30 °C Budapest
Asian woman works in a bakery and prepares coffee using a machine

Kimondták az igazságot: valóban jobbak a fülöp-szigeteki, ukrán vendégmunkások a magyaroknál?

2024. június 3. 13:06

Bő egy hete a foglalkoztatásért felelős államtitkár, Czomba Sándor azt találta mondani, hogy a fülöp-szigetei munkavállalók "kenterbe verik" magyar társaikat. Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke a Pénzcentrumnak elmondta: van igazságtartalom a kijelentésben, de annak sem lenne szabad megtörténnie, hogy a magyar munkások emiatt fenyegetéseket kapjanak a saját főnökeiktől. Egy másik szakértő pedig arra világított rá, hogy hiába érkeznek borzalmas szegénységből, sok esetben a külföldiek már így is képzettebbek, mint a hazai melósok. Valóban jobban járnak-e azzal a magyarországi cégek, ha a magyar munkavállalók helyett a messzi országokból érkezőket veszik fel?

Alaposan felrázta a magyar munkaerőpiaci szektort Czomba Sándor, a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár bő egy hete, mikor arról beszélt, hogy szerinte a külföldi vendégmunkások "kenterbe verik a magyar munkavállalókat". Az államtitkár ezt a kijelentését azzal indokolta a Portfolio AgroFood konferencián, hogy például a fülöp-szigeteki munkavállalókkal nagyon pozitív tapasztalatok vannak, szorgalmasok és elkötelezettek, sokszor diplomával dolgoznak betanított munkában.

A kijelentés nyomán szerettük volna tudni, hogy valóban jobbak-e a jellemzően a fülöp-szigetekről érkező vendégmunkások, többet és jobban tesznek-e hozzá a magyar termeléshez, mint a hazai munkások? Ehhez pedig szakértőket kérdeztünk meg, akik bár árnyaltan, és nem is feltétlen erre a kijelentésre reagálva, de nem cáfolták a kijelentés valóságtartalmát.

Vannak nehézségek, de jobban dolgoznak a vendégmunkások - a cégek szerint

Egy bő hónapja mi is beszámoltunk arról a kutatásról, amely azt taglalta, hogy a munkahelyi fluktuáció jelentősen csökkent a tavalyi évben, azonban rengeteg cégnek még mindig kellenek a vendégmunkások. Ebben a kutatásban a megkérdezett cégek nem is tagadták, hogy a vendégmunkások sokszor bizony jobban dolgoznak itt született kollégáiknál.

Azt is elmondták ugyanakkor, hogy azért nem minden fenékig tejfel a vendégmunkások alkalmazásánál sem.

Persze bőven van a vendégmunkások alkalmazásának árnyoldala is. A legfőbb hátrányt a nyelvi nehézségek jelentik, mivel fordításokra, többnyelvű tájékoztatókra, tolmácsokra van szükség, ami bonyolítja a folyamatokat és a szervezést. Emellett a kulturális, vallási különbségek jelentenek problémát, melyek megoldására a vezetőket képezni kell és a munkatársak számára integrációs programot kell kialakítani. Ráadásul a vendégmunkások foglalkoztatása költségesebb, a fenti okok, az elszállásolás és az étkeztetés biztosítása miatt

– mutatott rá Csikós-Nagy Katalin fluktuációkezelés-szakértő, a kutatást elvégző HR-Evolution Kft. ügyvezetője.

Fenyegetik a magyar dolgozókat?

A Pénzcentrum először Mészáros Melindát, a LIGA Szakszervezetek elnökét kérte meg arra, hogy segítsen tisztán látni az ügyben. A szakszervezeti vezető azt mondta: van abban igazság, hogy a cégek szívesebben dolgoznak a messzi földről érkező vendégmunkásokkal.

