-5 °C Budapest

Micsoda? Két bankszámlával jobban lehet spórolni?

2015. június 24. 15:06

Sokan panaszkodnak arra, hogy nem tudnak félretenni a fizetésükből, így nincsenek megtakarításaik. A Pénzcentrum mutatja azokat a tuti tippeket, amelyekkel sokkal könnyebbé válik a takarékoskodás.

Emberek ezrei panaszkodnak arra, hogy nem tudnak megtakarítani, szerkesztőségünk is gyakran kap olyan levelet, amiben azt mondják olvasóink, hogy ők szívesen megtakarítanának, csak éppen nincs miből. Bizonyára sokan vannak, akiknek valóban nincs miből félretenni, viszont sokaknak segíthet ez az apró trükk.

Sokaknak erre van szüksége

Egy brit tanulmány szerint akiknek két számlájuk van, azok többet takarítanak meg havonta, mint akik csak egy számlát használnak.

Az egyik számlát használják a mindennapos költéseikre, mint vásárlás (ruhák, műszaki cikkek), szórakozás, míg a másikról fizetik a rezsit, az ételt és az utazásaikat.


Ahhoz, hogy mi is ki tudjuk használni ezeket az előnyöket elég annyit tennünk, hogy nyitunk egy második bankszámlát. Amikor megérkezik a fizetésünk minden hónapban átutalunk egy állandó összeget a második számlánkra, amiből a fix kiadásainkat fizethetjük, így ami az első számlán marad, azt költhetjük el szórakozásra, de ideális esetben hónap végén (legalább egy része) megmarad, amit valamilyen megtakarításba tesszük.

Hogyan működhet ez Magyarországon?

A magyar folyószámlák általában akkor olcsók, ha a jövedelmünk is adott számlára érkezik, azonban az egyik számlának nem fontos folyószámlának lennie. Nyithatunk például takarékszámlát (ezen látra szóló, de alacsony kamatot is kapunk a pénzünkre), amiről ugyanúgy tudunk például átutalásokat végezni, viszont a kedvezményes költségekhez nem kell feltételeket teljesíteni. Ha a második számlát a korábbi számlavezetőnknél nyitjuk, akkor ráadásul ugyan azzal a netbankkal kezelhetjük mind a két számlánkat.

A takarékszámla mellett nyithatunk értékpapírszámlát is, amiről egyben magtakarításainkat is kezelhetjük. Erre vásárolhatunk ugyanis befektetési alapokat vagy állampapírokat is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Jó megoldás lehet, ha azt az összeget, amit mindenképpen félre szeretnénk tenni, már hónap elején átutaljuk a megtakarításunkba (pl. önkéntes nyugdíjpénztárba vagy életbiztosításba stb.).

Ilyenkor az előző hónapból megmaradt összeget is érdemes átutalni erre a hosszú távú megtakarítási számlára (kivéve persze, ha konkrét összegű megtakarításról van szó, akkor a szerződésnek megfelelő összeget utaljuk a szolgáltatónak).

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 19:13
Látványos amerikai technikai- és csapatsportok, valamint egy Emmy-díjas sporttörténelmi sorozat érke...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?