28 °C Budapest
Kritikus a helyzet az óvodákban: tömegével keresik a gondozókat

Kritikus a helyzet az óvodákban: tömegével keresik a gondozókat

2018. augusztus 30. 11:10

Több mint kétszáz óvodapedagógust tudnának országszerte azonnal alkalmazni. Óriási a munkaerőhiány, találtunk olyan intézményt, ahol azonnal 10 szakembert vennének fel.

Ugyan elméletileg nyári szünet nincs az óvodákban, mégis, sok intézmény akár másfél hónapra is bezárt a nyáron. Ahogy közeleg a szeptember, úgy lesz egyre nagyobb a forgalom az óvodák környékén is, mostanra valamennyi intézmény megnyitotta kapuit. Hogy a 2018/2019-es tanévben összesen hány gyerek jár óvodába, egyelőre még nem lehet tudni. De a KSH május 31-én publikált Statisztikai Tükör című kiadványából kiderül, a 2017/2018-as nevelési évben összesen 4579 óvoda működött, az óvodákban foglalkoztatott pedagógusok létszáma 31,5 ezer, és a beíratott gyermekek száma 322,7 ezer volt.

A KSH adatai szerint országos átlagban egy óvodapedagógusra 10,3, egy óvodai csoportra  21,7 gyermek jut. Azt viszont érdemes észben tartani, hogy ez csak egy átlag. Sok olyan intézmény van országszerte, ahol egy óvodapedagógusra jóval több mint 10 gyerek jut, ugyanis óriási a munkaerőhiány a szektorban. Augusztus 30-án a kormány által létrehozott Közszolgálati Állásportálon, a Közigálláson található álláshirdetések szerint több mint 250 óvodapedagógusra lenne azonnal szükség.

Pest megyében a legrosszabb a helyzet

Ha megnézzük az állásajánlatokat megyék szerinti bontásban, azt látjuk, hogy Budapesten és Pest megyében a legégetőbb a helyzet: Budapesten 53, Pest megyében 43 álláshirdetést találtunk. Budapesten több olyan intézmény is van, ahol azonnal több szakembert foglalkoztatnának: a Pesterzsébeti Nyitnikék Óvodába 5, a szintén pesterzsébeti Lurkóház Óvodába pedig 4 fő óvodapedagógust keresnek. A gyáli Tulipán óvodába is 3 embert vennének fel azonnal.

Az álláshirdetések száma azonban önmagában még nem fest reális képet az óvodapedagógus hiány okozta problémáról. Hiszen Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 10 álláshirdetést találtunk, csakhogy a tiszabői Margaréta Óvodába azonnal 10 embert keresnek. Kíváncsiak voltunk, mióta keresnek óvónőt a tiszabői óvodába, hányan jelentkeztek eddig az álláshirdetésekre, hány gyerek jár az intézménybe, de az intézményvezető elfoglaltsága miatt azt kérte, egy későbbi időpontban keressük.

Óvodavezetőkre is nagy szükség lenne

Ha abból indulunk ki, hogy a tavalyi tanévben 4579 óvoda működött az országban, és ehhez képest most országszerte 37 óvodavezetőt keresnek, úgy tűnhet, ez nem óriási szám. Az viszont látszik, hogy leginkább vidéken okoz gondot óvodavezetőt találni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dajkákat is keresnek, 36 álláshirdetést találtunk. A munkakör betöltéséhez elég a középfokú végzettség, erkölcsi bizonyítvány, de van, ahol dajka képesítést is kérnek.

Nem vonzó a szakma

Egy pályakezdő óvodapedagógus a Fizetesek.hu adatai szerint bruttó166 900 forintot keres, a 3-5 év tapasztalattal rendelkező szakemberek bruttó 221 800 forintot kapnak, míg aki több mint 10 éve a pályán van, az bruttó havi 254 200 forintos fizetést kap. A dajkák sem keresnek jól, szintén a Fizetesek.hu oldal adatai alapján a havi átlagkereset ebben a szakmában bruttó 170 219 forint.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?