21 °C Budapest

E-kereskedelem: a leggyengébbek "csak" dupláznak

Pénzcentrum
2006. június 27. 10:00

Magyarországon is egyre jobb üzlet az elektronikus kereskedelem: az idén már a harmincmilliárdot is elérheti az online áruházak forgalma. Ha egy e-kereskedő nem duplázza meg a forgalmát évente, akkor valamit rosszul csinál - állítják a piac szereplői. Az erőteljes bővülés ellenére a magyar elektronikus kereskedelem még gyerekcipőben jár Nyugat-Európához képest.

Magyarországon is egyre jobb üzlet az elektronikus kereskedelem: az idén már a harmincmilliárdot is elérheti az online áruházak forgalma. Ha egy e-kereskedő nem duplázza meg a forgalmát évente, akkor valamit rosszul csinál - állítják a piac szereplői. Az erőteljes bővülés ellenére a magyar elektronikus kereskedelem még gyerekcipőben jár Nyugat-Európához képest.

Az online vásárlás ízére egyre több magyar internetező kap rá. Az NRC piackutató szerint minden második rendszeresen internetező - 51 százalék - vásárolt már a világhálón valamilyen terméket, vagy rendelt meg szolgáltatást - írja a Magyar Hírlap.

Szakértők szerint ennél is többen használják arra a netet, hogy beszerezzék a vásárláshoz szükséges információkat: 2003-ban az internetezők 31 százaléka keresett ilyen tudnivalókat a világhálón, 2006-ra ez az arány 92 százalékra bővült. Elsősorban a kiszemelt termék vagy szolgáltatás ismertetését keresik a neten böngészők (86 százalék), de az árak összehasonlítása is legalább olyan fontos nekik (nyolcvan százalék).

Innen már csak egy lépés a vásárlás: ha az online ajánlat olcsóbb, mint a hagyományos boltoké, vagy kényelmesebb, jobb szolgáltatást kínál az e-kerekedő, akkor a vevő sem fog hezitálni.

Ha egy e-kereskedő nem duplázza meg a forgalmát évente, akkor valamit rosszul csinál - hangzik az e-kereskedők szentenciája. Vagyis a dinamikus növekedés szinte kötelező a magyar piacon. A Vatera például az idén egy hónap alatt ért el akkora átmenő forgalmat, mint 2003 egészében. 2003-ban 317 millió forint átmenő forgalmat generált az online aukciós portál, 2006 első negyedévében már 1,1 milliárdot.

Az elsősorban élelmiszerek házhoz szállításával foglalkozó G'Roby Netshop Kft.-nél az első negyedévben 35 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest a rendelések száma és értéke is. A cég tavaly negyven, korábban pedig ötven-hatvan százalékos növekedési ütemet produkált, s az idén az árbevétel várhatóan átlépi az egymilliárdot. A tavalyi hatszázmilliós forgalom után az idén másfél milliárdot váró Bookline könyvesház pedig már a tőzsdére készül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A GKIeNET Internetkutató Kft. szerint a magyarországi online áruházak forgalma 2006-ban elérheti a harmincmilliárd forintot. Míg 2001-ben alig több mint hárommilliárd, tavaly már mintegy húszmilliárd forint értékben vásároltak a magyarok a világhálón.

Az európai internetes kereskedőket tömörítő European Interactive Advertising Association felmérése szerint Nyugat-Európában az internetezőknek átlagosan 66 százaléka vásárolt már fél éven belül legalább egyszer az interneten. Az online vásárlásban a leginkább aktív német internetezők körében nyolcvan százalék az arány.

Lemaradásunknak főként az az oka, hogy még mindig elég drága az internet-előfizetés. Amint olcsóbbá válik a hozzáférés, várhatóan robbanásszerűen megnő majd az e-boltok forgalma.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem