22 °C Budapest
Figyelem! Már csak néhány napod van az adójóváírás igénylésére

Figyelem! Már csak néhány napod van az adójóváírás igénylésére

Pénzcentrum
2016. december 27. 14:01

A rokonok meglátogatása után, a két ünnep között sokan otthon vannak és családdal töltik az időt. Ilyenkor érdemes átgondolni a pénzügyeinket is, az adókedvezmény kihasználására sokan indítanak TBSZ-t az év végén. Nem mindegy azonban, hogy a befizetett pénzt mibe fektetjük, mutatjuk, mibe érdemes minél több pénzt tenni.

Amikor megtakarítási célú számlát nyitunk, akkor választhatunk, hogy betétet kötünk le vagy értékpapírokat szeretnénk vásárolni. Ugyan januártól már valószínűleg nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetnünk a hozamunk után, a kamatadó kedvezmény miatt viszont érdemes tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitni. Persze nem mindegy, hogy milyen értékpapírokat vásárolunk meg a frissen nyitott számlánkra.

Miért év végén nyissunk TBSZ-t?

A tartós befektetési számlára (TBSZ) befizetett pénzt három év után 10 százalékos kamatadó terheli, öt év után pedig teljesen mentesülünk a megfizetése alól.

A számla nyitásakor az adott naptári év lesz a gyűjtőév, ekkor befizethetünk a számlánkra. Az adókedvezményhez viszont teljes naptári éveknek kell eltelnie, ekkor jutahunk a pénzünkhöz a kamatadó megfizetése nélkül.

Emiatt viszont sokan decemberben nyitnak TBSZ-t, hiszen az év közben megtakarított pénzünket érdemes ilyenkor adókedvezményt nyújtó konstrukcióba fektetni.

Mit vesznek a magyar családok?

Az értékpapíroknak három fő típusát kedvelik a magyarok, ezek közül is kiemelkednek:

  • Az állampapírok és
  • A befektetési alapok,

ezek együttes aránya elsöprő többségű, igaz, van egy szűk kisebbség, aki részvényeket vásárol. Ezek népszerűsége nem is csoda, hiszen a futamidő szempontjából jól illeszkednek a TBSZ számlához. Ennél ugyanis három év után 15 százalék helyett 10 százalék kamatadót kell fizetni, öt év után pedig teljesen kamatadó-mentes lesz a megtakarításunk.

Persze az állampapíroknak és a befektetési alapoknak is számos típusa létezik. Az állampapírok közül a legkedveltebb típus a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK), amelynek futamideje jól illeszkedik a TBSZ megtakarítási időszakához, a PMÁK-ot 3 és 5 éves futamidőre vehetjük meg. A befektetési alapok között a legtöbben a tőkevédett alapokat keresik, ennek oka, hogy ezeknél kizárt, hogy a befektetett pénzünket elbukjuk. Emellett érdekes módon az abszolút hozamú alapokat is sokan választják, amelyek a kockázatosabb típusok közé tartoznak.

PMÁK

A Prémium Magyar Államkötvények 1000 forintos névértéken, három vagy öt éves futamidőre vásárolhatók meg. Az állampapír a KSH által megállapított inflációhoz képest nyújt kamatprémiumot. Az infláció mértéke ugyan változó, azonban a kamatprémiumot a papír vásárlásakor határozzák meg. A hosszabb futamidejű kötvény nagyobb kamatprémiumot biztosít. Ha korábban szeretnénk kiszállni a befektetésünkből, akkor a napi vételi árfolyamon tudjuk azt eladni a forgalmazónak.

BMÁK

A Bónusz Magyar Államkötvények 1 forintos névértéken is megvásárolhatók, négy, hat vagy 10 éves futamidővel. A kamat alapját a diszkontkincstárjegyek átlaghozama adja, amihez képest kamatbónuszt kapunk, amit a jegyzéskor határoznak meg, minél hosszabb a futamidő, annál nagyobb a bónusz. A visszaváltás a PMÁK-hoz hasonlóan történik.

