28 °C Budapest

Bűnüldözőkkel szövetkezik az MNB

Pénzcentrum
2013. november 22. 13:02

A Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Belügyminisztérium, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közös munkacsoportot kíván létrehozni a pénz- és tőkepiacokon tapasztalható visszaélések elleni hatékony és egységes fellépés érdekében - közölte a jegybank.

"Az MNB által szervezett, 2013. november 21. napján megtartott konferencia eredményeként a Belügyminisztérium, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és az MNB közös munkacsoportot kíván felállítani a pénz- és tőkepiacokon tapasztalható visszaélések elleni hatékony és egységes fellépés érdekében.

Az MNB piacfelügyeleti eljárásai több ponton is kapcsolódnak e szervezetek vagy szakmai felügyeletük alá tartozó hatóságok munkájához. Mind a jogosulatlan tevékenységek feltárása, visszaszorítása, mind a tőkepiaci visszaélések elleni küzdelem terén jelentősen növelheti a fellépés hatékonyságát a munkacsoportban résztvevő szervezetek ez irányú munkájának összehangolása. Az MNB a szakmai munkacsoport felállításának igénye kapcsán hangsúlyozza: a jóhiszemű befektetők védelme érdekében végzett piactisztító tevékenysége - a megelőzés és a kellő visszatartó erő fontosságát is előtérbe helyezve - akkor lehet hatékony, ha e szervezetek eljárásaival összehangoltan, tudást és információt megosztva együttesen biztosított az egységes fellépés.

A munkacsoport célja a vizsgálatokat segítő, azokhoz kapcsolódó folyamatok gyorsítása, a visszatartó erőt biztosító jogérvényesítés eszközeinek feltérképezése és ennek megfelelően a módszertanok egyeztetése. A munkacsoport koordinálja a jövőben a szervezetek közötti szakmai konzultációkat, oktatásokat éppúgy, mint a konkrét ügyekhez kötődő operatív lépéseket.

Az MNB az elmúlt napokban felügyeleti honlapjának Figyelmeztetések menüpontjában külön elektronikus űrlapot hozott létre, amelynek segítségével az ügyfelek bejelentést tehetnek azon magánszemélyek, társaságok adatait megadva, amelyek gyanújuk szerint jogosulatlannak tűnő, engedély nélküli pénzügyi tevékenységet folytatnak."- olvasható az MNB közleményében.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 11:49
A zenész-lemezlovas korábbi súlyos autóbalesete miatt idősek otthonában élt.
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?