5 °C Budapest

Bezöldültek! Jönnek a K&H zöld bankfiókok!

2009. december 7. 11:42

A K&H Csoport újabb bankfiókot alakított át úgynevezett zöldfiókká, amelynek működése nem szennyezi a levegőt a geotermikus energia felhasználása révén. A Bank legújabb, immáron 4. zöldfiókja, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már elkészült, 2010-ben pedig legalább 3 zöld fiók nyitását tervezi a K&H.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A K&H a 4. bankfiókját is átalakította: az ócsai, váci, budapesti fiókok mellett Fehérgyarmaton is kizöldült egy bankfiók. A modernizált bankfiókok különlegessége, hogy egyáltalán nem használnak közvetlenül fosszilis energiahordozókat, így működésük nem szennyezi helyben a levegőt.

A jövőbe mutató kezdeményezés nemcsak a környezetet kíméli, de egy új technológiának köszönhetően az energiafelhasználást is jelentősen csökkenti, hiszen a fiókok geotermikus energiát használnak: a zöldfiókoknál olyan speciális berendezés működik, amely a külső környezet hőenergiáját hasznosítja, így nincs szükség olyan fűtőanyagokra, mint a szén, kőolaj vagy földgáz, amelyek erősíthetik az üvegházhatást és hozzájárulnak a globális felmelegedéshez.

Az átalakított fiókok nemcsak a Föld hőenergiáját, hanem a légkör hőenergiáját is hasznosítják a napenergia elraktározása révén, az áramfelhasználásuk pedig csak annyi, mint egy nagyobb hűtőszekrénynek.

A zöldfiókoknál használt speciális berendezés működési elve egy hőszivattyús rendszeren alapul, amellyel megoldható a fűtés, hűtés és a melegvíz előállítása. A berendezés a működtetésére felhasznált energiát nem közvetlenül hővé alakítja, hanem a külső energia segítségével a hőt az alacsonyabb hőfokszintről egy magasabb hőfokszintre emeli, legtöbbször a föld, a levegő és a víz által eltárolt napenergiát hasznosítva.

"A K&H Csoport számára kiemelkedő fontossággal bír a természetes környezet megóvása. Ennek érdekében számos kezdeményezést indítottunk útjára, hogy a működésünk során kibocsátott, az üvegházhatásért felelős gázokat az ún. üveggázokat csökkentsük. Közvetve az üvegházhatás csökkentését befolyásolja az energiafelhasználás csökkentése is, hiszen az energiafelhasználás növekedése az egyik oka a nagymértékű légszennyezésnek. Tevékenységünk során, ezért az általunk felhasznált energiamennyiségre is odafigyelünk. Magyarországnak nagyon jó adottságai vannak, ha a geotermikus energia felhasználási lehetőségeit nézzük, ezért 2010-ben 3-4 bankfiók ilyen jellegű átalakítását tervezzük. A K&H ezzel is hozzájárul, hogy a jelen és a jövő társadalmának tagjai egyaránt teljes életet élhessenek" - mondta Laboranovits György a K&H Ingatlangazdálkodási, Logisztikai és Bankbiztonsági Igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

A K&H CSR stratégiájának fókuszában négy terület áll - az egészségügy, a sport, a vonzó munkahely kialakítása, valamint a környezetvédelem. Ez utóbbi elv szellemében kerülnek fejlesztésre és kialakításra a zöld fiókok és a K&H új székháza is, hiszen a K&H Csoport törekszik arra, hogy társadalom és a fizikai környezete évtizedek, vagy akár évszázadok múlva is élhető legyen. A környezetért, a társadalomért tett erőfeszítéseit az irányítja, hogy üzleti eredményeinek elérése közben is elősegítse a társadalom tagjai számára a teljes élet megvalósítását.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?