20 °C Budapest
Amit a bankszámlaszámról tudni kell: mi a bankszámlaszám, hány számjegy a bankszámlaszám

Amit a bankszámlaszámról tudni kell: mi a bankszámlaszám, hány számjegy a bankszámlaszám

2020. július 30. 10:34

A bankszámlaszám kereső megmondja: hány számjegy a bankszámlaszám, a bankszámlaszám hol található, mi a bankszámlaszám és a kártyaszám közötti különbség, kié a bankszámlaszám?

A bankszámlaszám sokak számára egy érthetetlennek tűnő számkavalkád, ám ha ismerjük, mi mit jelentenek a kódok, nagyon sok mindent megtudhatunk annak tulajdonosáról. A különböző bankszámlaszám kereső programok nem csak azt tudatják velünk, kié a bankszámlaszám, hanem azt is, hogy belföldi vagy nemzetközi utalásról van szó, éppen OTP bankszámlaszám vagy egy CIB Bank bankszámlaszám az, amire utalnunk kell, vagy ahonnan mi kapjuk a pénzt.

Cikkünkben olyan gyakori kérdéseket válaszolunk meg, mint: mi a bankszámlaszám, kié a bankszámlaszám és mit árul el a tulajdonosáról? Hány számjegy a bankszámlaszám? Mi a bankszámlaszám és a kártyaszám közötti különbség és a rejtélyes bankszámlaszám hol található? Milyen kódok alapján állapíthatjuk meg, hogy az adott bankszámlaszám melyik bankhoz tartozik?

Mi a bankszámlaszám?

A bankszámlaszám egy olyan pénzforgalmi jelzőszám, amelyet a bank ad ügyfélazonosítás céljából. Hiába tűnik úgy, a bankszámlaszám nem egy véletlenszám-generátor alkotta számsor, mindennek jelentése van. A bankszámlaszámok formai követelményekhez kötöttek, amelyeket a pénzintézetek határoznak meg, a különféle bankszámlák megkülönböztetése céljából.

Mi a bankszámlaszám és a bankkártyaszám közötti különbség?

Gyakran okoz problémát, hogy hajlamosak vagyunk e két számsort összekeverni. A bankkártyaszám az a hosszú számsor, amely a plasztikkártyán látható; a kártyaszám és a többi azonosító segítségével tudunk vásárolni például az interneten. A bankszámlaszám ezzel ellenben a folyószámla azonosítója. Minden bankszámlaszámhoz jár egy bankkártya, a kártya pedig az az eszköz, amellyel hozzáférünk a pénzünkhöz. A bankszámlaszám állandó, személyhez / céghez kötött tényező, ezzel szemben a bankkártyaszám minden kártyán egyedi: ha új bankkártyát készíttetünk, új kártyaszám lesz rajta.

A bankszámlaszám hol található?

Míg a kártyaszámot könnyű felismerni, a számlaszám egy kevésbé nyilvános jelzőszám. Ne ijedjünk meg, nem nehéz megtalálni! A bankszámlaszám benne van a:

 • bankkal kötött szerződésben,
 • a számlakivonatban,
 • a netbankban
 • és a bankfiókokban is megkérdezhetjük.

Hány jegyű a bankszámlaszám?

A bankszámlaszám 2X8 (16) vagy 3X8 (24) számjegyű. Ahol 2X8 számjegyet használnak, a harmadik számnyolcas számjegyei mindig nullák! Azt, hogy a bankszámlaszám hány jegyű, az határozza meg, hogy az adott pénzintézet melyiket használja a folyószámlák azonosítására, vagyis változó, hogy melyik verzióval találkozunk.

Mit jelentenek a számok?

Magyarországon egységes felépítésű rendszert használunk, vagyis az összes magyar bankszámlaszám ugyanarra a sémára épül. Milyen információkat deríthetünk ki a bankszámlaszám vizsgálatával mi magunk?

Először is meg kell ismerkedünk a GIRO-kód fogalmával: a GIRO-kód elnevezés a 2X8 és 3X8 számjegyből álló bankszámlaszámra vonatkozik, a bankok előre meghatározott szabályok szerint állítják össze számunkra.

