21 °C Budapest

Hogyan érinti a válság a feltörekvő piacokat?

Pénzcentrum
2008. október 27. 13:00

Hosszú hónapokon, de akár éveken keresztül is csak azt lehetett hallani, hogy a feltörekvő országok gazdasági fellendülése rendkívül dinamikus, és Amerikának való kitettségük viszonylag alacsony, így nem rázhatja meg őket különösebben egy azirányból érkező válság. Ez az elmélet most mégsem látszik igazolódni.

Néhány hónapja az orosz, indiai, kínai jegybankok számára még az emelkedő infláció jelentette a legnagyobb problémát, mára azonban már a gazdaság lassulása a fő probléma, még Kínában is, ahol a 3. negyedévig 9 százalékos növekedést produkáltak az Economist szerint, ami öt éve a legalacsonyabb.

A feltörekvő piacok is érzékenyek tehát a krízisre, méghozzá három különböző formában. Egyrészt az exportra termelő ágazatok jelentős bevételcsökkenésre számíthatnak, miután a nyugati országok kevesebbet fogyasztanak. Másodszor, a tőkebeáramlás is vélhetően csökkeni fog, ami szintén a fogyasztás csökkenését eredményezi az adott országban. Harmadrészt a nagy külföldi adósságállományt felhalmozó országok bankjai dollár szűkében lehetnek a jövőben, hiszen meglehetősen nehéz most bankközi hitelhez jutni.

Azonban nem csak a pénzpiaci válság rázott meg egyes országokat, hiszen a nyersanyag exportáló országok valutái már a Lehman Brothers bukása előtt erős gyengülésnek indultak a dollárral szemben. Dél-Afrika, a világ legnagyobb platina és arany exportőre például - Izland után - a legnagyobb árfolyamesést szenvedte el idén. De az orosz rubel is esésnek indult az olajárak esésével egy időben, majd a brazil real is néhány héttel később.

Bár India és Kína kétség kívül előnyét élvezi a olajáresésnek, de ahogy az importszámláik csökkennek, az exportbevételeik is olvadoznak. A Tata Consultancy Services, India legnagyobb IT-vállalatának dollár-nyeresége például 7 százalékkal múlta alul az előző évit, és több cégvezető is azon aggódik, hogy vajon megkapják-e fizetségüket a bankoktól, akiknek korábban különféle fejlesztéseket nyújtottak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A BRIC országok közül Indiának van a legnagyobb folyófizetési mérleg deficitje, ugyanis a korábbi tőkebeáramlások jelentősen megcsappantak az elmúlt negyedévben. A vállalatok többsége is külföldi hitelekből finanszírozza beruházásait, ami szintén jelentősen drágult újabban.

Oroszország ugyanakkor jelentős fizetés mérleg többletet tudhat magáénak, és 560 milliárd dollárnyi devizatartalékot halmozott fel 2000-2008 között. Tulajdonképpen ő Oroszország látja el dollárral a nyugati országokat, akik cserébe bankhitelt nyújtanak a vállalatoknak. Most azonban a bankhitelezés annyira nehézkessé vált, hogy az oroszok maguk látják el ezt a folyamatot, méghozzá úgy, hogy 50 milliárd dollárnyi betétet helyezett el az állam egy saját tulajdonú bankban, amely cserébe hitelezi a helyi vállalatokat. Innen nézve pedig már nem is tűnik olyan indokolatlanul soknak az állami devizatartalékok szintje.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 23. 13:49
Bodacz Balázs műsorvezető sietett tegnap este elsőként a maiTéma élő adása közben elájuló Kis-Benede...
Holdblog  |  2023. március 23. 09:20
A jelenlegi bankválság sokadjára mutatott rá arra, amit már nagyon régóta tudunk: a világ bankrendsz...
Bankmonitor  |  2023. március 23. 06:56
Már elérhető az ESZJA felületén a magánszemélyek 2022-es évi adóbevallási tervezete. Mindazoknak, ak...
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09