KKJ

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Kamatozó Kincstárjegy (KKJ) fix kamatozású lakossági államkötvény, egy éves futamidővel. A visszaváltása napi vételi árfolyamon lehetséges a fentiekhez hasonlóan.

Tényleg mi is ebbe tegyük a pénzünket?

A megtakarításunk kiválasztásakor több szempontot is érdemes szem előtt tartanunk, és ennek megfelelően a saját igényünknek megfelelő portfóliót állítsuk össze. Ezt elsősorban a kockázatvállalási kedv és a megtakarításunk időtávja határoz meg.

Ha rövidtávra (1-2 évre) tennénk félre, akkor is érdemes lehet TBSZ-ben megtakarítani, különösen akkor, ha nem fix kamatozású vagy tőkevédett termékek közül válogatunk. Ilyenkor ugyanis a kamatadót csak az összeg felhasználásakor és nem a kamatozás időpontjában kell megfizetni. Ilyenkor a már említett PMÁK mellett (vagy helyett) érdemes lehet Kamatozó Kincstárjegyet (KKJ) vásárolni, amely egy éves futamidejű.

A tőkevédett befektetési alapok mellett érdemes lehet a nem feltétlenül tőkevédett alapokból, elsősorban a pénzpiaci alapokból érdemes válogatni (igaz, az állampapírokkal ezen az időtávon az alacsony hozamkörnyezetben jobban járhatunk). Erre, a kifejezetten rövidtávra viszont az abszolút hozamú alapokat érdemes lehet kerülni.

Ha hosszabb távra teszünk félre, akkor sem csupán a PMÁK-ban érdemes gondolkodni állampapírok terén. A Bónusz Magyar Államkötvényt (BMÁK) négy, hat és tíz éves futamidőre is megvásárolhatjuk, ezek közül az első kettő illeszkedik leginkább a TBSZ-hez.

A befektetési alapoknál hosszabb időtávra már sokkal több lehetőségből válogathatunk. A korábban már említett abszolút hozamú alapok mellett a kötvényalapok, vegyes alapok, ingatlanalapok és részvényalapok közül is érdemes lehet válogatnunk. Az alapokhoz tartozó "kiemelt befektetői információk" dokumentumban (KIID) egyébként megtaláljuk azt is, hogy az adott alap mennyire kockázatos befektetés, amit egy hetes skálán mutatnak be, minél nagyobb az alaphoz tartozó szám, annál kockázatosabb a megvásárlása.

A másik lényeges információ, amit a KIID-ben találunk, a befektetési alap megvásárlásának javasolt minimális időtartama. Ha tehát egy befektetési alapot minimum 3 évre ajánlják, akkor nem érdemes ennél előbb kivenni a pénzünket belőle, ilyenkor ugyanis benne van a pakliban, hogy veszteséget könyvelünk el. Azt persze érdemes észben tartani, hogy a befektetési alapok múltbéli hozamai nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményre.

A fentiek alapján már könnyebb összeállítani a megtakarítási portfóliónkat,

érdemes legalább két-háromféle terméket választani, ezzel ugyanis csökkenthetjük a kockázatunkat.

A portfóliónk kialakításában egyébként az ügyintézőktől is kérhetünk segítséget, a befektetési alapok információit a bankok honlapján találjuk meg, az állampapírokról pedig az ügyintézőtől és az Állampapír.hu-n találhatunk információkat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 6. 11:12
A podcast a Magyar Addiktológiai Társasággal és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen valósul...
MNB Intézet  |  2022. október 6. 11:00
Az orosz-ukrán háború átrendezte az energiapiaci erviszonyokat. Fél, hogy a zöld beruházások az alac...
Kiszámoló  |  2022. október 6. 08:40
Sokan szeretnék tudni, hogy melyik ftési mód az olcsóbb, a villany vagy a gáz. Nem segíti a tájékozó...
Bankmonitor  |  2022. október 6. 07:07
Elképeszt számok jelennek meg arról, hogy mennyivel emelkedhetnek a havi rezsiszámlák idén sztl. A c...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?