14 °C Budapest
forint detail

Súlyos ezrekkel húzza le a magyarokat a saját bankjuk: nagy pénzt bukhat, aki lusta intézkedni

2022. április 21. 16:07

A magyarok jellemzően ragaszkodnak a bankszámlájukhoz, sokszor akkor is, ha drágának tartják, vagy nem szeretik az adott bank szolgáltatásait. Az egyik gyakori érv a bankszámlaváltás ellen az, hogy ott már be vannak állítva a csoportos beszedések és az állandó átutalások, de sokan tartanak attól is, hogy a régi számlán lévő pénz átmozgatása sokba kerül majd. A Bankmonitor szakértői ellenőrizték, van-e valóságtartalma ezeknek a kifogásoknak.

Nem akkora költség a bankszámla, hogy megérje vele foglalkozni - ez egyike a leggyakoribb félreértéseknek, ám sajnos meg kell cáfolunk. Átlagos használat mellett ugyanis a legolcsóbb és a legdrágább számla éves költsége között csaknem 50 ezer forint a különbség. Mindez úgy, hogy tökéletesen azonos módon használjuk a két számlát.

És arról nem beszéltünk, hogy elérhetők már teljesen ingyenes bankszámlák is, amelyeknél nem csak havi díj nincs, de a tranzakcióknak – belföldi forint utalás, csoportos beszedési megbízás, állandó átutalási megbízás -, sőt még a bankkártyának sincs költsége.

Minden bankszámla egyforma

Nem feltétlenül ugyanaz a bank optimális mindenkinek, a választásnál ezért nagyon fontos előre tisztázni, hogy mire van szükségünk, illetve mit tudunk – vagy akarunk – vállalni az olcsóbb bankolásért cserébe. Ilyen lehet például a számlára érkező rendszeres jövedelem – vagy külső forrásból érkező összeg -, ami sok banknál komoly kedvezményt ér. A CIB ECO bankszámla például két évig ingyenes akkor, ha a számlára minden hónapban az aktuális minimálbérnek megfelelő összeg érkezik, míg az Unicredit Partner Aktív Zéró Csomagnál 75 ezer forintot, a Raiffeisen Prémium Gold 2.0 csomagnál pedig 400 ezer forintot várnak el ugyanehhez.

Bár pénzérkeztetés vállalása nélkül jelenleg nincs ingyenes bankszámla, ám ebben az esetben is fontos a jó választás, mert éves szinten akár hússzoros is lehet a különbség a legolcsóbb és a legdrágább ajánlat között átlagos használat mellett, ami kb. 47 ezer forintot jelent!

Mielőtt bankot és számlát váltanál, feltétlenül ellenőrizd, hogy más banktól egyáltalán jobb ajánlatot kapnál-e a személyes bankolási szokásaiddal, erre jó a bankszámla kalkulátor!

Nem rajtam múlik, hogy mennyit fizetek a számláért

Azt is érdemes előre tisztázni, hogy az olcsó – vagy akár ingyenes – számla érdekében esetleg a bankolási szokásainkon is változtatni kell némileg. Az ingyenes számláknál például a számlamozgásokról nem SMS értesítések, hanem push üzenetek érkeznek a mobilbanki alkalmazásba, de a nem ingyenes számláknál is sokat spórolhatunk ezzel, feltéve persze, hogy az adott banknál technikailag van lehetőség a dologra.

Ugyanis nem minden mobilbank támogatja egyelőre ezt a szolgáltatást, így ezeknél nincs alternatívája a darabonként 20 forint körüli összegbe kerülő SMS-eknek. Ha erre azt mondod, hogy mit számít manapság 20-30 forint, akkor ezt gondold át, mert ha az összes számlamozgásról üzenetet kérsz, akkor ez bizony havi több száz SMS is lehet, ami összességében már tetemes költség.

Ha olyan bankszámlát választasz, ahol az SMS üzenetek kiválthatók a push szolgáltatással, akkor ezzel éves szinten akár több tízezer forintot is megtakaríthatsz. Korábban írtunk arról, hogy mely bankoknál működik a dolog. 

