Nagy változás a magyar bankoknál: tízezreket is spórolhatunk

Pénzcentrum
2015. február 2. 11:02

A bankok jelentős része átalakította a számlacsomagjait az utóbbi időben. Van, akinek drágább lett a bankolás és olyan is, aki jól járt, ennek ellenére mindenkinek érdemes megnéznie, hogy akad-e jobb ajánlat a piacon a mostani számlacsomagjánál, hiszen akár tízezreket spórolhatunk egy jól kiválasztott számlacsomaggal.

A bankok számára húzós év volt 2014, a devizahiteles mentőcsomag terhei mellett ugyanis korábban nem látott méretű, 1,2 milliárd forintos bírsággal sújtotta őket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tranzakciós illeték szabálytalan áthárítása miatt. Emiatt az év során a bankok többsége átalakította számlacsomagjait, ezért megnéztük, most melyik pénzintézetnél találjuk a legolcsóbb számlavezetést.

Hol találom a legjobb ajánlatot?

A legtöbb banknál találunk olyan ajánlatot, amely elengedi a számlavezetés vagy az elektronikus utalás, vagy akár mind a kettő díját, azonban minden esetben találkozunk olyan költségekkel, amelyeket mindenképpen meg kell fizetni. Így éves szinten további költségek merülnek fel a bankszámla-vezetéssel kapcsolatban, a "nullás" számla így már nem is lesz költségmentes. Emiatt nehéz megkülönböztetni néhány jól sikerült marketingfogást a ténylegesen alacsony díjaktól. Azért, hogy megkönnyítsük a választást, körképünkben megnéztük, hogy átlagos használat mellett melyik pénzintézet a legolcsóbb most.

A kalkulációnkhoz a BankRáció.hu számlacsomag-összehasonlítóját vettük igénybe. Havonta 150 ezer forint beérkező jövedelemmel számoltunk. A havidíjon felül az utalásoknak és a beszedési megbízásoknak is van költsége, itt havi négy tranzakcióval számoltunk (átutalással és csoportos beszedési megbízással). Emellett feltételeztük, hogy az ügyfél él a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétellel, így az általunk kalkulált kétszeri készpénzfelvételnek nincsenek költségei. A bankkártyás fizetés díjait úgy kalkuláltuk, hogy havonta tízszer veszi igénybe ezt a szolgáltatást az ügyfél. A netbank használatával számoltunk, viszont SMS visszaigazolást nem kértünk a banktól.


A táblázatból látható, hogy a fenti feltételek mellett egyértelműen az OTP ajánlata a legolcsóbb és a Sberbank is csak egy hajszállal drágább. Lényeges azonban, hogy amennyiben szeretnénk kártyánkkal az érintéses fizetés előnyeit, akkor a Sberbanknál ilyen díjak mellett ezt nem tehetjük meg. Az OTP számlacsomagja egyébként azért tud ennyire kedvező lenni, mert az online végzett tranzakciók többsége ingyenes ezen számlacsomagjuknál. Lényeges megemlíteni még a Raiffeisen számlacsomagját, ennél ugyanis az indított tranzakciók havonta 100 ezer forintig szintén ingyenesek. Ha az AXA ajánlatát választjuk, akkor 5000 forintot jóváír a bank, ha három hónapon keresztül teljesítjük a feltételeket, és további ötezer forintot, ha egy év után felmondjuk a számlaszerződésünk.

A fenti összegek tájékoztató jellegűek, az egyéni bankolási szokások eltérése miatt más számlacsomag, vagy bank lehet a legkedvezőbb. Emiatt mindenkinek érdemes saját számításokat végezni.

Mire figyelj, ha most váltanál bankszámlacsomagot?

A következő tényezőkre érdemes odafigyelni, ha most szeretnél bankot, vagy bankszámlacsomagot váltani:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • Meddig tartanak a most élő akciók, meddig lesznek érvényesek?
  • Ha hitelt vennél fel, vagy befektetnél, a kiegészítő termékek költségeit érdemes átvizsgálni.
  • Mennyi a számlavezetési/havi zárlati díj?
  • Hány átutalást teljesítünk havonta és mekkora összegűek?
  • Mennyi az idegen ATM-ből történő pénzfelvétel díja? Mennyire fordulhat elő erre vonatkozó igény?
  • Van-e internetes bankolási lehetőség, és ha van, az mennyibe kerül?
  • Van-e internetes bankolási lehetőség, és ha van, az mennyibe kerül?
  • Van-e SMS-értesítési szolgáltatás pénzfelvétel esetén és ha igen, mennyit számol fel érte a bank?
Pénzcentrum vélemény
A bankok legnagyobb, hosszú távon kiszámolható jövedelmét a hitelek biztosítják, mivel a bankszámlát könnyen fel lehet mondani. Emiatt, ha hitelt is szeretnénk felvenni most vagy rövid időn belül, akkor érdemes azt a bankot kiválasztani, ahol a későbbiekben a kölcsönt felvesszük. Így lehet, hogy valamivel magasabb számlavezetési díjaink lesznek, viszont a hitelen sokat spórolhatunk.

A számlavezetés és a hitel költségeinek számolását egyszerre kell elvégezni ahhoz, hogy kiderüljön, melyik bank a legkedvezőbb számunkra.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?