Banki átutalás esetén 2 különféle rendszert használhatunk:

1. GIRO (Bankközi Klíring Rendszer): kisösszegű, nagymennyiségű átutalások, bankon belüli átvezetések

2. VIBER: azonnali, drágább átutalás

A GIRO-kód számaiból áll össze egy tipikus magyar bankszámlaszám:

Az első 8 számjegy jelentése a fiókkód, ebből:

 • az első 3 számjegy a bankunk azonosítója (a Magyar Nemzeti Bank határozza meg), például: OTP Bank (117); Erste Bank (106)
 • ezt követi a 4-jegyű fiók-azonosító: a számlavezető bank központi fiókját határozza meg, vagy arra a fiókra utal, ahol megnyitottuk a számlát (a hitelintézetek határozzák meg)
 • a 8. számjegy az ellenőrző szám (a Magyar Nemzeti Bank képzési szabályai alapján).

Az következő 8 vagy 16 számjegy az ügyfélazonosítást szolgálja, a számlatulajdonoshoz tartoznak. Ebből derül ki a bankszámlaszám típusa (pl. lakossági, vállalati) és a számlavezetés pénzneme.

 • 2X8 szám esetén a 16., 3X8 szám esetén a 24. számjegy szintén ellenőrző szám.

Ezeknek az ellenőrző számoknak köszönhetően tudja meggátolni a bank, hogy rossz számlára utaljuk a pénzt. Ha nem egyértelmű, milyen banknak kell küldenünk a pénzt, használjunk bankszámlaszám kereső programot!
Nemzetközi bankszámlaszám, nemzetközi banki átutalás
A magyar és a különböző országok bankszámlaszámai között jelentős eltéréseket figyelhetünk meg. Hogy a különböző országok között zökkenőmentes lehessen a pénzáramlás, az Európai Unió létrehozta az IBAN bankszámlaszám, vagyis egy nemzetközi bankszámlaszám-szabvány rendszerét.

Miből áll egynemzetközi utaláshoz szükséges IBAN bankszámlaszám?

 • 2 betűvel kezdődik, ez az ISO-kód, a nemzetközi szabvány alapján meghatározott országkód, amivel behatároljuk, honnan jön a pénz. Magyarország ISO-kódja: HU.
 • Ezt 2 számjegy követi: ellenőrző számok.
 • Utána jön a magyar szabványok szerinti bankszámlaszámunk.

A SWIFT-kód jelentése

Nemzetközi utalásnál meg kell adnunk a SWIFT-kódot (másnéven BIC-kódot) is: ez a bank kódja, így azonosítják be a pénzintézetet; olcsóbb, gyorsabb, pontosabb ügyintézést biztosít.

Miből áll a SWIFT kód?

 • Az első 4 karakter a bankot határozza meg,
 • a következő 2 karakter az országkód,
 • a 7-8. karakter a bank székhelyének a kódja,
 • az utolsó 3 karakter pedig opcionálisan szűkítheti a találatot a bankfiókra vagy az ügyosztályra.

Nemzetközi átutalásnál a következő sorrendet kell betartanunk:

 • 1. SWIFT-kód
 • 2. IBAN-kód
 • 3. A magyar bankszámlaszámunk.

Miért jó a bankszámlaszám kereső?

A bankszámlaszám kereső programok, ingyenes internetes banki oldalak leegyszerűsítik az értelmezés folyamatát. Ha valamit nem értünk vagy bizonytalanok vagyunk, érdemes kikeresnünk a bankszámlaszámot egy ilyen rendszerben, hogy az esetleges félreértéseket elkerüljük.

Következtetések

Így, hogy már tudjuk, mi a bankszámlaszám, a bankszámlaszám hány jegyű és pontosan mit jelentenek benne a különböző kódok, kombinációk, valamint azt is tudjuk, hogyan használjuk őket egy nemzetközi átutalás esetén, máris otthonosabban mozgunk a bankszektor világában. Mindemellett mindig tájékozódjunk megfelelően, ellenőrizzük a bankszámlaszámot utalásnál és ha segítségre szorulunk, forduljunk bankunk ügyintézőihez!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 20. 06:30
Egy szokatlan hatása az energiapiaci felfordulásnak az, amit a devizapiacokon látunk. A forint gyeng...
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?