20 °C Budapest
Kifogáscunamival láncolják magukhoz lakossági ügyfeleiket a bankok

Kifogáscunamival láncolják magukhoz lakossági ügyfeleiket a bankok

2016. október 6. 11:00

Vészesen fogy az idő október 29-ig, amikortól elvileg sokkal egyszerűbben lehet majd bankot váltani, egy újonnan életbe lépő szabályozásnak köszönhetően. A Pénzcentrum banki forrása szerint azonban semmi nem fog megváltozni, mert azok a kiskapuk, melyek segítségével a bankok magukhoz láncolják ügyfeleiket, továbbra is nyitva maradnak. Az egyszerűsített bankváltásról szóló cikksorozatunk első része.

Október 29-től lényegében nem változik semmi. 

Erre hívta fel a Pénzcentrum figyelmét egy banki vezető, amikor egy augusztusi kormányhatározatról kérdeztük, mely azt hivatott elősegíteni, hogy október 29-től az eddigieknél lényegesen egyszerűbben lehessen ügyfélként bankot váltani Magyarországon.

Most kicsit átszínezzük

Az egyszerűstett bankváltás nem számít újdonságnak Magyarországon. 2009 óta létezik egy bankszövetségi ajánlás, ami elviekben pofonegyszerűvé teszi azt, hogy egyik banktól a másikhoz vándoroljunk, a csoportos beszedési megbízásainkkal és állandó átutalásainkkal együtt. 

Elviekben eddig is elegendő volt az új bankhoz bemenni. Egy meghatalmazás alapján az új bankunk elintézte helyettünk a bankváltást a régi bankunkkal, sőt, még a régi számlát is bezárhatta helyettünk.

A szabályozás papíron most még kényelmesebb lesz. A csoportos beszedési és állandó átutalási megbízásainkon túl, munkahelyünk számlavezető bankjának értesítésével, a munkabérünk is automatikusan átirányíthatóvá válik az új számlánkra.

Szép lenne, de nem úgy van az

A bankváltás egy nehézkes folyamat, és lehet a határidőket csökkentgetni, de jelenleg nincs olyan banki tanácsadó az országban, aki ezt jó szívvel ajánlaná az ügyfelének

- mondta el a Pénzcentrumnak a banki szolgáltatásokat jól ismerő forrása.

Állítása szerint egy nagyon egyszerű ok miatt nem fogja egy banki ügyintéző felajánlani az egyszerűsített bankváltás lehetőségét egy ügyfélnek:

A folyamat legöbbször elakad, a bankváltás pedig nem jön létre.

A szabályozásnak tényleg úgy tűnik, hogy legalább két Achilles-ina van.

  • Az egyik abban testesül meg, hogy a régi bank megtagadhatja, sőt meg is kell tagadnia az együttműködést az új bankkal abban az esetben, ha a hozzá benyújtott kérvény adatait hiányosnak találja, vagy éppenséggel az ügyfél aláírása nem egyezik azzal az aláríásmintával, amit a saját rendszereiben tárol.
  • A másik ilyen probléma, hogy a régi bank, ha együtt is működik az új bankkal a bankváltás érdekében, könnyen megakasztja a régi bankszámla bezárását, mondjuk azért, mert néhány száz forinttal még tartozik neki az ügyfél.

Amíg ennyire bizonytalan a folyamat, tehát könnyen elakad, addig valóban nehéz elvárni egy banki ügyintézőtől, hogy lehetőségként ajánlja azt ügyfeleinek. Egyfelől senki nem szeret fölöslegesen dolgozni, másfelől pedig egy banki tanácsadó csalódást sem szeret okozni újdonsült ügyfelének.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mit szól ehhez az állam?

Amennyiben a forrásunk által ismertetett piaci gyakorlat igaz, az a nagyobb bankoknak kedvezhet, hiszen jellemzően onnan lehet ügyfeleket elcsábítani a magyar piacon. A fent leírt folyamat torzítja a piaci versenyt, hisz a fogyasztók nem tudnak megfelelően élni bankváltási jogukkal, és ezáltal rontja a kisebb bankok pozícióit. 

KATTINTS! Itt az igazság a bankszámládról: ezt neked is tudnod kell

Természetsen megkérdeztünk több hazai bankot, a Nemzetgazdasági Minisztériumot, a Magyar Nemzeti Bankot és a Bankszövetséget is arról, hogy mi a véleményük a hazai bankváltási gyakorlatról. A piaci szereplők, a felügyelet és a szabályozó álláspontját, az egyszerűsített bankváltással foglalkozó cikksorozatunk következő részéből ismerheted meg.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?