22 °C Budapest

Kevesen tudják, ilyen könnyű megúszni a kamatadót + az EHO-t

Pénzcentrum
2013. december 5. 05:20

Hiába elérhető a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) már több éve, még mindig kevesen tudják, hogy ezzel adómentes lehet megtakarításuk. És nem csak betétben, hanem akár részvényben, kötvényben vagy befektetési alapokban is tarthatják a pénzünket. Ráadásul jövőre már a szerződés ideje alatt is mozgathatóak lesznek ezek a számlák az egyes szolgáltatók között.

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) esetén három év után részlegesen, öt év után pedig teljesen adómentesen juthatunk a megtakarításunk hozamához, ráadásul a lekötési időszak 3. évétől az idén a kamatjövedelmekre bevezetett 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) is megtakarítható. A pénzünkhöz akkor is könnyen hozzáférhetünk, ha hirtelen bajba kerülünk, hiszen semmi nem kötelez rá, hogy valóban ilyen hosszan fialtassuk a pénzünket, de ekkor a kamatadót az adóbevallásunk keretében kell megfizetnünk.

A legtöbb banknál, de akár az Államkincstárnál is elérhető a TBSZ. Népszerűségének fő oka természetesen az adó- és az eho előny és az univerzialitása. Nem csak betétbe (Tartós Befektetési Betétszámlára) tehetjük ugyanis a pénzünk, hanem lehet olyan tartós számlánk is (az Értékpapír Tartós Befektetési Számla, ÉTBSZ), amelyre kötvényt, részvényt, befektetési alap befektetési jegyét vagy bármilyen más értékpapírt (például jelzáloglevelet) helyezhetünk el.

Már 25 ezer forinttal nyithatunk számlát, amit abban az évben (felhalmozási időszak) még bármekkora összeggel növelhetünk. A befizetésünk azonnal elkezd kamatozni, de csak a következő év elejétől indul valójában a TBSZ. A felhalmozási időszak után már nem fizethetünk be a számlára, de egy jövő évtől életbe lépő törvényi változtatás miatt szabadon mozgathatjuk majd a szolgáltatók között a megtakarításunkat.

A normál kamatokon felül extra hozamot jelent a 3. lekötési év utáni részleges, majd az 5. év utáni teljes kamatadómentesség, illetve az 3. év végétől számított eho mentesség. Első határidő után a 16 százalékos kamatadó helyett csak 10 százalékot kell megfizetni, viszont a 6%-os eho-t már nem kell levonni., A TBSZ számla lejártakor pedig nem kell fizetni sem kamatadót, sem eho-t. Közben persze bármikor feltörhető a megtakarítás, de ebben az esetben a megfelelő mértékű adót be kell fizetnünk az államkasszába.

Mi változik jövőre?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szabályozás jelenleg úgy szól, hogy a TBSZ egy adott szolgáltatóhoz kötődik, és ahol az ügyfél az adott TBSZ-t megnyitotta, amellett a szolgáltató mellett kell kitartania a lekötési időszak alatt.

A jövőre nyitott Tartós Befektetési Számlákat (TBSZ) akár pénzintézetek között is mozgathatjuk majd, e tranzakciókkal mindig a legjobb elérhető hozamokat keresve. Azonban az adókedvezményhez szükséges évekbe már a 2013-ast is beszámíttatni kívánóknak idén még egy szolgáltató mellett kell dönteniük, hiszen a decemberben lekötött megtakarításoknál a pénzintézetek közti váltás a szerződés végét jelenti, így ilyenkor a teljes közterhet meg kell fizetni.

A most elfogadott törvény szerint viszont évente legfeljebb egyszer lehetővé válna az, hogy a lekötési időszak megszakítása nélkül (vagyis az adókedvezmény fenntartása mellett) a 2014. január elseje után megnyitott számlán tárolt pénzügyi eszközt, pénzeszközt egy másik befektetési szolgáltatóhoz vagy hitelintézetnél nyitott TBSZ-re vihesse át az ügyfél.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 10:30
Három kategória (üzleti élet, sport, kultúra) világából lehet ismert emberektől motivációt meríteni...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?