Ezek az emberek rengeteget dolgoznak, gyakorlatilag folyamatosan túlóráznak is, hiányozni pedig nem igazán szoktak arról a munkahelyről, ahová felvették őket. Ennek pedig leginkább az az oka, hogy a családjuk nem jön velük, sok ezer kilométerre vannak a munkásoktól, vagyis itt nem merül fel az, ami a hazai munkavállalóknál minden esetben: mégpedig a munka és a magánélet egyensúlyának gyakori kérdése. A jellemzően fülöp-szigetei vendégmunkásoknak semmilyen hobbijuk, munkán kívüli érdeklődésük, hasonlójuk nincs ebben az országban: ők kizárólag azért jöttek ide, hogy minél többet dolgozzanak és minél több pénzt küldjenek, illetve vigyenek haza - ez pedig legalábbis szimpatikus az őket alkalmazó cégeknek

- mondta el Mészáros Melinda. Ugyanakkor arra is rávilágított, hogy bár ebből súrlódások még nem keletkeztek, HR-szempontból akadtak már igen súlyos megnyilvánulások a vezetők részéről - azonban ez már a magyar munkásokat sújtja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem egy és nem két helyről hallottunk olyan jelzéseket, mikor a középvezetői szintről szabályos fenyegetést kaptak a magyar munkavállalók, összefüggésben a vendégmunkások hozzáállásával és munkabírásával. Ezek jellemzően úgy foglalhatók össze, hogy a magyar munkásokat azzal riogatják, hogy ha nem dolgoznak még többet és még nagyobb intenzitással, akkor el fogják bocsátani őket, hogy a helyükre a vendégmunkásokat vehessék fel. Ez a gyakorlat természetesen elfogadhatatlan, de tudtommal súrlódások a magyar és a külföldi dolgozók közül ebből még nem alakultak ki

- vázolta a helyzetet a LIGA Szakszervezetek elnöke.

Volt olyan, aki kisgyermeket hagyott otthon

Nem cáfolta a kijelentés igazságtartalmát az sem, akit másodszorra kérdeztünk meg. A téma érzékenysége miatt a neve elhallgatását kérő HR-szakember azt mondta: a legtöbb cég valóban nem tagadja le, hogy a külföldi, jellemzően fülöp-szigeteki munkaerővel jobban megy a termelés.

Nincsen táppénzprobléma, nincs hiányzás, és nincs itt a család sem: vagyis ezek a munkavállalók sokkal többet és sokkal hatékonyabban tudnak dolgozni, mint a magyar munkavállalók. A hatékonyság esetében azonban fontos megemlíteni egy körülményt: mégpedig azt, hogy a távoli országból érkezők sok esetben legalább egy középfokú végzettséggel a zsebükben jönnek ide. Teszik ezt azért, mert így is a háromszorosát keresik meg az ottani bérüknek, de mivel a képzettségük magasabb, sokkal gyorsabban betanulnak, és a feladatot is jobban, hatékonyabban végzik el

- mondta a szakértő. Azt is megosztotta velünk, hogy miért éppen a fülöp-szigeteki munkavállalókról beszélünk ilyenkor a legtöbbet.

Nincs azon mit csodálkozni, hogy éppen a fülöp-szigetekről jönnek a legtöbben. Az az ország, különféle korábban megkötött államközi szerződések nyomán, gyakorlatilag abból él, hogy a sok tízmilliós munkaerőt külföldi országokba exportálja, ez mára fontos sarokpontja lett az állami bevételeknek. De említhetek más országot is: amikor ukrán vendégmunkásból volt még jóval több Magyarországon, akkor is sok esetben előfordult, hogy az itteni "konkurenciánál" magasabb képzettséggel a tarsolyukban jöttek. Az otthoni helyzetük azonban közös: rettenetesen rossz körülmények között élnek, így a háromszoros munkabér sokakat arra késztet, hogy útnak induljanak. Tudok olyan esetről, amikor egy vendégmunkás nő saját két hónapos csecsemőjét hagyta otthon azért, hogy Magyarországra jöhessen dolgozni - két teljes évre

- osztotta meg velünk a szakértő az okokat.

Összességében tehát a lapunk által megkérdezett szakértők is úgy vannak értesülve, hogy a zömében fülöp-szigeteki vendégmunkások jobban képzettek, gyorsabbak, vagyis úgy általában jobb munkaerőnek számítanak a magyar társaiknál. Ebből azonban elfogadhatatlan jelenetek is születnek: mint megtudtuk, a hazai munkavállalóknak tényleg aggódniuk kell sok helyen, hogy ne egy messzi országból érkező konkurens vegye el a kenyerét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem