20 °C Budapest
Euro Geld und die Inflation

Ide menekítik most pénzüket az élelmes magyarok: küszöbön a világválság, ez fájni fog

2022. július 28. 13:01

Küszöbön a recesszió a világgazdaságban, ez azonban nem jelenti azt, hogy fedezékbe kell vonulni a befektetőknek. A legfontosabb, hogy a korábbinál nagyobb körültekintésre és óvatosságra van szükség, illetve türelmesebbnek kell lenni.

Sokaknak ez lehet az első recessziós élményük. Az USA-ban a Fed kamatemelései, Európában pedig az orosz földgázszállítások leállításának kockázata erősítik a recessziós félelmeket, a szakemberek szerint jó esély van arra, hogy akár a teljes világgazdaság visszaesik - hívja fel a Pénzcentrumnak írt szakértő anyagában a figyelmet az Aegon Alapkezelő.

Mint azt a szakemberek kiemelik, ez azonban nem rendkívüli, hiszen volt már rá példa korábban is. Az utóbbi száz év legmélyebb recessziós időszakai az alábbiak voltak:

  • Az 1929-32-es nagy gazdasági válság, ami három és fél évig tartott, az amerikai GDP 26,7 százalékkal esett vissza, a munkanélküliség pedig 25 százalékon tetőzött.
  • A második világháború utáni gazdasági visszaesés nagyjából nyolc hónapig tartott, az állami kiadások visszafogása 13 százalékkal vetette vissza az amerikai gazdaságot
  • Az 1973-ban kezdődött gazdasági visszaesés ezekhez képest enyhe volt, egy év alatt nagyjából 2 százalékos GDP-csökkenést hozott. (A 70-es évek gazdasági megpróbáltatásairól ebben és ebben a cikkünkben olvashatsz.)
  • A huszonegyedik század elején 2007-ben kezdődött az a recesszió, ami aztán elvezetett a pénzügyi válsághoz.
  • 2012-ben robbant ki az eurózóna válsága, ami elsősorban a perifériás tagállamok adósságát sodorta veszélybe és komoly mentőprogramokhoz vezetett.

Vagyis nem rendkívüli a recessziós időszak a fejlett gazdaságokban, de lehetnek olyan befektetők, akiknek a mostani lehet az első hasonló tapasztalatuk.

Mibe érdemes fektetni, ha jön a visszaesés?

A recesszió nem jelenti azt, hogy nincsenek jó befektetési lehetőségek a piacon, sőt, akár kifejezetten jó vételeket is lehet találni - emelik ki az Aegon Alapkezelő befektetési szakemberei. A legfontosabb, hogy a szakemberek szerint ilyenkor még nagyobb körültekintésre és türelemre van szükség.

A részvénypiacon általában a magas adóssággal rendelkező vállalatok teljesítenek rosszul, melyek ciklikus szektorokban tevékenykednek, míg az erős, válságálló iparágakba érdemes lehet befektetni. Emellett általában egy komolyabb válság vége tartogat jó beszállási lehetőségeket, hiszen a gazdaság kilábalásából is profitálhatnak a vállalatok.

Ha nem a részvénypiacra szorítkozunk, akkor általában egy recessziós környezetben jól teljesítenek a nyersanyagok, a klasszikus menedékeszközként funkcionáló arany vagy az olaj. Utóbbira különösen érdekes lesz figyelni a mostani környezetben, ha Európában a recesszió energiaválsággal is párosul.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kötvénypiacon nehéz jó befektetéseket találni, különösen most, amikor a jegybankok egymással versenyezve emelik a kamatokat. Az Aegon Alapkezelő szakemberei szerint érdemes lehet megvárni az infláció tetőzését, majd utána lehet jó beszállási lehetőségeket keresni.

Egyelőre annyi látszik, hogy az EKB jókora késésben van a Fedhez képest, így az infláció tetőzésével várhatóan hamarabb indulnak majd lefelé a kamatok Amerikában

- teszik hozzá a szakemberek.

A devizapiacon is vannak hagyományos menedékdevizák, korábban ilyen volt a svájci frank vagy a japán jen, újabban pedig a dollár lépett elő elsőszámú menedékként. "A devizák esetében is arra érdemes elsősorban figyelni, melyik ország lábal ki leggyorsabban az esetleges válságból, akkor lehet jó lehetőségeket elcsípni" - zárják befektetési prognózisukat az Aegon Alapkezelő elemzői.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?