11 °C Budapest

Adóbevallás az utolsó pillanatban? Erre nagyon figyelj!

Pénzcentrum
2013. május 18. 16:05

A pünkösdi sütés-főzés, kirándulás közepette nagyon fontos, hogy ne felejtsd el kitölteni a személyi jövedelemadó bevallásodat. Mivel a május 20-ai bevallási határidő ünnepnapra esik, május 21-én, kedden éjfélig kell postára adni, vagy az ügyfélkapun keresztül elküldeni a bevallást az adóhatóságnak. A késést 200 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatja a NAV. Eddig a határidőig lehet rendelkezni az adó 1+1 százalékáról is. Ezt azok is megtehetik még külön nyomtatványon, akik már korábban elküldték a bevallásukat, de senki részére nem ajánlották fel az adójukat.

Közel másfélmillió magánszemély hagyta az utolsó pillanatra az adóbevallás elkészítését. A pünkösdi ünnepek miatt egy napot nyertek: május 21-én éjfélkor jár le a bevallási határidő. Eddig az időpontig kell postára adni a nyomtatványokat, illetve elküldeni az ügyfélkapun keresztül az elektronikus bevallásokat. A nyomtatványokat az adóhatóság internetes oldaláról (www.nav.gov.hu) tölthetik le azok, akik nem kaptak adóbevallási csomagot az adóhatóságtól.

OLVASD EL cikkünket: Adóbevallás: így telepítheted könnyedén az internetes kitöltő programot

Azoknak a magánszemélyeknek, akiknek csak munkaviszonyból származó jövedelmük volt, és legfeljebb a gyermekek utáni adókedvezmény bonyolítja a helyzetüket, az adóhatóság által közzétett rövid videó is segíthet a bevallás kitöltésében.

Mint a videóból is kiderül, a gyermekkedvezményt igénybe vevőknek nagyon fontos tudniuk, hogy ki kell tölteniük az eltartottak, kedvezményezett eltartottak adatait tartalmazó 03-as lapot is. Tapasztalatok szerint sokan elfelejtik ezt megtenni. Mint arra a Pénzcentrum.hu nemrégiben felhívta a figyelmet, egyes esetekben alapos fejtörést okoz a magánszemélyeknek a családi adókedvezményre vonatkozó sorok kitöltése. Ilyen például, amikor év közben változik a kedvezményre jogosultság (például a gyermek befejezi a középiskolai tanulmányait), illetve a kedvezmény megosztása a házastársak, élettársak között. 

KATTINTS! Káosz a családi adókedvezmény körül: hogyan töltsük ki a bevallást?

Nem egyszerű kitölteni az adóbevallást azoknak sem, akik olyan önálló tevékenységből származó jövedelmet is szereztek tavaly, amely után a magánszemélyeknek kell megfizetniük a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást. Ilyen jövedelemnek számít egyebek között, ha valaki a múlt évben üzletszerűen értékesített ingóságokat például az interneten keresztül.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Pénzcentrum.hu több korábbi írásában is felhívta a figyelmet erre a problémára. KATTINTS:
Kösd fel a gatyád, ha az interneten üzletelsz! Újabb meglepetés a NAV-tól

Ne felejts el rendelkezni az 1+1 százalékról! Akkor is megteheted még, ha korábban már elküldted a bevallásodat.

Május 21-e a határideje az adó 1+1 százaléka felajánlásának. Az egyik 1 százalékról civil szervezetek, a másikról egyházak, illetve a Nemzeti Tehetség Program költségvetési előirányzat javára lehet rendelkezni. Mindenképpen érdemes kiválasztani egy alapítványt, illetve egyházat, költségvetési előirányzatot, mert akkor az általunk támogatandónak gondolt célra fordítódik a pénzünk. Tavaly összesen 22 milliárd forint sorsáról rendelkezhettek volna a magánszemélyek, de kevesebb, mint 13 milliárdot ajánlottak fel, 9 milliárd forint az államkasszában maradt.

Fontos tudni, hogy ezt azok is megtehetik még külön nyomtatványon, akik már korábban elküldték a bevallásukat, de senki részére nem ajánlották fel az adójukat, illetve elmulasztották átadni a rendelkező nyilatkozatait a munkáltatójuknak. Az ehhez szükséges EGYSZA nyomtatvány megtalálható a bevallási csomagban, vagy beszerezhető az adóhivatal ügyfélszolgálatain, illetve a NAV honlapjáról is letölthető a 12EGYSZA jelű nyomtatvány.

Az utólag elküldendő rendelkező nyilatkozatokat - attól függetlenül, hogy korábban milyen formában nyújtotta be valaki a bevallását - postán, vagy személyesen, lezárt borítékban lehet benyújtani. Fontos, hogy a borítékra rá kell írni a magánszemély adóazonosító jelét. Aki rendelkezik elektronikus azonosítóval, az ügyfélkapun is elküldheti külön is az egyszázalékos felajánlásokra vonatkozó nyomtatványt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 29. szerda
Auguszta
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?