14 °C Budapest

Kevesen tudják, ilyen könnyű megúszni a kamatadót + az EHO-t

Pénzcentrum
2013. december 5. 05:20

Hiába elérhető a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) már több éve, még mindig kevesen tudják, hogy ezzel adómentes lehet megtakarításuk. És nem csak betétben, hanem akár részvényben, kötvényben vagy befektetési alapokban is tarthatják a pénzünket. Ráadásul jövőre már a szerződés ideje alatt is mozgathatóak lesznek ezek a számlák az egyes szolgáltatók között.

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) esetén három év után részlegesen, öt év után pedig teljesen adómentesen juthatunk a megtakarításunk hozamához, ráadásul a lekötési időszak 3. évétől az idén a kamatjövedelmekre bevezetett 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) is megtakarítható. A pénzünkhöz akkor is könnyen hozzáférhetünk, ha hirtelen bajba kerülünk, hiszen semmi nem kötelez rá, hogy valóban ilyen hosszan fialtassuk a pénzünket, de ekkor a kamatadót az adóbevallásunk keretében kell megfizetnünk.

A legtöbb banknál, de akár az Államkincstárnál is elérhető a TBSZ. Népszerűségének fő oka természetesen az adó- és az eho előny és az univerzialitása. Nem csak betétbe (Tartós Befektetési Betétszámlára) tehetjük ugyanis a pénzünk, hanem lehet olyan tartós számlánk is (az Értékpapír Tartós Befektetési Számla, ÉTBSZ), amelyre kötvényt, részvényt, befektetési alap befektetési jegyét vagy bármilyen más értékpapírt (például jelzáloglevelet) helyezhetünk el.

Már 25 ezer forinttal nyithatunk számlát, amit abban az évben (felhalmozási időszak) még bármekkora összeggel növelhetünk. A befizetésünk azonnal elkezd kamatozni, de csak a következő év elejétől indul valójában a TBSZ. A felhalmozási időszak után már nem fizethetünk be a számlára, de egy jövő évtől életbe lépő törvényi változtatás miatt szabadon mozgathatjuk majd a szolgáltatók között a megtakarításunkat.

A normál kamatokon felül extra hozamot jelent a 3. lekötési év utáni részleges, majd az 5. év utáni teljes kamatadómentesség, illetve az 3. év végétől számított eho mentesség. Első határidő után a 16 százalékos kamatadó helyett csak 10 százalékot kell megfizetni, viszont a 6%-os eho-t már nem kell levonni., A TBSZ számla lejártakor pedig nem kell fizetni sem kamatadót, sem eho-t. Közben persze bármikor feltörhető a megtakarítás, de ebben az esetben a megfelelő mértékű adót be kell fizetnünk az államkasszába.

Mi változik jövőre?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szabályozás jelenleg úgy szól, hogy a TBSZ egy adott szolgáltatóhoz kötődik, és ahol az ügyfél az adott TBSZ-t megnyitotta, amellett a szolgáltató mellett kell kitartania a lekötési időszak alatt.

A jövőre nyitott Tartós Befektetési Számlákat (TBSZ) akár pénzintézetek között is mozgathatjuk majd, e tranzakciókkal mindig a legjobb elérhető hozamokat keresve. Azonban az adókedvezményhez szükséges évekbe már a 2013-ast is beszámíttatni kívánóknak idén még egy szolgáltató mellett kell dönteniük, hiszen a decemberben lekötött megtakarításoknál a pénzintézetek közti váltás a szerződés végét jelenti, így ilyenkor a teljes közterhet meg kell fizetni.

A most elfogadott törvény szerint viszont évente legfeljebb egyszer lehetővé válna az, hogy a lekötési időszak megszakítása nélkül (vagyis az adókedvezmény fenntartása mellett) a 2014. január elseje után megnyitott számlán tárolt pénzügyi eszközt, pénzeszközt egy másik befektetési szolgáltatóhoz vagy hitelintézetnél nyitott TBSZ-re vihesse át az ügyfél.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06