22 °C Budapest
Kevés a fizetésed? Ennyivel fizethetsz többet a bankodnak

Kevés a fizetésed? Ennyivel fizethetsz többet a bankodnak

Pénzcentrum
2015. március 12. 06:06

Látványosan vonzó reklámokkal próbálják magukhoz csábítani a bankok az ügyfeleket. Sokaknak azonban nem elég magas a jövedelmük ahhoz, hogy ezeket kecsegtető ajánlatokat ki tudják használni. A Pénzcentrum mutatja, nekik milyen lehetőségeik vannak számlaváltáskor, miért éri meg bankot váltani, mennyit spórolhatnak?

Magyarországon az átlagos havi nettó kereset 156 ezer forint, ez azt jelenti, hogy sokaknak ennél kevesebbel kell számolniuk havonta. A Pénzcentrum megnézte, hogy nekik milyen bankszámlát érdemes választaniuk.

Ennyit spórolhatunk a számlaváltással

A kalkulátort használók egy részének nem is az a lényeges, hogy melyik banknál találja meg a legjobb találatot, hanem a jelenlegi bankjánál keresi a legjobb ajánlatot. A bankon belüli váltással akár 16 ezer forintot is megspórolhat az ügyfél évente, és mivel a magyarok átlagosan öt évig használják a számlacsomagjukat, ezért a megspórolt összeg akár 80 ezer forint is lehet

- monda el Gergely Péter, a BankRáció.hu szakértője.

A Deloitte tanácsadó cég friss tanulmánya azt állapította meg, hogy százból 14 magyar gondolja úgy, hogy sokkat lehet megtakarítani bankváltással. Sokan mégsem élnek ezzel a lehetőséggel, pedig csak egy-két óra ráfordítás lenne szükséges ahhoz, hogy tízezreket spóroljunk meg.

Melyik bankot válasszam?

A BankRáció kalkulátorával megnéztük, milyen számlacsomagot érdemes választani

  • ha 100 ezer forint a beérkező jövedelmünk
  • és ha 200 ezer forint a beérkező jövedelmünk
Lényeges, hogy a bankok többségénél több részletben is érkezhet a havi 200 ezer forintos jóváírás, vagyis házastársunkkal, közeli rokonunkkal vagy ismerősünkkel közös bankszámlát használva sokat spórolhatunk.

Érdemes hozzátenni, hogy egy számla esetén csak egyszer élhetünk a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével. Hosszú távon ez a banki kapcsolat valószínűleg csak egy háztartásban élőknél működik.


A táblázatok alapján látható, hogy mind a két kategóriában az OTP és a Sberbank számlái szerepelnek az első helyen. A havi 200 ezer forintos jóváírás esetén az összes általunk szerepeltetett bank számlacsomagjának két éves átlagos költségei 13 ezer forintot tesznek ki. Ezzel szemben, ha havonta 100 ezer forint érkezik a számlánkra, akkor az átlagolt költségek már 18 ezer forintra rúgnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez azt jelenti, hogy a kisebb keresetűek bankolási díjai közel egyharmadával nagyobbak a magasabb jövedelműekénél.

Az viszont érdekes, hogy a legjobb ajánlat esetén nincs különbség az első két év számlavezetési díjai között eltérő jövedelemszint mellett, és a második helyezett esetén is csak kisebb eltérés tapasztalható. Érdekes azonban, hogy az állam által megvásárolt bankok (MKB és Budapest Bank) díjai egyelőre a legdrágább ajánlatok között vannak. Ez várhatóan a bankok egyesülése és az új stratégia kialakítása után változhat.

Ilyen egyszerűen válthatunk bankot

A bankszámlaváltás folyamata már igen egyszerű, különösen, ha online indítjuk a bankváltás folyamatát. A számlanyitási szerződéshez minden esetben személyes azonosításra van szükség (pénzmosás elleni jogszabályok miatt), ezért az esetek többségében fel kell keresnünk egy fiókot a folyamat véglegesítéséhez. Vannak azonban olyan bankok, akik otthonunkba futárt küldenek, akinél helyben aláírható a számlaszerződés, ez a lehetőség viszont egyelőre csak kevés hitelintézetnél elérhető.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 10:30
Három kategória (üzleti élet, sport, kultúra) világából lehet ismert emberektől motivációt meríteni...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?