21 °C Budapest
Cash dollar bill and design with waves and bars background (business, money, finance, economy, crisis, inflation)

Mi folyik itt? Óriási pénzeken ülnek a magyarok: repkednek a milliárdos pénzalapok

2024. június 14. 20:32

Átlépte az 1500 milliárd forintot az egyik hazai pénzintézetnél befektetési alapokban kezelt vagyon. Ez tizenhét hónap alatt 50 százalékos pluszt jelent, ami kiugróan jó eredmény. A magas hozamok mellett a friss pénzek is növelték az ügyfelek által a bankra bízott befektetések értékét. A lassuló infláció és az alacsonyabb hozamkörnyezet ellenére a befektetési kedv továbbra is megmaradt, hiszen a legfontosabb a megtakarítók számára a reálhozam, amelyet egyre szélesebb alapkezelői palettán keresztül érhetnek el.

A hazai és nemzetközi alapokban kezelt vagyon május végén meghaladta az 1500 milliárd, azaz 1,5 billió forintot. 2022. december végén még 945 milliárd forintra rúgott a K&H Alapkezelő által kezelt vagyon, idén május végén 1510 milliárdra, ami tizenhét hónap leforgása alatt több mint 50 százalékos növekedésnek felel meg.

A kiemelkedő bővülés részben köszönhető annak, hogy az elmúlt időszakot magas hozamkörnyezet jellemezte a kiugróan magas magyarországi infláció miatt. Ugyanakkor ez viszonylag bizonytalan, recessziós gazdasági környezettel párosult. Összességében azt láttuk, hogy akinek volt lehetősége megtakarítani, az megtette, különböző befektetési alapok segítségével. Tehát a hozamokból adódó növekedés mellett hozzájárultak a bővüléshez a frissen beáramló pénzek is

 – értékelte az 1500 milliárdos határt megdöntő eredményt és az elmúlt időszakot Oraveczné Németh Ildikó, a K&H Alapkezelő vezetője. Hozzátette:

Az infláció visszahúzódásával és a kamatok csökkenésével párhuzamosan a hozamok is alacsonyabb szintre költöztek. Ugyanakkor fontos látni, hogy minden időszakban a reálhozam az elsődleges, vagyis az, hogy a befektetéseikkel az érintettek az inflációt meghaladó hozamot érhessenek el a különböző alapokkal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Van élet a kiugró inflációs korszak után

A következő időszakban várható trendekről a szakember azt is elmondta, hogy a digitális forradalom több oldalról is érinti a befektetéseket. Egyfelől a digitális megoldások kényelmesebbé teszik azt, hogy a megtakarítók elhelyezhessék a pénzüket valamelyik alapban. Másik oldalról a digitalizációban élen járó cégekbe történő befektetés is gyarapítja az alapok, ezáltal a befektetők vagyonát. Emellett különösen fontos kiemelni azt, hogy egyre nagyobb az igény a felelős alapokra, amelyek a fenntarthatóságot helyezik a középpontba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 20. 19:31
Hogyan fordulhatott elő az, hogy beavatkozás nélkül végignézte a Való Világ 12 (VV12) készítőinek st...
Holdblog  |  2024. július 20. 11:18
Sok kérdést kapunk olvasóinktól és ügyfeleinktől a HOLD vagyonkezelésére, a számlákra és szolgáltatá...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Kiszámoló  |  2024. július 19. 12:13
Már tíz éve is már hatalmas gond volt a külföldről, leginkább Kínából érkező csomagok nagy száma. A...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem