Az 5 legbosszantóbb hiba: 40 000 önéletrajz tanulsága

Az 5 legbosszantóbb hiba: 40 000 önéletrajz tanulsága

2016. november 28. 14:30

Több mint 40 ezer önéletrajzot látott már Tina Nicolai, a Walt Disney World munkatársa, és észre vette, hogy az álláskeresők sorra ugyanazokat a hibákat követik el. Összegyűjtötte az 5 legbosszantóbbat.

Arra jöttem rá, hogy az emberek egyszerűen nem tudják, hogyan adják el magukat, vagy az elért eredményeiket" 

- mondta a Business Insidernek Tina Nicolai, a Walt Disney World HR-vezetője. Hozzátette: több mint 40 ezer önéletrajzot olvasott az elmúlt évtizedek alatt, és van néhány nagyon bosszantó hiba, ami újra és újra előkerül.

1. Hanyagság

"Az egyik legnagyobb hiba, amit az álláskeresők elkövetnek, az a hanyagság. Nem figyelnek a részletekre, lusták" - mondta Nicolai. Elmondása szerint rengeteg önéletrajz tele van helyesírási hibákkal, elavult, vagy teljesen irreleváns információkkal. Minden jelentkező legyen annyira precíz, hogy az adott álláshoz szükséges információkat írja bele az önéletrajzába, mielőtt csatolja az e-mailhez.

2. Hosszú összefoglalók

Nagyon bosszantó tud lenni, amikor egy hivatalos hangvételű leírás tele van melléknevekkel. "Olyan hosszú leírásokat lehet olvasni néha az önéletrajzokban, mint ha egy könyv fejezete lenne. Sokkal egyszerűbb néhány pontba szedve felsorolni az eredményeket, mint hosszú mondatokban ömlengeni a rengeteg melléknévvel" - mondta Nicolai.

3. Túl sok a hívószó

Vannak olyan szavak, amelyek szinte az összes életrajzban benne vannak, mert jó hívószavaknak tűnnek. Igen, de mivel az összesben olvasható, ezért teljesen kiüresedtek, elvesztették a tartalmukat. Ilyen például: csapatjátékos, jó kommunikációs készség, kreativitás, naprakész, jó problémamegoldó készség, stb. "Aki valóban jól tudja kezelni a problémákat, és jól működik csapatban, az röviden, tömören és kreatívan be tudja mutatni magát anélkül, hogy az elhasznált sallangokkal dobálózna" - emelte ki Nicolai.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

4. Korábbi feladatok felsorolása

A Walt Disney munkatársa szerint szintén nagyon lusta dolog, amikor a jelentkezők csak felsorolják, hogy milyen szakmai követelmények voltak a korábbi munkahelyén. Arról viszont egyáltalán nem esik benne szó, hogy ezeket a feladatokat hogyan tudta elvégezni. Tehát nem állítja, hogy a felsorolt dolgokban sikeres volt, vagy meg tudta csinálni. A szakember szerint szánjon rá mindenki néhány percet, hogy elmagyarázza, kicsit részletezze, mi az, amit elért, és ne arról írjon, hogy mi volt az elvárás vele szemben. 

5. Túl hivatalos

A túlzottan hivatalos, formális önéletrajzokban az a legbosszantóbb, hogy semmilyen információt nem kap az olvasója a jelentkező személyiségéről. Nincs benne egyediség, és nem enged bepillantást abba, hogy milyen ember is lehet az, akiről szól az önéletrajz.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.29 14:42
Az átalakulás, egyesülés és szétválás folyamatának bemutatása előtt szükséges azon jogszabályok átte...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?