3 °C Budapest
Hatalmas a szakadék: ezek a boltok adják a legmagasabb bért

Hatalmas a szakadék: ezek a boltok adják a legmagasabb bért

2017. szeptember 29. 16:30

Már nem csak a vevőkért, de az eladókért is megy a harc, az egyik legnagyobb fegyver pedig a munkabér. Főként a nagy multik tudnak egymásra licitálni, és sok esetben meg is teszik.

A rekordszinteket döntögető munkaerőhiány közepette fontos kérdés, hogy a boltosok mennyi bért adhatnak az alkalmazottaiknak. Feltérképezni pontosan ez azért nehézkes, mivel az Aldi, a Lidl és a Tesco kivételével az áruházak honlapján nincs információ arról, mennyi fizetést is adnak az alkalmazottaiknak. Az álláshirdetésekben, még ha meg is jelölnek valamilyen fizetésösszeget, sűrű homály fedi, hogy abban mi van, vagy éppen nincs benne, például a bérpótlékok, vagy éppen a cafetéria közül - írja a Blokkk.com.

A cégeknél egyik évről a másikra általában nem tud nagyot ugrani a bértömeg, kivéve az olyan egyedi eseteket, amikor - mint 2017-ben - alaposan felpörgették a minimálbért, ami minél kisebb egy vállalkozás, annál inkább megrázta a költségvetését. Ez kitűnik abból is, hogy a kisboltok többsége árrésüknek - a beszerzett áruk értéke és az eladási ár a különbségének - az átlagnál jóval nagyobb hányadát fordítja bérre. Mennek is tönkre évről-évre, mivel nem bírják a versenyt, amiben persze nem csak a bérköltség számít.

A boltos kereskedelem nagyobb szelete a legkülönfélébb iparcikkek árusítása, ahol pörög a piac, ugyanúgy, mint az élelmiszerek kereskedelemében. A plázákat, aminek zömét multi ingatlanberuházók építették, ők is nagyon nyomják, bár a nagy élelmiszeráruház, ahová naponta betér a vásárló, elengedhetetlen kellék. A ruházati kereskedésben hemzsegnek a multi boltok, márkaláncolatok, bár tetemes a súlya a kínai árudáknak is. A bútoros szereplők erősödtek, az Ikea megépítette harmadik áruházát, az új Möbelix korábban kikopott barkács áruházakban telepedett meg.

A barkácsosok közül a Baumax, Bricostore kivonult már korábban, de a Bauhause éppen terjeszkedne, a Praktiker pedig magyar tulajdonú lett. Mindez azt is jelenti, hogy itt is vérre és bérre menő küzdelem folyik. A béradatokkal összefüggésben szükséges megjegyezni, hogy az iparcikkek kereskedelmében lassúbb az áruk forgási sebessége, tehát hosszabb ideig téblábolnak a polcokon, ezért is nagyobb az árrés tömege itt. A bérköltség árréshez mért aránya viszont erősen szóródik, szembetűnő például a műszaki cikk kereskedések bérterhének magas súlya.

A vásárló mellett az eladóért is küzdenek

A KSH adatai szerint a foglalkoztatottak száma csökkent 2017-ben. A négy főnél nagyobb boltokban éppen csak szinten maradt a létszám, tehát sikerült megtartani a dolgozókat, a fizikai munkát végző eladók, pénztárosok, árufeltöltők közel 20 százalékos keresetemelkedése mellett. De mindenki embert keres, a nagy láncok és a kisboltok egyaránt. Megfigyelhető az is, hogy a szakmák együtt mozognak. Az élelmiszeres nagyáruházak feljebb kúsztak a bérrangsorban, miközben az élelmiszeres szakboltok (hús, zöldség, pékáru) a végén kullognak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Számít az is, hogy az egyes eladó szakmákban kötelező-e a szakképesítés, ilyen az élelmiszer, vagy például a műszaki cikk kereskedelem. A zöldséges, ruhás, vagy könyves eladónak nem kötelező a szakképesítés, de a pénztárosnál sem előírás. A részmunkaidő már csak ráadás, hasonlóképpen a vasárnapi nyitva tartás, ami 50 százalékos pótlékkal dobja meg a hét végi keresetet,meg a statisztikát.

Az eladók alaposan megtapogatják a hóvégi borítékot és ugyanúgy, mint sok helyen másutt, néhány ezer forintért is továbblépnek. Megtehetik, mert kevés az ember és a konkurencia boldogan fogadja őket is. A boltosok legnagyobb sajnálatára óriási a fluktuáció, a jövés-menés persze sokirányú.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.04.12 08:32
A Kormány a T/15395. számú törvényjavaslat benyújtásával a 25 év alatti fiatalok munkaerőpiaci részv...
hrdoktor  |  2021.04.12 06:28
Más függőséggel, az alkoholizmussal vagy a szerencsejáték-függőséggel ellenétben a munkamániát nagyo...
coachco  |  2021.04.09 20:02
Sokkal korábban ébredek, mint kellene. Kellene? Egy ideje jóformán bármeddig alhatnék, alig van regg...
legacykft  |  2021.04.09 18:00
Bő egy év pandémiás időszak után belátható közelségbe került a “nyitás”, a régi életünkhöz való viss...
kovacstunde  |  2021.04.05 09:06
  Az emberek többsége nem szereti, ha ellenőrizve vannak, mert azt személyes szabadságuk korlátozás...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?