Bűnüldözőkkel szövetkezik az MNB

Pénzcentrum
2013. november 22. 13:02

A Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Belügyminisztérium, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közös munkacsoportot kíván létrehozni a pénz- és tőkepiacokon tapasztalható visszaélések elleni hatékony és egységes fellépés érdekében - közölte a jegybank.

"Az MNB által szervezett, 2013. november 21. napján megtartott konferencia eredményeként a Belügyminisztérium, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és az MNB közös munkacsoportot kíván felállítani a pénz- és tőkepiacokon tapasztalható visszaélések elleni hatékony és egységes fellépés érdekében.

Az MNB piacfelügyeleti eljárásai több ponton is kapcsolódnak e szervezetek vagy szakmai felügyeletük alá tartozó hatóságok munkájához. Mind a jogosulatlan tevékenységek feltárása, visszaszorítása, mind a tőkepiaci visszaélések elleni küzdelem terén jelentősen növelheti a fellépés hatékonyságát a munkacsoportban résztvevő szervezetek ez irányú munkájának összehangolása. Az MNB a szakmai munkacsoport felállításának igénye kapcsán hangsúlyozza: a jóhiszemű befektetők védelme érdekében végzett piactisztító tevékenysége - a megelőzés és a kellő visszatartó erő fontosságát is előtérbe helyezve - akkor lehet hatékony, ha e szervezetek eljárásaival összehangoltan, tudást és információt megosztva együttesen biztosított az egységes fellépés.

A munkacsoport célja a vizsgálatokat segítő, azokhoz kapcsolódó folyamatok gyorsítása, a visszatartó erőt biztosító jogérvényesítés eszközeinek feltérképezése és ennek megfelelően a módszertanok egyeztetése. A munkacsoport koordinálja a jövőben a szervezetek közötti szakmai konzultációkat, oktatásokat éppúgy, mint a konkrét ügyekhez kötődő operatív lépéseket.

Az MNB az elmúlt napokban felügyeleti honlapjának Figyelmeztetések menüpontjában külön elektronikus űrlapot hozott létre, amelynek segítségével az ügyfelek bejelentést tehetnek azon magánszemélyek, társaságok adatait megadva, amelyek gyanújuk szerint jogosulatlannak tűnő, engedély nélküli pénzügyi tevékenységet folytatnak."- olvasható az MNB közleményében.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 5. 21:49
A Media1 értesülése szerint a Viaplay skandináv streamingszolgáltató arra készül, hogy megválik a bu...
Kiszámoló  |  2023. december 5. 20:54
Megjelent az új napelemes pályázat. A jó hír, hogy van ilyen pályázat, azt a bő 75 milliárdot osztjá...
Bankmonitor  |  2023. december 5. 12:53
Bizonyára te is szeretnéd, hogy a gyermekednek jó szakmája legyen, ahol sokat keres és a környezete...
Holdblog  |  2023. december 5. 12:18
Egy nagy beruházási és egy szabad szemmel nagy, de az előbbin belüli lakóingatlan-fejlesztés buborék...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem