28 °C Budapest
Kritikus a helyzet az óvodákban: tömegével keresik a gondozókat

Kritikus a helyzet az óvodákban: tömegével keresik a gondozókat

2018. augusztus 30. 11:10

Több mint kétszáz óvodapedagógust tudnának országszerte azonnal alkalmazni. Óriási a munkaerőhiány, találtunk olyan intézményt, ahol azonnal 10 szakembert vennének fel.

Ugyan elméletileg nyári szünet nincs az óvodákban, mégis, sok intézmény akár másfél hónapra is bezárt a nyáron. Ahogy közeleg a szeptember, úgy lesz egyre nagyobb a forgalom az óvodák környékén is, mostanra valamennyi intézmény megnyitotta kapuit. Hogy a 2018/2019-es tanévben összesen hány gyerek jár óvodába, egyelőre még nem lehet tudni. De a KSH május 31-én publikált Statisztikai Tükör című kiadványából kiderül, a 2017/2018-as nevelési évben összesen 4579 óvoda működött, az óvodákban foglalkoztatott pedagógusok létszáma 31,5 ezer, és a beíratott gyermekek száma 322,7 ezer volt.

A KSH adatai szerint országos átlagban egy óvodapedagógusra 10,3, egy óvodai csoportra  21,7 gyermek jut. Azt viszont érdemes észben tartani, hogy ez csak egy átlag. Sok olyan intézmény van országszerte, ahol egy óvodapedagógusra jóval több mint 10 gyerek jut, ugyanis óriási a munkaerőhiány a szektorban. Augusztus 30-án a kormány által létrehozott Közszolgálati Állásportálon, a Közigálláson található álláshirdetések szerint több mint 250 óvodapedagógusra lenne azonnal szükség.

Pest megyében a legrosszabb a helyzet

Ha megnézzük az állásajánlatokat megyék szerinti bontásban, azt látjuk, hogy Budapesten és Pest megyében a legégetőbb a helyzet: Budapesten 53, Pest megyében 43 álláshirdetést találtunk. Budapesten több olyan intézmény is van, ahol azonnal több szakembert foglalkoztatnának: a Pesterzsébeti Nyitnikék Óvodába 5, a szintén pesterzsébeti Lurkóház Óvodába pedig 4 fő óvodapedagógust keresnek. A gyáli Tulipán óvodába is 3 embert vennének fel azonnal.

Az álláshirdetések száma azonban önmagában még nem fest reális képet az óvodapedagógus hiány okozta problémáról. Hiszen Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 10 álláshirdetést találtunk, csakhogy a tiszabői Margaréta Óvodába azonnal 10 embert keresnek. Kíváncsiak voltunk, mióta keresnek óvónőt a tiszabői óvodába, hányan jelentkeztek eddig az álláshirdetésekre, hány gyerek jár az intézménybe, de az intézményvezető elfoglaltsága miatt azt kérte, egy későbbi időpontban keressük.

Óvodavezetőkre is nagy szükség lenne

Ha abból indulunk ki, hogy a tavalyi tanévben 4579 óvoda működött az országban, és ehhez képest most országszerte 37 óvodavezetőt keresnek, úgy tűnhet, ez nem óriási szám. Az viszont látszik, hogy leginkább vidéken okoz gondot óvodavezetőt találni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dajkákat is keresnek, 36 álláshirdetést találtunk. A munkakör betöltéséhez elég a középfokú végzettség, erkölcsi bizonyítvány, de van, ahol dajka képesítést is kérnek.

Nem vonzó a szakma

Egy pályakezdő óvodapedagógus a Fizetesek.hu adatai szerint bruttó166 900 forintot keres, a 3-5 év tapasztalattal rendelkező szakemberek bruttó 221 800 forintot kapnak, míg aki több mint 10 éve a pályán van, az bruttó havi 254 200 forintos fizetést kap. A dajkák sem keresnek jól, szintén a Fizetesek.hu oldal adatai alapján a havi átlagkereset ebben a szakmában bruttó 170 219 forint.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.08 08:30
A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény s...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?