22 °C Budapest
Ide önti most a pénzét a magyar lakosság: lehull a lepel

Ide önti most a pénzét a magyar lakosság: lehull a lepel

2016. március 23. 11:35

A magyar lakosság megtakarításai évről évre növekednek. De vajon miben tartják a magyarok a jelenlegi alacsonynak mondható kamatkörnyezetben a pénzüket? Hogyan változott ez az elmúlt évek során?

A magyar háztartások megtakarításai évről évre folyamatosan növekednek. 2015-ben 7,9 százalékkal gyarapodott a lakosság pénzügyi magtakarítása, ami így összesen már több mint 40 ezer milliárd forintot tesz ki.


Megtakarításainkat persze továbbra is a  jegybanki alapkamat (1,2 százalék) határozza meg, hiszen az elsődlegesnek számító bankbetétek kamatszintje ehhez igazodik. Így akik szeretnék, hogy megtakarításuknak ennél valamivel nagyobb hozama legyen, azok inkább az kockázatosabb befektetéseket vagy likviditási célból a készpénzt választják.

Bár a jelenlegi kamatkörnyezetben csökkent a bankbetétek népszerűsége, még így is találkozhatunk néhol olyan kiemelt ajánlattal, amelyben a jegybank alapkamat közel kétszeres hozamát kínálja.

A nagy bankoknál egymillió forintos 12 hónapra lekötött betét esetében például az OTP Banknál, a BNP Paribas Banknál és a Raiffeisen Banknál találtuk a legmagasabb kamatokat. A fenti feltételekkel a BNP Paribas Banknál 1,70 százalékos, az OTP Banknál 1,12 százalékos, míg a Raiffeisen Banknál 1,37 százalékos az EBKM, ami a piaci átlag felettinek számít.

Tényleg többet takarítunk meg?

Bár a számok növekednek, de vajon tényleg több pénzt tudnak félretenni a magyar háztartások? A Deloitte-Scale BankIndex friss kutatása arra világít rá, hogy 2016-ban a magyarok 56,6 százaléka egyáltalán nem tud félretenni. Emellett pedig idén kevesebben takarítanak meg nagyobb összegeket, mint egy évvel korábban, aki viszont tud, az hosszabb távon tesz félre: a megtakarítások futamideje átlagosan 42 hónap. A magyar lakosságra egyébként az egytermékes megtakarítás jellemző, vagyis a legtöbbeknek csak egyfajta megtakarításuk van.

Miben tartjuk a pénzünk?

A legnépszerűbb termék a bankbetét, bár aránya a megtakarításokon belül az elmúlt években csökkent, még így is a lakosság pénzügyi eszközeinek a 27 százalékát teszik ki. A második helyen a befektetési jegyek állnak, amit a készpénz követ - ennek népszerűségét pedig a havonta kétszeri ingyenes készpénzfelvétel és a tranzakciós illeték is növeli.


Az elmúlt években az állampapíroknak nagy ütemben nőtt a népszerűsége, de a befektetési jegyek is növekedtek, ez a növekedés azonban tavaly megállt. Készpénzből pedig most csaknem kétszer annyit használunk, mint hét évvel ezelőtt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyre jobban bízunk a pénzügyi szolgáltatókban

Bár sokan tartanak otthon készpénzt, a felmérések mégis azt mutatják, hogy a magyar lakosság egyre jobban megbízik a pénzügyi szolgáltatókban, ugyanis hazánkban nagyon magas szinten van a megtakarítási és a hitelfelvételi kedv is. Azok közül a háztartások közül, ahol a nettó jövedelem 30 ezer és 90 ezer forint közé esik, csupán 4,4 százalék rendelkezik megtakarítással, míg a 200 ezer forint feletti nettó jövedelműek közül már 15,2 százalék.

Érdemes a megtakarításainkat olyan bankra bízni, amely hosszú ideje Magyarországon van, elkötelezett a helyi pénzügyek iránt. Megbízható az a bank is, ahol átlátható és transzparens a feltétel rendszer, ahol akár személyesen, akár internetről felügyelhető a megtakarításunk. A bizalmunkat erősítheti, hogy a pénzügyi termék vagy a bank milyen garanciákkal biztosított.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?