Megelégelte a brutál számlákat a világhírű színész +videó

2011. június 26. 12:32

Hátat fordított az olajszakmának a világ leghíresebb mágnása. Larry Hagman a hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő Dallas tévésorozat egykori minden hájjal megkent üzletembere ma már csak a napenergia létjogosultságában hisz.

Jockey Ewingot a Dallas c. sorozatból inkább az olajlobbi képviselőjeként lehetne elképzelni, de az őt alakító Larry Hagman azonban ma már csak a napenergiát, mint megújuló erőforrás hasznosítását támogatja.


 

A híres színész a saját, Los angelesi házára is napelemes rendszert telepíttetett, amely a saját elmondása szerint radikálisan lecsökkentette villanyszámláját.

Támogatás híján nem kell senkinek a napenergia

Magyarország a napenergia-hasznosítás terén a támogatások hiánya miatt jócskán az európai mezőny végén kullog. Mindeddig sem az erőművi, sem a kereskedelmi-lakossági terület nem mutatott jelentősebb érdeklődést a napenergia iránt, főként a hasznosításhoz szükséges technológia viszonylag magas beruházási igénye miatt.

Az emberben jogosan vetődik fel a kérdés, hogy a nálunk cseppet sem naposabb Németországban, Svájcban, Ausztriában - de az utóbbi időben említhetnénk akár Nagy-Britanniát is - hogy éri meg a házakat hőenergiát szolgáltató napkollektorokkal és áramot termelő napelemekkel befedni, miközben itthon, sok esetben előnyösebb napsütési viszonyok között, a legtöbbször csak feketére festett műanyag hordókkal találkozhatunk.

A válasz a támogatás, illetve támogatáspolitika. Azok az országok, amelyek idejekorán felismerték a napelem-technológia fejlődésében rejlő üzleti lehetőséget, komoly támogatásokkal ösztönözték a belföldi napenergia-hasznosítás terjedését, hogy ezen keresztül keresletet biztosítsanak a fejlődő iparágnak. Számos helyen beruházási támogatásban részesítik a napkollektor-, napelemvásárlókat, illetve az utóbbiak esetében elterjedt a megtermelt áram dotált áron történő átvétele is. Vagyis adott esetben a beruházás nemcsak csökkentheti a későbbi energiakiadásokat, hanem még pénzt is termelhet. Hazánkban az "ipari méretű" erőműveknél a támogatás mértéke olyan alacsony, főként a régiós versenytársakhoz viszonyítva, hogy mindeddig egyik (kiserőművi) projekt sem jutott el még csak a kivitelezési fázisba sem. Eddig a lakossági szektorban sem mutatkozott a technológia hazai elterjedését elősegítő hosszú távú program: többnyire a normál energiahatékonysági pályázatok során lehet forrást szerezni a napkollektorok, napelemek megvásárlására. A napelemek lakossági terjedését az is hátráltatja, hogy a megtermelt áramra sem fizetnek támogatást: ha az éves fogyasztási szaldó pozitív lesz, akkor a helyi szolgáltatónak az érvényes díjszabás 0,85-szorosán kell megvásárolnia azt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ENERGIAKLUB által nemrég készített éves felmérés szerint hazánkban mindeddig körülbelül 150 ezer négyzetméternyi felületet borítottak be különböző típusú napkollektorokkal, amelyek esetében a jellemző beruházási összeg négyzetméterenként 800-1000 euróra tehető. A napelemek tekintetében 2010 végéig alig közelítettük meg az 1 megawattos kapacitást - a hazai áramtermelő kapacitás 8500-9000 megawattra tehető. Az áramtermelési célra alkalmazható technológia ára jelentősen magasabb a csupán fűtési szükségleteket kielégítő eszközöknél, berendezéseknél: a jellemző beruházási összeget négyzetméterenként 6000-8500 euróra becsülték a szervezet szakemberei. Mindkét típus esetében mindeddig a lakossági kör volt a legérdeklődőbb, a vállalati szektor és az önkormányzatok nem igazán aktivizálták magukat. Természetesen ez utóbbi kijelentésre vannak ellenpéldák is: azokon a településeken ugyanis, ahol van az energetikához értő személy, pályázati forrásokból megvalósult számos kisebb szolárprojekt. A jelenlegi kormányzat egyébként kiemelt ügyként kezeli az önkormányzati és állami ingatlanok energiahatékonyságának növelését, energiaellátásának zöldítését és az üzemeltetési (fűtési) költségeik csökkentését. Az állami intézmények 100%-os, míg az önkormányzati ingatlanok 85%-os támogatási arány mellett valósulhatnak meg, uniós forrásból.

A beruházás a napkollektorok, de főként a napelemek esetében igen tőkeigényes, ezért fontos, hogy a méretezés a valós szükségleteknek megfelelően történjen, különben a megtérülési idő igencsak meghosszabbodhat, ráadásul a használat során a technológia is avul. Napkollektorokat például kifejezetten ott érdemes telepíteni, ahol folyamatos melegvízigény jelentkezik. Ezek ¬- a magas kihasználtság miatt - kórházaknak, különböző típusú otthonoknak, börtönöknek, adott esetben iskoláknak is kiváló lehetőséget nyújthatnak meleg víz előállítására és a fűtés kisegítésére. Nem egy ilyen beruházás valósult már meg hazánkban is. A vállalati szektorból is vannak már példák, tavaly az IKEA döntött úgy, hogy melegvíz¬igényét, amelynek jelentős részét az áruházban lévő konyha teszi ki, környezetbarát módon fogja megtermelni, így a létesítmény melletti területen 115 négyzetméternyi síkkollektort szereltek fel, a hozzátartozó berendezésekkel együtt. Az áruház ezzel a melegvíz-előállításra fordított korábbi költségek felét takarítja meg. A hazai forgalmazóknál a leggyakrabban a szelektív síkkollektorokat és a vákuumcsöves napkollektorokat lehet megtalálni. Üde színfolt volt nemrég az MVM kezdeményezése, amely több helyen a napot követő, tükrökkel rendelkező szolárparabolát telepített.

Kisebb méretben már napelemeket is telepítettek, az elsők között viszonylag nagy ismertséget kapott a MOL M1-es autópályája melletti benzinkútján kiépített rendszer. A Tesco ugyancsak használ napelemeket a sátoraljaújhelyi áruházának egyik falán, valamint kísérleti jelleggel a cég gyáli logisztikai központjában is felállítottak három napkövető állványra szerelt egységet. Hazánkban a forgalmazók főként polikristályos és monokristályos egységeket értékesítenek, de megjelentek már a vékonyrétegű termékek is.

Jelenleg még mindkét technológia meglehetősen drágának mondható, annak ellenére, hogy az utóbbi évtizedben a technológiai fejlődésnek köszönhetően jelentősen csökkent a napenergia-hasznosításra alkalmas termékek ára.

A jelenlegi támogatáspolitika a napelemek telepítését csak szélsőséges feltételek mellett teheti gazdaságossá. A napkollektoroknál már jobb a helyzet: az alacsonyabb bekerülési költségek miatt bizonyos feltételek esetén már abszolút racionális döntés lehet a technológia alkalmazása - bár a megtérülési idő ilyen feltételek esetén is tíz vagy annál is több évre tehető. Komoly ösztönzők, támogatások ezt az időt természetesen jelentős mértékben csökkenthetik.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem