21 °C Budapest
Stock market

Meg vannak számlálva a bitcoin napjai? Erre rengeteg magyar befektető nem gondolt

2023. december 28. 20:58

Kriptós körökben régi hagyomány a bitcoin halálát előrejelző cikkek gyűjtése és naplózása, feljegyezve a megjelenés időpontját és az aktuális bitcoin-árfolyamot is. A hamarosan beköszöntő véget már beharangozták egykori jegybankelnökök, Nobel-díjas közgazdászok és sztár hedge fund menedzserek.

Divatos újra és újra tulipánhagymázni és temetni a bitcoint, és természetesen nem szégyen csatlakozni a fenti neves társasághoz. Tavaly például év végi értékelőjében Vakmajom örvendezett azon, hogy összeomlott a kriptoeszközök árfolyama és 20 évnyi stagnálást prediktált. De mint tudjuk, jósolni nehéz, különösen ha a jövőről van szó. Vakmajom előrejelzése néhány napig állta meg a helyét, januárban ugyanis a bitcoin árfolyama közel 50 százalékos robbanással indított, 2023-ban pedig eddig 164 százalék emelkedést hozott le - írja Szabó Dávid, a HOLD-nál elérhető Superposition Alap portfóliókelezője szakmai cikkében.

A szakember szerint a bitcoin tehát csak nem akar kimúlni, egészen nyilvánvaló, hogy valami lényegeset kitartóan nem vesznek észre a halálvárók. "Azt hiszem, hogy aki közel van a centrumhoz, az hajlamos lebecsülni a decentralizáció erejét és szükségességét. Én mindenkinek inkább a bitcoin kitartó tanulmányozását javaslom, már aki valóban kíváncsi arra, hogy 13 év alatt miért százezerszerezett az árfolyama, és hogy mit várhatunk tőle a jövőben" - írja, majd hozzáteszi:

neki úgy tűnik, hogy a bitcoin azon a mániákkal és összeomlásokkal tűzdelt, hepehupás világhódító úton jár, amelyet többször leírt már. Ezt az utat eddig látványosan a feleződéshez kapcsolt négyéves ciklusok jellemezték.

Szabó Dávid szerint a gyászjelentő cikkek egy része azzal érvel, hogy a bitcoin egyszerűen csak egy Ponzi-séma, egy piramisjáték, ami pusztán a nagyobb bolond elvén alapszik. "Vagyis csak azért veszek bitcoint, mert arra számítok, hogy majd jön egy nálam nagyobb bolond, aki majd megveszi tőlem drágábban. Ezek a rendszerek pedig fenntarthatatlanok, vagyis egy ponton a bitcoin majd összeomlik és meghal" - magyarázza.

Mindezzel amúgy részben még egyet is ért, ám erős meggyőződése, hogy a pénzügyi rendszerünk a ma ismert formájában fenntarthatatlan alapokra épül(t). Talán egy ponton majd összeomlik és meghal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez alapján szerinte nem tévednek azok, akik túlságosan is kockázatosnak látják, hogy megtakarításukat teljes egészében hitelpénzre / fiat pénzrendszerre alapozzák. És nincsenek kevesen. Számukra a kérdés leegyszerűsítve valahogy így fogalmazódik meg:

A gazdaság működéséhez szükség van valamilyen olajozásra, ezt a feladatot a pénz látja el. A pénz kibocsátása hatalmas üzlet, hiszen a pénzt a jegybankok ingyen nyomtatják, mégis drágán adják el. Amíg a bolondok drágán megveszik a belső érték nélküli pénzt, addig nincs baj. A jegybankokban laza szabályok alapján néhány ember dönt a pénzkibocsátást szabályozó paraméterekről és folyamatokról, és ezeknek az embereknek és az őket kinevező politikusoknak is megvannak a saját érdekei, ami nem feltétlenül egyezik a köz érdekével. A pénzkibocsátás monopóliumával csúnyán vissza lehet élni vagy akár rossz szándék nélkül el lehet azt rontani. Előbb-utóbb valamelyik megtörténik. Ha elfogynak a bolondok, akik drágán veszik az ingyen gyártott pénzt, akkor a Ponzi-séma összeomlik. Melyik Ponzi-sémára alapozzam a megtakarításaimat? A néhány ember egyedi döntéseire alapuló, limit nélkül kibocsátható fiat pénzre? Vagy egy megváltoztathatatlan programkód által irányított, kiszámítható szabályok alapján és felső limittel kibocsátott kriptopénzre?

- fogalmaz Szabó Dávid. A jó választ természetesen a Superposition Alap portfóliókelezője nem tudja, de szerinte érdemes diverzifikálni. És a fentiek alapján talán érthetővé válik, hogy a bitcoin-hívők sem feltétlenül azt állítják, hogy a bitcoin ne lenne piramisjáték. Csupán azt, hogy egy jobb piramisjáték, mint a fiat pénz. Vagyis később fog összeomlani. "És ezek hosszú, évtizedes folyamatok, senki se várjon a közeljövőben hatalmas omlást" - fűzte hozzá a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem