11 °C Budapest
Vendéglátósként is lehet jól keresni: itt kaszálhatsz a legtöbbet

Vendéglátósként is lehet jól keresni: itt kaszálhatsz a legtöbbet

2016. április 17. 07:00

Magyarország egyre népszerűbb turisztikai célpont mind a magyarok, mind a külföldiek körében. A vendégéjszakák száma évről-évre nő, a jóslatok szerint pedig hazánk idegenforgalmi pozíciója még tovább fog erősödni a közeljövőben. Ebből kiindulva kíváncsiak voltunk, vajon hatással lehet-e mindez a hazai vendéglátóiparban dolgozók bérére.


Magyarország egyre népszerűbb turisztikai célpont. A vendégéjszakák száma évről-évre nő, a jóslatok szerint pedig hazánk idegenforgalmi pozíciója még tovább erősödhet a közeljövőben.

Magyarországon a turizmus növekedése már ötödik éve töretlen, évről évre több százezerrel nő a belföldi és a külföldi vendégéjszakák száma egyaránt. Hazánk minden eddiginél népszerűbb turisztikai célponttá vált, aranyérmesek vagyunk a TOP európai úti célok között a vendégéjszakák számának növekedési ütemét tekintve

- mondta el a Pénzcentrumnak a Magyar Turizmus Zrt.

Bár elképzelhető, hogy sokan inkább belföldre utaznak a terrorfenyegetettség miatt, a belföldi turizmus fellendülésének nem ez képezi az alapját. Elsősorban az elmúlt években megvalósult infrastruktúra- és kínálatfejlesztés, a SZÉP kártya népszerűsége, továbbá a magyar háztartások kedvezőbb anyagi helyzete játszik szerepet a fellendülésben. A KSH szerint a belföldi utazások számában már 2014-ben kedvező folyamat indult el, ami tavaly is folytatódott.

A hazai régiók közül még mindig Budapest a legnépszerűbb, de a Balaton, és Nyugat-Dunántúl is felkapott a turisták körében.

Elég lesz a munkaerő, ha fellendül a turizmus?

Főleg a nyári szezonban erős hiány van a megfelelően képzett és tapasztalt munkavállalókból a vendéglátás és turizmus területén. Egyrészt itthon a vendéglátásban a magyar átlagfizetésnek körülbelül csak a 60 százalékát lehet megkeresni, másrészt a válság idején sok embert kirúgtak, így akkor jóval több feladat hárult kevesebb emberre, ami azóta sem változott sokat.

Böröcz Lajos, a Vendéglátó és Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) főtitkára szerint van rá esély, hogy több munkavállalóra lesz szükség, ha fellendül a turizmus:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Elképzelhető, hogy nő a forgalom, de az egyébként is nyitva tartó vendéglátó egységekről lévén szó a személyzet növekedése nem lehet forgalomarányos, kisebb lesz annál. A jól képzett szakemberekre viszont az egész ország területén szüksége lenne a vendéglátóhelyeknek

 - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére.

Mennyit lehet keresni a vendéglátóiparban?

Egy pincér körülbelül havonta bruttó 141 ezret, egy konyhafőnök 204 ezret, egy szakács 154 ezret, egy konyhai kisegítő pedig 117 ezret keres. Ugyanakkor a hazai bérek között is vannak különbségek,

az ausztriai átjárás miatt a határközeli térségben, egyéb okokból pedig Budapesten a legmagasabbak a bérek.

Ugyanakkor ezek a keresetek még így is elmaradnak a hazai átlagfizetésektől, így aki teheti, inkább elmegy Nyugat-Európába elvégezni ugyanezeket a munkákat, az itthoni fizetés többszöröséért.

Mennyiért maradnának itthon a dolgozók?

A külföldi bérekkel szinte lehetetlen felvenni a versenyt, ugyanakkor a bérek emelésével több embert itthon lehetne tartani. Böröcz Lajos szerint

körülbelül harminc százalékos fizetésemelés kellene ahhoz, hogy a külföldi munkát komolyabban fontolgató dolgozókat itthon lehessen tartani.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?