35 °C Budapest

E-kereskedelem: a leggyengébbek "csak" dupláznak

Pénzcentrum
2006. június 27. 10:00

Magyarországon is egyre jobb üzlet az elektronikus kereskedelem: az idén már a harmincmilliárdot is elérheti az online áruházak forgalma. Ha egy e-kereskedő nem duplázza meg a forgalmát évente, akkor valamit rosszul csinál - állítják a piac szereplői. Az erőteljes bővülés ellenére a magyar elektronikus kereskedelem még gyerekcipőben jár Nyugat-Európához képest.

Magyarországon is egyre jobb üzlet az elektronikus kereskedelem: az idén már a harmincmilliárdot is elérheti az online áruházak forgalma. Ha egy e-kereskedő nem duplázza meg a forgalmát évente, akkor valamit rosszul csinál - állítják a piac szereplői. Az erőteljes bővülés ellenére a magyar elektronikus kereskedelem még gyerekcipőben jár Nyugat-Európához képest.

Az online vásárlás ízére egyre több magyar internetező kap rá. Az NRC piackutató szerint minden második rendszeresen internetező - 51 százalék - vásárolt már a világhálón valamilyen terméket, vagy rendelt meg szolgáltatást - írja a Magyar Hírlap.

Szakértők szerint ennél is többen használják arra a netet, hogy beszerezzék a vásárláshoz szükséges információkat: 2003-ban az internetezők 31 százaléka keresett ilyen tudnivalókat a világhálón, 2006-ra ez az arány 92 százalékra bővült. Elsősorban a kiszemelt termék vagy szolgáltatás ismertetését keresik a neten böngészők (86 százalék), de az árak összehasonlítása is legalább olyan fontos nekik (nyolcvan százalék).

Innen már csak egy lépés a vásárlás: ha az online ajánlat olcsóbb, mint a hagyományos boltoké, vagy kényelmesebb, jobb szolgáltatást kínál az e-kerekedő, akkor a vevő sem fog hezitálni.

Ha egy e-kereskedő nem duplázza meg a forgalmát évente, akkor valamit rosszul csinál - hangzik az e-kereskedők szentenciája. Vagyis a dinamikus növekedés szinte kötelező a magyar piacon. A Vatera például az idén egy hónap alatt ért el akkora átmenő forgalmat, mint 2003 egészében. 2003-ban 317 millió forint átmenő forgalmat generált az online aukciós portál, 2006 első negyedévében már 1,1 milliárdot.

Az elsősorban élelmiszerek házhoz szállításával foglalkozó G'Roby Netshop Kft.-nél az első negyedévben 35 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest a rendelések száma és értéke is. A cég tavaly negyven, korábban pedig ötven-hatvan százalékos növekedési ütemet produkált, s az idén az árbevétel várhatóan átlépi az egymilliárdot. A tavalyi hatszázmilliós forgalom után az idén másfél milliárdot váró Bookline könyvesház pedig már a tőzsdére készül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A GKIeNET Internetkutató Kft. szerint a magyarországi online áruházak forgalma 2006-ban elérheti a harmincmilliárd forintot. Míg 2001-ben alig több mint hárommilliárd, tavaly már mintegy húszmilliárd forint értékben vásároltak a magyarok a világhálón.

Az európai internetes kereskedőket tömörítő European Interactive Advertising Association felmérése szerint Nyugat-Európában az internetezőknek átlagosan 66 százaléka vásárolt már fél éven belül legalább egyszer az interneten. Az online vásárlásban a leginkább aktív német internetezők körében nyolcvan százalék az arány.

Lemaradásunknak főként az az oka, hogy még mindig elég drága az internet-előfizetés. Amint olcsóbbá válik a hozzáférés, várhatóan robbanásszerűen megnő majd az e-boltok forgalma.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 30. 11:59
“A 2008-ban telenyomták a gazdaságokat pénzzel. Mindenki azt mondta – ti is –  hogy ebből jele...
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?