30 °C Budapest
Súlyos következménye lehet, ha elhagyod a bankkártyádat

Súlyos következménye lehet, ha elhagyod a bankkártyádat

2016. június 8. 05:49

Magyarországon közel 9 millió bankkártya van forgalomban. Ezekre a plasztikokra pedig érdemes vigyázni, ugyanis borsos árat fizethetünk, ha le kell cserélni a kártyánkat. A díjak bankonként jelentősen változnak, ezért most összeszedtük, hogy melyik banknál mire számíthatsz.

Amikor bankot választunk, akkor számtalan díjat, kedvezményt és a különböző feltételeket is sorra vesszük, összehasonlítjuk. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy bankonként a kártyacsere költségei is nagyban változnak.

Egy-egy bankkártyát általában 3-4 évig tudunk használni, legalábbis akkor, ha azt közben nem hagyjuk el, nem lopják el, vagy nem igényelünk egy újat -  esetleg egy új számlacsomag vagy egy névváltoztatás miatt. Ezekben az estekben pedig fizetnünk kell az új bankkártyánkért és általában nem is keveset.

A kártyabirtokosok többnyire a kártya valamilyen fizikai sérülése miatt kezdeményezik a plasztiklapok cseréjét a hitelintézetnél

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a Takarékbank.

Hol, mennyi?

Fontos leszögezni, ha a kártyánk lejár, vagy a bank hibája miatt kell cserélni, akkor a pótlás díjmentes. Azonban más a helyzet, akkor, ha ellopják, vagy véletlenül elhagyjuk a kártyánkat. Körbenéztünk a bankoknál, hogy hol és mennyit számolnak fel a kártyapótlásra az eredmény pedig elég vegyes képet mutat.

{{EMBED:infogram_943aa7e2-410d-4053-8cdc-2ce41fa500b8}}

A kártyacsere díja a kártya típusától függően változhat. Elvétve találni néhány banknál olyan lehetőséget is, amikor díjmentesen kicserélik a kártyánkat, de általában a kártyacseréért  500 - 5 700 forint között kell fizetnünk.

Persze, ha elveszítjük vagy ellopják a kártyánkat, akkor számolhatunk még a kártya letiltásának díjával is, ami még jó pár ezer forinttal megdobja a fenti összegeket. De olyan pénzintézet is akad, ahol nem tudjuk díjmentesen átvenni az új kártyánkat, vagyis azért is fizetnünk kell még pár száz forintot.

KATTINTS! Készpénzért állt sorba: csúnya bukta lett a tranzakció vége

Akadnak persze különleges helyzetek is, például néhány bank valamivel olcsóbban ad nekünk új kártyát, ha azt egy bankautomata szívta be. De az is előfordulhat, hogy a kártyánkat külföldön veszítjük el, ilyenkor a sürgősségi kártyapótlás összege az egyik banknál például már 12 205 forintba kerül.

Ne felejtsük el, hogy sok esetben a bankoktól inaktív állapotban kapjunk meg az új bankkártyánkat, amit különböző módokon aktiválnunk kell.

A megújuló kártyákat ATM-ben is lehet aktiválni, egyébként erre telefonos ügyfélszolgálaton keresztül van lehetőség

- válaszolta kérdésünkre a Raiffeisen Bank.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A cserével a PIN-kód is megváltozik?

Míg egyes bankoknál az új kártya mellé új PIN-kódot is kapunk, addig máshol azt nem változtatják meg a kártyacserével. A legtöbb bankban egyébként van lehetőségünk megváltoztatni a PIN kódunkat, de általában ezért is fizetnünk pár száz forintot.

Minden kártya pótlásához új PIN kódot készítünk, és küldünk ki ügyfeleinknek. A kártya automatikus megújítása esetén a kártya a régi PIN kóddal használható

- tudtuk meg a CIB Banktól.

Pótkártya kibocsátás esetén az "új" bankkártya kondíciói (pl. lejárati ideje valamint a PIN kódja) megegyeznek az elődkártyáéval. Tehát PIN kódot pótkártya igényléskor nem küldünk a kártyabirtokosnak

- válaszolta megkeresésünkre a K&H Bank.

Ha nem csak a bankkártyád veszett el..

Abban az esetben, ha nem csak a bankkártyánkat hagytuk el, hanem az egész pénztárcánkat, akkor számos más írat pótlásának a díjával is számolnunk kell.

Idén januártól valamivel egyszerűbb dolgunk van, mert az új e-személyi már egyben tartalmazza a TAJ és adókártyánkat is - ezért a kártyáért pedig alapesetben 5 000 forintot kell fizetnünk. Amennyiben pedig a pénztárcánkban volt a jogsink is, akkor ennek pótlása még 4 000 forintunkba kerül, a forgalmikért pedig további 6 000 forintot kell fizetnünk.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?