27 °C Budapest

Adóbevallás az utolsó pillanatban? Erre nagyon figyelj!

Pénzcentrum
2013. május 18. 16:05

A pünkösdi sütés-főzés, kirándulás közepette nagyon fontos, hogy ne felejtsd el kitölteni a személyi jövedelemadó bevallásodat. Mivel a május 20-ai bevallási határidő ünnepnapra esik, május 21-én, kedden éjfélig kell postára adni, vagy az ügyfélkapun keresztül elküldeni a bevallást az adóhatóságnak. A késést 200 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatja a NAV. Eddig a határidőig lehet rendelkezni az adó 1+1 százalékáról is. Ezt azok is megtehetik még külön nyomtatványon, akik már korábban elküldték a bevallásukat, de senki részére nem ajánlották fel az adójukat.

Közel másfélmillió magánszemély hagyta az utolsó pillanatra az adóbevallás elkészítését. A pünkösdi ünnepek miatt egy napot nyertek: május 21-én éjfélkor jár le a bevallási határidő. Eddig az időpontig kell postára adni a nyomtatványokat, illetve elküldeni az ügyfélkapun keresztül az elektronikus bevallásokat. A nyomtatványokat az adóhatóság internetes oldaláról (www.nav.gov.hu) tölthetik le azok, akik nem kaptak adóbevallási csomagot az adóhatóságtól.

OLVASD EL cikkünket: Adóbevallás: így telepítheted könnyedén az internetes kitöltő programot

Azoknak a magánszemélyeknek, akiknek csak munkaviszonyból származó jövedelmük volt, és legfeljebb a gyermekek utáni adókedvezmény bonyolítja a helyzetüket, az adóhatóság által közzétett rövid videó is segíthet a bevallás kitöltésében.

Mint a videóból is kiderül, a gyermekkedvezményt igénybe vevőknek nagyon fontos tudniuk, hogy ki kell tölteniük az eltartottak, kedvezményezett eltartottak adatait tartalmazó 03-as lapot is. Tapasztalatok szerint sokan elfelejtik ezt megtenni. Mint arra a Pénzcentrum.hu nemrégiben felhívta a figyelmet, egyes esetekben alapos fejtörést okoz a magánszemélyeknek a családi adókedvezményre vonatkozó sorok kitöltése. Ilyen például, amikor év közben változik a kedvezményre jogosultság (például a gyermek befejezi a középiskolai tanulmányait), illetve a kedvezmény megosztása a házastársak, élettársak között. 

KATTINTS! Káosz a családi adókedvezmény körül: hogyan töltsük ki a bevallást?

Nem egyszerű kitölteni az adóbevallást azoknak sem, akik olyan önálló tevékenységből származó jövedelmet is szereztek tavaly, amely után a magánszemélyeknek kell megfizetniük a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást. Ilyen jövedelemnek számít egyebek között, ha valaki a múlt évben üzletszerűen értékesített ingóságokat például az interneten keresztül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Pénzcentrum.hu több korábbi írásában is felhívta a figyelmet erre a problémára. KATTINTS:
Kösd fel a gatyád, ha az interneten üzletelsz! Újabb meglepetés a NAV-tól

Ne felejts el rendelkezni az 1+1 százalékról! Akkor is megteheted még, ha korábban már elküldted a bevallásodat.

Május 21-e a határideje az adó 1+1 százaléka felajánlásának. Az egyik 1 százalékról civil szervezetek, a másikról egyházak, illetve a Nemzeti Tehetség Program költségvetési előirányzat javára lehet rendelkezni. Mindenképpen érdemes kiválasztani egy alapítványt, illetve egyházat, költségvetési előirányzatot, mert akkor az általunk támogatandónak gondolt célra fordítódik a pénzünk. Tavaly összesen 22 milliárd forint sorsáról rendelkezhettek volna a magánszemélyek, de kevesebb, mint 13 milliárdot ajánlottak fel, 9 milliárd forint az államkasszában maradt.

Fontos tudni, hogy ezt azok is megtehetik még külön nyomtatványon, akik már korábban elküldték a bevallásukat, de senki részére nem ajánlották fel az adójukat, illetve elmulasztották átadni a rendelkező nyilatkozatait a munkáltatójuknak. Az ehhez szükséges EGYSZA nyomtatvány megtalálható a bevallási csomagban, vagy beszerezhető az adóhivatal ügyfélszolgálatain, illetve a NAV honlapjáról is letölthető a 12EGYSZA jelű nyomtatvány.

Az utólag elküldendő rendelkező nyilatkozatokat - attól függetlenül, hogy korábban milyen formában nyújtotta be valaki a bevallását - postán, vagy személyesen, lezárt borítékban lehet benyújtani. Fontos, hogy a borítékra rá kell írni a magánszemély adóazonosító jelét. Aki rendelkezik elektronikus azonosítóval, az ügyfélkapun is elküldheti külön is az egyszázalékos felajánlásokra vonatkozó nyomtatványt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.30 09:20
A legtöbb munkavállaló örül annak, ha a munkahelyén home office-ra van lehetőség, de milyen hatással...
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem