagy minden a legnagyobb rendben?
Közleményben erősítette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi álláspontját, mely szerint határidőre megtörténik az átállás az online pénztárgépekre. Érdekes, hogy pár napja még ennek pont az ellenkezőjéről beszéltek a szakmai szervezetek, úgy hogy felmerül a kérdés: tényleg ennyire rózsaszín a helyzet, tényleg ilyen simán fog menni az átállás?

Érdemes máris elkezdeni: így spórolj a gyereked tandíjára
Tisztességes nyugdíjban és ingyenes felsőoktatásban is egyre kevesebben bíznak Magyarországon. Ennek ellenére a gyerekek oktatási költségeire kevesen tudják, hogyan érdemes félretenni. Egy olvasói levél kapcsán a bankoktól és biztosítóktól is megkérdeztük, milyen megtakarítást ajánlanak azoknak a szülőknek, akik havi 20 ezer forintot szeretnének félretenni 10 évig.

Kiadod a lakásodat? Eszedbe ne jusson enélkül üzletelni!
Bajba kerülhetnek azok a magánszemélyek, akik ingatlant adnak bérbe, illetve szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytatnak, és nem tájékozódnak megfelelően az adózási szabályokról. A magyarok közül is egyre többen ismerték fel, hogy megsokszorozhatják az ingatlanhasznosításból származó jövedelmüket, ha a rövidebb ideig itt tartózkodó, zömmel külföldi turistáknak adják ki az ingatlanjaikat, folyamatosan nő az internetes szálláskereső oldalakon regisztrálók száma. Sokakat meglepetésként érhet azonban, hogy utóbbi tevékenységet csak üzemeltetési engedély és adószám birtokában lehet folytatni.

Sosem gondolnád, melyik a leghamisítottabb pénz Magyarországon
Még mindig sokan próbálkoznak pénzhamisítással Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint több hamis forintbankjegyet vontak ki a forgalomból 2013 első három hónapjában a megelőző negyedévhez képest, pontosan 661 darabot. A jegybank értékelése szerint azonban ezek az adatok továbbra is kedvezőnek számítanak.

Széthordják a frissen felújított társasházakat: ki a felelős?
Agresszív madarak gyakran milliós nagyságrendű károkat okoznak újépítésű, vagy frissen szigetelt lakóházakban. A homlokzatokban okozott kárért ugyanakkor kizárólag a kivitelező a felelős.

Pénzt kaptál ajándékba? Nagyon figyelj, így változott az illetékfizetés
Nem kell bejelenteni az adóhatósághoz idén január elsejétől, ha egyenesági rokonok (szülő, gyermek, nagyszülő, dédszülő) bármekkora összegű ingóságot ajándékoznak egymásnak. A nem egyenesági rokonok (például tesvér, unokatestvér, nagynéni, nagybácsi) esetében viszont fennmaradt a bejelentési kötelezettség, ráadásul jelentősen szigorodtak a tőlük kapott ajándékra vonatkozó illetékszabályok: már nemcsak a 150 ezer forintnál nagyobb értékű, ajándékba adott ingóságok, hanem az említettnél nagyobb összegű, bankon keresztül átutalt pénz után is meg kell fizetni a 18 százalékos illetéket, ellentétben a tavalyi illetékmentességgel. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) válaszolt lapunk kérdésére, miszerint valóban visszamenőlegesen illetékkel lehet-e sújtani azokat a magánszemélyeket, akik a múlt évben - például a devizahiteleik végtörlesztéséhez - nem egyenesági rokonoktól kaptak ajándékba átutalással pénzt, és azt nem jelentették be az adóhatóságnak.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2022. január 16. vasárnap
Gusztáv
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?