Hogyan érinti a válság a feltörekvő piacokat?

Pénzcentrum
2008. október 27. 13:00

Hosszú hónapokon, de akár éveken keresztül is csak azt lehetett hallani, hogy a feltörekvő országok gazdasági fellendülése rendkívül dinamikus, és Amerikának való kitettségük viszonylag alacsony, így nem rázhatja meg őket különösebben egy azirányból érkező válság. Ez az elmélet most mégsem látszik igazolódni.

Néhány hónapja az orosz, indiai, kínai jegybankok számára még az emelkedő infláció jelentette a legnagyobb problémát, mára azonban már a gazdaság lassulása a fő probléma, még Kínában is, ahol a 3. negyedévig 9 százalékos növekedést produkáltak az Economist szerint, ami öt éve a legalacsonyabb.

A feltörekvő piacok is érzékenyek tehát a krízisre, méghozzá három különböző formában. Egyrészt az exportra termelő ágazatok jelentős bevételcsökkenésre számíthatnak, miután a nyugati országok kevesebbet fogyasztanak. Másodszor, a tőkebeáramlás is vélhetően csökkeni fog, ami szintén a fogyasztás csökkenését eredményezi az adott országban. Harmadrészt a nagy külföldi adósságállományt felhalmozó országok bankjai dollár szűkében lehetnek a jövőben, hiszen meglehetősen nehéz most bankközi hitelhez jutni.

Azonban nem csak a pénzpiaci válság rázott meg egyes országokat, hiszen a nyersanyag exportáló országok valutái már a Lehman Brothers bukása előtt erős gyengülésnek indultak a dollárral szemben. Dél-Afrika, a világ legnagyobb platina és arany exportőre például - Izland után - a legnagyobb árfolyamesést szenvedte el idén. De az orosz rubel is esésnek indult az olajárak esésével egy időben, majd a brazil real is néhány héttel később.

Bár India és Kína kétség kívül előnyét élvezi a olajáresésnek, de ahogy az importszámláik csökkennek, az exportbevételeik is olvadoznak. A Tata Consultancy Services, India legnagyobb IT-vállalatának dollár-nyeresége például 7 százalékkal múlta alul az előző évit, és több cégvezető is azon aggódik, hogy vajon megkapják-e fizetségüket a bankoktól, akiknek korábban különféle fejlesztéseket nyújtottak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A BRIC országok közül Indiának van a legnagyobb folyófizetési mérleg deficitje, ugyanis a korábbi tőkebeáramlások jelentősen megcsappantak az elmúlt negyedévben. A vállalatok többsége is külföldi hitelekből finanszírozza beruházásait, ami szintén jelentősen drágult újabban.

Oroszország ugyanakkor jelentős fizetés mérleg többletet tudhat magáénak, és 560 milliárd dollárnyi devizatartalékot halmozott fel 2000-2008 között. Tulajdonképpen ő Oroszország látja el dollárral a nyugati országokat, akik cserébe bankhitelt nyújtanak a vállalatoknak. Most azonban a bankhitelezés annyira nehézkessé vált, hogy az oroszok maguk látják el ezt a folyamatot, méghozzá úgy, hogy 50 milliárd dollárnyi betétet helyezett el az állam egy saját tulajdonú bankban, amely cserébe hitelezi a helyi vállalatokat. Innen nézve pedig már nem is tűnik olyan indokolatlanul soknak az állami devizatartalékok szintje.

PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2024. május 25. 18:23
Kilencéves lett az Összkép. Köszönjük 18 ezer olvasónknak, hogy az előző születésnapunk óta időt for...
MEDIA1  |  2024. május 25. 14:51
A kormánypárti Mediaworks / KESMA megyei napilapja éppen akkor tette ingyenessé a Magyar Pétert lejá...
Buxelliott  |  2024. május 25. 10:11
A magyar piacra leselkedő veszélyes helyzetről az elemzés végén teszek említést. Addig is nézzük, ho...
Holdblog  |  2024. május 25. 08:00
Az elhúzódó gyerekkor, a végtelenbe tartó erőforrásigények vagy a követhetetlen változások felelősek...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem