11 °C Budapest
Nyugdíjra spórolsz? Akkor ezt a határidőd ne feledd

Nyugdíjra spórolsz? Akkor ezt a határidőd ne feledd

2016. május 6. 12:02

A május 20-ig beadandó adóbevallásban a nyugdíj-előtakarékossági számlára és a nyugdíjbiztosításokra történő befizetések után járó adó-visszatérítést az érintetteknek kell kérnie - figyelmeztet közleményében a K&H Bank. Több tízezer forintos tételről van szó.

A nyugdíjas éveikre takarékoskodók számára kiemelten fontos a személyijövedelemadó-bevallásra vonatkozó május 20-i határidő. A bevallásban ugyanis jelezni kell a nyugdíj-előtakarékossági számlára vagy a nyugdíjbiztosításra a múlt évben befizetett összeget, mert csak ebben az esetben utalja vissza a kedvezményt az adóhatóság.

Jelentős tételt jelent az adókedvezmény a nyugdíj-előtakarékossági számlák esetében. A K&H Banknál tavaly a közel 4800 nyugdíj-előtakarékossági számlát vezető ügyfél összesen közel 420 millió forintot igényelt vissza, azaz fejenként átlagosan 88 ezer forintot kaptak.

A nyugdíj-előtakarékossági számlára befizetett összeg 20 százalékát, legfeljebb 100 ezer forintot vissza lehet igényelni adójóváírás formájában. Akik 2020 előtt elérik a nyugdíjkorhatárt, azoknál legfeljebb 130 ezer forint lehet a visszatéríthető összeg

- mondta el, Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A szakember szerint a nyugdíj-előtakarékossági számlás ügyfelek leginkább a befektetési alapokba fektetik a pénzüket. "Van egy aktív réteg, körülbelül az érintettek 10-15 százaléka, akik rendszeresen változtatják a portfóliójuk összetételét annak érdekében, hogy minél nagyobb hozamot realizálhassanak" - fogalmazott.

Horváth István felhívta a figyelmet arra, hogy az ügyfeleknek a nyugdíj-előtakarékossági számlának a számát - nem pedig a saját folyószámlájukat - kell megadniuk az adóbevallásban, hogy az adó-visszatérítés időben megérkezzen.

A nyugdíjbiztosítással rendelkezők számára szintén fontos az jövedelemadó-bevallási határidő az adókedvezmény érvényesítése érdekében. Az adókedvezményt növelni lehet azzal, ha egy-egy ügyfél nyugdíjbiztosítást és nyugdíj-előtakarékossági számlát is köt - mondta el Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítás és saját értékesítési csatornák divíziójának vezetője.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kulcskérdés

A szakemberek szerint az öngondoskodás kulcskérdés annak érdekében, hogy a megtakarítók nyugdíjba vonulásuk után megfelelő jövedelemmel, vagyonnal rendelkezzenek. Minél előbb kezdi el valaki az takarékoskodást, annál nagyobb vagyonra tehet szert. Ezt mutatja, hogy a 2006 óta létező nyugdíj-előtakarékossági számlákkal igen jelentős hozamot lehetett elérni. Ha valaki 2006 óta évente 500 ezer forintot tudott megtakarítani nyugdíj-előtakarékossági számlán és egy defenzív - azaz alacsony kockázatú - alapot választott és élt az adókedvezménnyel, akkor az évesített hozama 9,3 százalékos volt. Hozzátette: egyszerűbben fogalmazva, tíz év alatt 5 millió forint tőke halmozódott fel, ehhez jött 1 millió forint adókedvezmény és tovább 2,5 millió forint hozam, így 8,5 millió forintra duzzadt a megtakarítás.

A nyugdíjbiztosítások ugyan rövidebb ideje támogatottak adókedvezménnyel, de az adókedvezmény mértéke megegyezik a nyugdíj-előtakarékossági számláéval, amely hasonlóképp jelentősen emeli az elérhető hozamot.

Az öngondoskodási piacon bőven van tér a bővülésre: a reálbérek tavalyi és idén várható jelentős növekedése miatt egyre többen indíthatnak nyugdíjcélú megtakarítást, amelyek az adókedvezmény miatt az egyik legjobb alternatívát jelentik. A K&H becslése szerint a következő három évben összesen évente 10-15 százalékkal növekedhet a nyugdíj-előtakarékossági számlás állomány, a nyugdíjbiztosítás esetében pedig akár 25-30 százalékos növekedés várható

- tette hozzá Kuruc Péter.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 2. 22:36
A 444 információi szerint hozzávetlegesen 3 milliárd forintba kerül az államnak, hogy átveszi a korm...
Bankmonitor  |  2022. október 2. 12:30
A befektetések és megtakarítások piacán is fontos hírek és újdonságok láttak napvilágot a héten. A B...
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?