Kifogáscunamival láncolják magukhoz lakossági ügyfeleiket a bankok

Kifogáscunamival láncolják magukhoz lakossági ügyfeleiket a bankok

2016. október 6. 11:00

Vészesen fogy az idő október 29-ig, amikortól elvileg sokkal egyszerűbben lehet majd bankot váltani, egy újonnan életbe lépő szabályozásnak köszönhetően. A Pénzcentrum banki forrása szerint azonban semmi nem fog megváltozni, mert azok a kiskapuk, melyek segítségével a bankok magukhoz láncolják ügyfeleiket, továbbra is nyitva maradnak. Az egyszerűsített bankváltásról szóló cikksorozatunk első része.

Október 29-től lényegében nem változik semmi. 

Erre hívta fel a Pénzcentrum figyelmét egy banki vezető, amikor egy augusztusi kormányhatározatról kérdeztük, mely azt hivatott elősegíteni, hogy október 29-től az eddigieknél lényegesen egyszerűbben lehessen ügyfélként bankot váltani Magyarországon.

Most kicsit átszínezzük

Az egyszerűstett bankváltás nem számít újdonságnak Magyarországon. 2009 óta létezik egy bankszövetségi ajánlás, ami elviekben pofonegyszerűvé teszi azt, hogy egyik banktól a másikhoz vándoroljunk, a csoportos beszedési megbízásainkkal és állandó átutalásainkkal együtt. 

Elviekben eddig is elegendő volt az új bankhoz bemenni. Egy meghatalmazás alapján az új bankunk elintézte helyettünk a bankváltást a régi bankunkkal, sőt, még a régi számlát is bezárhatta helyettünk.

A szabályozás papíron most még kényelmesebb lesz. A csoportos beszedési és állandó átutalási megbízásainkon túl, munkahelyünk számlavezető bankjának értesítésével, a munkabérünk is automatikusan átirányíthatóvá válik az új számlánkra.

Szép lenne, de nem úgy van az

A bankváltás egy nehézkes folyamat, és lehet a határidőket csökkentgetni, de jelenleg nincs olyan banki tanácsadó az országban, aki ezt jó szívvel ajánlaná az ügyfelének

- mondta el a Pénzcentrumnak a banki szolgáltatásokat jól ismerő forrása.

Állítása szerint egy nagyon egyszerű ok miatt nem fogja egy banki ügyintéző felajánlani az egyszerűsített bankváltás lehetőségét egy ügyfélnek:

A folyamat legöbbször elakad, a bankváltás pedig nem jön létre.

A szabályozásnak tényleg úgy tűnik, hogy legalább két Achilles-ina van.

  • Az egyik abban testesül meg, hogy a régi bank megtagadhatja, sőt meg is kell tagadnia az együttműködést az új bankkal abban az esetben, ha a hozzá benyújtott kérvény adatait hiányosnak találja, vagy éppenséggel az ügyfél aláírása nem egyezik azzal az aláríásmintával, amit a saját rendszereiben tárol.
  • A másik ilyen probléma, hogy a régi bank, ha együtt is működik az új bankkal a bankváltás érdekében, könnyen megakasztja a régi bankszámla bezárását, mondjuk azért, mert néhány száz forinttal még tartozik neki az ügyfél.

Amíg ennyire bizonytalan a folyamat, tehát könnyen elakad, addig valóban nehéz elvárni egy banki ügyintézőtől, hogy lehetőségként ajánlja azt ügyfeleinek. Egyfelől senki nem szeret fölöslegesen dolgozni, másfelől pedig egy banki tanácsadó csalódást sem szeret okozni újdonsült ügyfelének.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mit szól ehhez az állam?

Amennyiben a forrásunk által ismertetett piaci gyakorlat igaz, az a nagyobb bankoknak kedvezhet, hiszen jellemzően onnan lehet ügyfeleket elcsábítani a magyar piacon. A fent leírt folyamat torzítja a piaci versenyt, hisz a fogyasztók nem tudnak megfelelően élni bankváltási jogukkal, és ezáltal rontja a kisebb bankok pozícióit. 

KATTINTS! Itt az igazság a bankszámládról: ezt neked is tudnod kell

Természetsen megkérdeztünk több hazai bankot, a Nemzetgazdasági Minisztériumot, a Magyar Nemzeti Bankot és a Bankszövetséget is arról, hogy mi a véleményük a hazai bankváltási gyakorlatról. A piaci szereplők, a felügyelet és a szabályozó álláspontját, az egyszerűsített bankváltással foglalkozó cikksorozatunk következő részéből ismerheted meg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. június 30. 22:15
Közműcég részvényem nincsen, és az ilyeneket nem is a magas infláció idején érdemes venni, de ahogy...
MEDIA1  |  2022. június 30. 18:20
A Fővárosi Törvényszék után a Fővárosi Ítélőtábla is azt állapította meg, hogy az NMHH Médiatanács j...
Holdblog  |  2022. június 30. 16:09
A természeti-politikai drámák miért hoznak el egy jobb világot? Mert okosabbá és szabadabbá teszik a...
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?