Mindenhol ugyanannyiba kerül az utalás

Az sem mindegy, hogy milyen eszközön bankolunk, hiszen míg például a CIB ECO és a Raiffeisen Prémium Gold 2.0 csomagnál minden elektronikus csatornán indított utalás ingyenes lehet, a Partner Aktív Zéró Csomagnál kizárólag a mobilalkalmazáson keresztüli tranzakciókért nem kell fizetni. Általánosságban azonban elmondható, hogy a bankfiókból indított utalás minden esetben a legdrágább, míg a mobil- és netbankos utalások díja alacsonyabb.

Itt a bankszámla kalkulátor: ellenőrizd, van-e jobb ajánlat!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hogy szemléltessük a különbséget: 100 ezer forint elutalása bankon kívülre az OTP Smart Számlacsomag esetében bankfiókból 890 forintba kerül, míg netbankból ugyanez 200 forintot kóstál. Hasonló arányokat láthatunk a legtöbb számla esetében, míg az ingyenes csomagoknál általában az elektronikus csatornán – vagy csak a mobilbankon – keresztüli utalás díjmentes.

Minden banknál azonos a készpénzfelvétel költsége

Azt sokan tudják, hogy a bankok kötelesek havonta két készpénzfelvételt, maximum 150 ezer forint értékben ingyenesen biztosítani, mégpedig bármely bank ATM-jéből, ám azzal kevesebben vannak tisztában, hogy az egyébként ingyenes csomagokban sincs korlátlan díjmentes pénzfelvétel.

Egyes bankok azonban ajánlanak alternatívát, ami általában annyit tesz, hogy amennyiben lemondunk a bármely bank ATM-jéből felvehető 150 ezer forintos lehetőségről, akkor cserébe tőlük nagyobb összeghez juthatunk hozzá. A CIB ECO esetében például havonta egyszer akár 400 ezer forintot is kivehetünk díjmentesen valamelyik CIB automatából, míg a Raiffeisen Prémium 2.0-val akár havi négy alkalommal, egyenként maximum 300 ezer forinthoz is hozzájuthatunk. Ez pedig összegégében már 1,2 millió forint.

Drága áthozni a régi számlán lévő pénzünket

Sokan tartanak attól, hogy a meglévő számlájukon lévő pénzösszeg átmozgatása az új számlára olyan költséget jelent, ami miatt nem éri meg bankot váltani. Itt célszerű ellenőrizni a meglévő számla utalási költségeit, de az biztos, hogy net- vagy mobilbanki utalással jársz majd a legjobban. Már csak azért is, mert az utalási díjaknak mindig van maximális összege, ami netbanki utalásnál körülbelül 6-8 ezer forint, míg bankfióki utalásnál akár 20-50 ezer forint is lehet.

Ez alapján például egy 5 millió forintos, elektronikus csatornán indított utalást akár 6-8 ezer forintból megúszhatsz, miközben átlagos használat mellett a legolcsóbb és a legdrágább számla éves költsége között akár 50 ezer forint is lehet a különbség.

Macerás a bankváltás

Sokan azért nem váltanak bankot, mert egyszerűen nincs kedvük, idejük és energiájuk egy bonyolult procedúrához. Ez azonban nem lehet kifogás, ugyanis már hosszú évek óta létezik az egyszerűsített bankváltás intézménye, amikor is a bankok gyakorlatilag mindent elintéznek egymás között.

Neked mindössze annyi a dolgod – vagy dolgotok, ha a számlán többen osztoztok -, hogy kiválasztod az új bankod, ahol számlát nyitsz, egyben meghatalmazod őket, hogy intézzenek el mindent helyetted. Úgy is rendelkezhetsz, hogy a procedúra végén szűnjön meg a régi számla, az azon lévő összeget pedig utalják át az újra. A legjobb az egészben, hogy a régi számláról átvezetésre kerülnek a csoportos beszedési és állandó átutalási megbízások is, így a váltás tényleg zökkenőmentes lehet. Ha minden jól megy, az egész procedúrát lezongorázzák 13 nap alatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 16:59
Hosszan tartó súlyos betegség után érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem