Olcsó versenytársat kapnak a bankok: mutatjuk, mivel tudsz tízezreket spórolni

Olcsó versenytársat kapnak a bankok: mutatjuk, mivel tudsz tízezreket spórolni

2016. szeptember 12. 05:45

Azon, ha te külföldre utalsz vagy onnan fogadsz pénzt, a bankok rommá keresik magukat. Egészen eddig nem tudtad megkerülni őket, de ennek most vége. Mutatjuk, hogyan szabadulj meg ettől a költségtől egy életre.

Magyarországon még nincs euró, az Európai Unióban meg nem számít általánosan elfogadott fizetőeszköznek a forint. Ennek megfelelően, egy Magyarországról induló vagy oda érkező nemzetközi utalás esetén, a bankok potenciálisan kétszer is lehúzzák ügyfeleiket:

Óriási adminisztrációs díjat fizettetnek velük az utalásért, ráadásul, ha forint számláról utalunk vagy oda fogadunk eurót, akkor az átváltás sincs ingyen, a bankok az árfolyamon is nagyot szakítanak, amit szintén a fogyasztók fizetnek meg.

Az elmúlt években igencsak felpörgött a 955-ös augsuburgi csatával félbeszakadt magyar térhódítás Európában:

  • a különböző források négy és hatszázezer közé teszik az Európai Unió más tagállamaiban élő magyar állampolgárok számát, valamint a jövője is úgy néz ki, hogy biztosított a mozgalomnak, hisz
  • a magyar főiskolások és egyetemisták harmada tervezi a külföldre költözést.

Ennek egyik hatása, hogy egyre több jövedelmet utalnak haza a magyar munkavállalók külföldről, és valószínűleg egyre gyakrabban kényszerülünk arra is, hogy (akár csak kis összegeket), külföldre utaljunk az ott élőknek.

Pontos statisztikával a hazautalt pénzekről rendelkezünk, ez 2014-ben már kitett úgy 920 milliárd forintot, és ez az összeg azóta szinte biztos, hogy csak emelkedett.

A fenti trendek miatt egyre fontosabb kérdés a magyaroknak is, hogy mennyiért utalhatnak az Európai Unión belül pénzt a tagállamok között.

A klasszikus készpénzküldő szolgáltatások horrortarifákkal működnek, így eddig maradt a banki utalás, mint drága, de az elérhető legolcsóbb pénzküldési módszer. Ennek szerencsére vége. Léteznek már ugyanis olyan megbízható cégek, melyek megoldják helyettünk a nemzetközi átutalást a banki költségek töredékéért. Ilyen a Currencyfair és a Transferwise is. Mivel a Transferwise nemrég vált elérhetővé magyar nyelven is, ezért az ő példájukon keresztül mutatjuk be a szolgáltatás működését és költségét.

Mi a Transferwise?

A Transferwise a bankok egyik Übere. Segítségével úgy végezhetjük el nemzetközi utalásainkat, hogy a pénz soha nem hagyja el az országot. Ez annak köszönhető, hogy a mi forint átutalásunkat a szolgáltató belföldön tartja, majd kifizeti egy olyan embernek, aki Magyarországon kapna pénzt külföldről, szintén rajtuk keresztül.

A mi utalásunk úgy ér célba, mondjuk Spanyolországba, hogy egy onnan külföldre utaló ügyfél pénzét fizetik ki a mi címzettünknek, így ott sem hagyja el a pénz az országot.

A módszer elsőre egy picit bonyolultnak hangzik, de nem kell a pénzünket féltenünk, mivel a brit pénzügyi felügyelet engedélyezte a cég működését a teljes Európai Unióban, és a működését is ez a hatóság ellenőrzi.

A szolgáltatásra elég a neten regisztrálni és már kezdhetjük is az utalást. Először be kell állítanunk, hogy hova szeretnénk pénzt utalni, majd e jövőbeni utalás fedezetét kártyával, vagy a szolgáltató magyarországi számlájára történő utalással teremthetjük elő.

Összehasonlítottuk a Transferwise-on keresztüli utalás költségét a hagyományos banki költségekkel. Két esetet teszteltünk:

  • Mennyibe kerül az Egyesült Királyságból 200 fontot fogadni a három legnagyobb magyar banknál, valamint, hogy
  • mennyibe kerül a három legnagyobb magyar banknál 200 eurót Spanyolországba utalni.

A 200 font hazaküldésével kapcsolatban elsőre találunk kedvezőbb ajánlatot az új piaci szereplőnél. Két költséget vizsgáltunk:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • a bankok pénzváltási hasznát, mely a tesztünk időpontjában alkalmazott árfolyamuk és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos középárfolyamának különbségéből számoltunk ki, valamint
  • a kezelési költséget, amit a bank hirdetményekből szedtünk ki.

Ezen összegek levonása után azt látjuk, hogy a K&H-nál marad a legtöbb pénzünk. Ez a bank ugyanis az Unión belülről, EU-s pénznemben érkező utalás esetén, nem számol fel tranzakciós díjat, és az átváltási árfolyamból keletkező veszteség kisebb, mint a Transferwise kezelési költsége, ami 2 angol font.

Egy dolog viszont nem életszerű a fenti ábrán. Ha Angliából utalunk pénzt, akkor számolnunk kell a küldő bank költségével is, amit a fenti ábra nem tesz meg. Leellenőriztük az utalási költséget az Egyesült Királyság három nagy lakossági bankjánál.

Ha még ezt a költséget is levonjuk az eredeti 200 fontból (ahogy az életben is megfizetné ezt az a személy, aki utal),

akkor teljesen mindegy, hogy itthon melyik banknál vagyunk a három topbank közül, és az sem számít, hogy Nagy-Britanniában élő feladónak melyik vizsgált banknál van számlája, a Transferwise használatával járunk a legjobban.

A másik esetben, tehát amikor mi utalunk külföldre eurót, teljesen egyértelmű a legjobb megoldás.

A fenti ábrán azt látjuk, hogy a vizsgált bankokon keresztül elutalni 200 eurót Spanyolországba jóval drágább, mint az újonnan a magyar piacra lépő Transferwise használatával.

Ahhoz, hogy Spanyolországban felvehessen 200 eurót a címzettünk (a helyi bank kezelési költségét figyelembe sem véve), az nekünk az MNB árfolyama alapján számított 200 euró értékéhez képest 2 500 - 5 300 forinttal kerül többe, míg a piac legújabb szereplőjénél ez a többlet csupán 664 forint.

A Transferwise modellje azért műkdödhet jól, mert az Európai Unión belül bizonyos szegmensekben csak nehezen alakul a teljesen egységes piac. A hétköznapi ember hiába elégedetlen az összes hazai pénzintézettel, a külföldi számlanyitás nem reális alternatíva. Ha meg is tudná valaki győzni a munkáltatóját, hogy a fizetését egy dán takarékszövetkezethez utalja mostantól, a gázszolgáltató már biztos nem lenne annyira rugalmas, hogy csoportos beszedéssel onnan próbálja meg havonta kiegyenlíteni a rezsiszámlát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 18:52
Egy online reklámkampány hatékonyságának kétharmada a kreatív anyag(ok)on múlik – vallja a Teads Stu...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?