Brutális fiókbezárások: lassan elfogynak a bankok kirendeltségei?

Brutális fiókbezárások: lassan elfogynak a bankok kirendeltségei?

2016. május 22. 12:04

Azt hinnénk, hogy a 2008 és 2015 között eltelt hét szűk esztendő a drasztikus megszorítások időszaka volt a bankszektorban. Van ebben igazság, de a szabályozói terhek miatt a hitelintézetek működési költsége így is csak 3 százalékkal, dolgozói létszáma pedig 13 százalékkal, vagyis 5800 fővel csökkent. A legjobban a fiókszám csappant meg: saját adatgyűjtésünk alapján átlagosan negyedével szűkebb fiókhálózattal működnek a bankok, mint a válság elején. A legnagyobb létszámleépítést a CIB, a Raiffeisen és a Budapest Bank hajtotta végre, a legtöbb fiókjától pedig a Raiffeisen, az UniCredit és a CIB vált meg hét év alatt.

Az MNB "hivatalos" adatai szerint tavaly év végén 13 százalékkal kisebb létszámmal (vagyis 38 108 fővel) rendelkeztek a hitelintézetek, mint 2008 végén. Többen dolgoztak a hitelintézeteknél tavaly, mint a válság előtti hitelboom előző évében, 2007 végén. A működési költségek mindössze 4 százalékkal voltak alacsonyabbak tavaly (708 milliárd forint), mint a nagyon intenzív hitelezést felmutató 2008-as évben, és szintén magasabban állnak, mint 2007-ben.

Hogy lássuk, az egyes bankok miként reagáltak létszámban és fiókszámban az elmúlt hét szűk esztendőre, megkérdeztünk 10 nagyobb bankot. Közülük messze a legtöbb (több mint 8100) magyarországi dolgozóval az OTP bír, és a nyolc nagybanknál vagy valamelyik leánycégénél dolgozik az összes magyarországi hitelintézeti dolgozó 70 százaléka, csakúgy, mint a válság elején.

Létszámban és fiókszámban is az OTP, a K&H, az Erste és a Budapest Bank a négy legnagyobb bank, ugyanakkor érdemes megjegyezni az ábrán nem látható adatot: fiókszámát tekintve a 90 tagból álló takarékszövetkezeti integráció adja a magyarországi 2801 hálózati egység több mint felét, közel 1500 fiókot.

A 10 kiválasztott bank közül egyedül az Allianz Bankot korábban megvásárló FHB és a K&H növelte az elmúlt hét évben alkalmazottainak létszámát. Jelentős létszámcsökkentést hajtott végre azonban a CIB (-37 százalék), a Raiffeisen (-23 százalék) és a Budapest Bank (-20 százalék) mellett az Erste, az UniCredit és az MKB is. A tavalyi elszámolások lassították a bankok létszámleépítését, az idei évtől pedig már egyre inkább a hitelezési aktivitás fokozásával kell foglalkozniuk, így hatalmas leépítés talán már nem várható.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fiókszám egyedül az FHB-nál nőtt, a Raiffeisennél (-58 százalék) és az UniCreditnél (-51 százalék) viszont kevesebb mint a felére olvadt az elmúlt hét évben. E két utóbbin kívül a CIB (-46 százalék), a Sberbank (-39 százalék, majd idén további közel -10 százalék) és az Erste (-37 százalék) is az átlag felett csökkentette hálózatának méretét 2008 óta. A bankok jellemzően fiókjaik egyedi megtérülési mutatói alapján döntöttek azok bezárása mellett.

A kiválasztott 10 bank összességében 10 százalékos létszámcsökkentést és 23 százalékos fiókhálózat-szűkítést hajtott végre hét év alatt.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18