10 °C Budapest

Kevés a fizetésed? Ennyivel fizethetsz többet a bankodnak

Pénzcentrum
2015. március 12. 06:06

Látványosan vonzó reklámokkal próbálják magukhoz csábítani a bankok az ügyfeleket. Sokaknak azonban nem elég magas a jövedelmük ahhoz, hogy ezeket kecsegtető ajánlatokat ki tudják használni. A Pénzcentrum mutatja, nekik milyen lehetőségeik vannak számlaváltáskor, miért éri meg bankot váltani, mennyit spórolhatnak?

Magyarországon az átlagos havi nettó kereset 156 ezer forint, ez azt jelenti, hogy sokaknak ennél kevesebbel kell számolniuk havonta. A Pénzcentrum megnézte, hogy nekik milyen bankszámlát érdemes választaniuk.

Ennyit spórolhatunk a számlaváltással

A kalkulátort használók egy részének nem is az a lényeges, hogy melyik banknál találja meg a legjobb találatot, hanem a jelenlegi bankjánál keresi a legjobb ajánlatot. A bankon belüli váltással akár 16 ezer forintot is megspórolhat az ügyfél évente, és mivel a magyarok átlagosan öt évig használják a számlacsomagjukat, ezért a megspórolt összeg akár 80 ezer forint is lehet

- monda el Gergely Péter, a BankRáció.hu szakértője.

A Deloitte tanácsadó cég friss tanulmánya azt állapította meg, hogy százból 14 magyar gondolja úgy, hogy sokkat lehet megtakarítani bankváltással. Sokan mégsem élnek ezzel a lehetőséggel, pedig csak egy-két óra ráfordítás lenne szükséges ahhoz, hogy tízezreket spóroljunk meg.

Melyik bankot válasszam?

A BankRáció kalkulátorával megnéztük, milyen számlacsomagot érdemes választani

  • ha 100 ezer forint a beérkező jövedelmünk
  • és ha 200 ezer forint a beérkező jövedelmünk
Lényeges, hogy a bankok többségénél több részletben is érkezhet a havi 200 ezer forintos jóváírás, vagyis házastársunkkal, közeli rokonunkkal vagy ismerősünkkel közös bankszámlát használva sokat spórolhatunk.

Érdemes hozzátenni, hogy egy számla esetén csak egyszer élhetünk a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével. Hosszú távon ez a banki kapcsolat valószínűleg csak egy háztartásban élőknél működik.


A táblázatok alapján látható, hogy mind a két kategóriában az OTP és a Sberbank számlái szerepelnek az első helyen. A havi 200 ezer forintos jóváírás esetén az összes általunk szerepeltetett bank számlacsomagjának két éves átlagos költségei 13 ezer forintot tesznek ki. Ezzel szemben, ha havonta 100 ezer forint érkezik a számlánkra, akkor az átlagolt költségek már 18 ezer forintra rúgnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez azt jelenti, hogy a kisebb keresetűek bankolási díjai közel egyharmadával nagyobbak a magasabb jövedelműekénél.

Az viszont érdekes, hogy a legjobb ajánlat esetén nincs különbség az első két év számlavezetési díjai között eltérő jövedelemszint mellett, és a második helyezett esetén is csak kisebb eltérés tapasztalható. Érdekes azonban, hogy az állam által megvásárolt bankok (MKB és Budapest Bank) díjai egyelőre a legdrágább ajánlatok között vannak. Ez várhatóan a bankok egyesülése és az új stratégia kialakítása után változhat.

Ilyen egyszerűen válthatunk bankot

A bankszámlaváltás folyamata már igen egyszerű, különösen, ha online indítjuk a bankváltás folyamatát. A számlanyitási szerződéshez minden esetben személyes azonosításra van szükség (pénzmosás elleni jogszabályok miatt), ezért az esetek többségében fel kell keresnünk egy fiókot a folyamat véglegesítéséhez. Vannak azonban olyan bankok, akik otthonunkba futárt küldenek, akinél helyben aláírható a számlaszerződés, ez a lehetőség viszont egyelőre csak kevés hitelintézetnél elérhető.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 23. 21:24
A Magyar Rádió egykori hangmérnökét 75 évesen érte a halál.
KonyhaKontrolling  |  2024. február 23. 20:04
Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásána...
Holdblog  |  2024. február 23. 19:01
HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molró...
Bankmonitor  |  2024. február 23. 15:14
Ma már szinte mindenki tudja, hogy léteznek akár teljesen ingyenes bankszámlák is, a költségtényező...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem