Itt az olcsó bankolás titka: sokan már most bukták a kedvezményt

Itt az olcsó bankolás titka: sokan már most bukták a kedvezményt

Pénzcentrum
2016. szeptember 1. 17:20

Szeptember közepétől új bankszámlákat nyithatunk, amelyekkel korlátozott költségek mellett az összes fontos banki funkciót elérhetjük. Az új számlák azonban sokaknak csalódást okozhatnak, de olyanok is vannak, akik ingyen juthatnak hozzá.

Megjelent a kormányrendelet a kötelező alapszámláról, amely alapján minden banknak kötelező olyan bankszámlát biztosítani, amely minimális költségek mellett biztosítja az alapvető banki műveletek elvégzését. A rendelet szeptember 18-án lép életbe, vagyis ekkortól elvileg már lehet ilyen számlát nyitni.

Könnyebb lesz a bankváltás

Az alapszámlával egyszerre jelent meg a bankszámla-váltásról szóló rendelet is, amely a bankok többségénél már gyakorlatként működő szabályokat tesz kötelezővé, illetve megkönnyíti a számlanyitást más EGT-tagállamokban, és a hazaköltöző magyaroknak, akik korábban külföldön dolgoztak (vagy tanultak).

Mi ennek a számlának a lényege?

Az alapszámla biztosítja, hogy az alapvető műveleteket elvégezhesse a számlatulajdonos, ráadásul ehhez csak néhány feltételnek kell megfelelni, legálisan tartózkodik az Európai Gazdasági Térségben (EGT), és nem lehet forintban vezetett bankszámlája más magyar banknál, vagy vállalnia kell, hogy felmondja azt.

Az alábbi műveletek minden alapszámlán elérhetők:

  • Számlanyitás, vezetés és megszűntetés,
  • Készpénz be- és kifizetés (utóbbi ATM-en keresztül és fiókban is),
  • Átutalás, rendszeres átutalás, csoportos beszedés,
  • Bankkártyás fizetés POS terminálon és online.

Nem minden szokásos szolgáltatás érhető el az alapszámlával, nem kapcsolódhat hozzá hitelkeret és kizárólag egy számlatulajdonos lehet. Lényeges, hogy az alapszámlához kapcsolódó bankkártya nem lehet eltérő a hitelintézet más bankkártya termékeitől.

Az alapszámla teljes költsége nem haladhatja meg az előző évi havi bruttó minimálbér 1,5 százalékát, vagyis az 1575 forintot.

Ezért cserébe a banknak biztosítania kell, hogy

  • ATM-en keresztül 150 ezer forintot vagy fiókban 50 ezer forintot felvehessünk és
  • Havonta négy átutalást (vagy rendszeres átutalást vagy csoportos beszedést) végezhessünk, legfeljebb 100 ezer forint értékben. 

Erre persze jöhetnek extra költségek, mivel a kártyaletiltás vagy a kereten felüli tranzakciók, készpénzfelvételek után plusz díjat számolhat fel a bank.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megéri erre váltani?

Akinek havi rendszeres beérkező jövedelme van, az ennél olcsóbb számlacsomagot is talál magának, ha szétnéz az ajánlatok között. Van azonban egy kitétel, ami vonzó lehet, az alapszámlával lehetőség van a fiókban készpénzt felvenni, ez azonban inkább az idősebb korosztály számára lehet vonzó, nekik pedig kiváló, olcsón használható nyugdíjas számlák állnak a rendelkezésükre.

Persze így felmerül a kérdés: Mégis kinek jó az alapszámla?

Azt már korábban is sejteni lehetett, hogy az alapszámla a hazánkban lakcímmel nem rendelkezőknek lehet jó, emiatt alapvetően két csoport járhat jól:

  • A hajléktalanok és
  • A legális bevándorlók.

Mind a két csoportnak a magyarországi munkavállalását könnyítheti meg a lakcím nélküli számlanyitás lehetősége, azonban a legális bevándorlók esetében nem beszélhetünk sok emberről, legfeljebb pár ezer főről.

Hajléktalanok azonban jelentős számban élnek hazánkban, akiknek pontosan a bankszámla hiánya akadályozta azt, hogy belépjenek a legális munkaerőpiacra.

A munkáltatók ugyanis gyakran előírják, hogy legyen a dolgozónak bankszámlája, a fizetéseket ide utalják, ennek hiányában viszont nem megoldható a foglalkoztatás, vagyis ez komoly gátja volt a munka világába való visszatérésnek.

Van, aki ingyen kapja az alapszámlát

Az alapszámlát szociális alapon sokan ingyen kaphatják meg 2017-től. Ennek részletei viszont nem ismertek, a részleteket a Jegybank, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzetgazdasági Minisztérium, az Igazságügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség együtt dolgozhatja ki az ősz folyamán.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?