Vendéglátósként is lehet jól keresni: itt kaszálhatsz a legtöbbet

Vendéglátósként is lehet jól keresni: itt kaszálhatsz a legtöbbet

2016. április 17. 07:00

Magyarország egyre népszerűbb turisztikai célpont mind a magyarok, mind a külföldiek körében. A vendégéjszakák száma évről-évre nő, a jóslatok szerint pedig hazánk idegenforgalmi pozíciója még tovább fog erősödni a közeljövőben. Ebből kiindulva kíváncsiak voltunk, vajon hatással lehet-e mindez a hazai vendéglátóiparban dolgozók bérére.


Magyarország egyre népszerűbb turisztikai célpont. A vendégéjszakák száma évről-évre nő, a jóslatok szerint pedig hazánk idegenforgalmi pozíciója még tovább erősödhet a közeljövőben.

Magyarországon a turizmus növekedése már ötödik éve töretlen, évről évre több százezerrel nő a belföldi és a külföldi vendégéjszakák száma egyaránt. Hazánk minden eddiginél népszerűbb turisztikai célponttá vált, aranyérmesek vagyunk a TOP európai úti célok között a vendégéjszakák számának növekedési ütemét tekintve

- mondta el a Pénzcentrumnak a Magyar Turizmus Zrt.

Bár elképzelhető, hogy sokan inkább belföldre utaznak a terrorfenyegetettség miatt, a belföldi turizmus fellendülésének nem ez képezi az alapját. Elsősorban az elmúlt években megvalósult infrastruktúra- és kínálatfejlesztés, a SZÉP kártya népszerűsége, továbbá a magyar háztartások kedvezőbb anyagi helyzete játszik szerepet a fellendülésben. A KSH szerint a belföldi utazások számában már 2014-ben kedvező folyamat indult el, ami tavaly is folytatódott.

A hazai régiók közül még mindig Budapest a legnépszerűbb, de a Balaton, és Nyugat-Dunántúl is felkapott a turisták körében.

Elég lesz a munkaerő, ha fellendül a turizmus?

Főleg a nyári szezonban erős hiány van a megfelelően képzett és tapasztalt munkavállalókból a vendéglátás és turizmus területén. Egyrészt itthon a vendéglátásban a magyar átlagfizetésnek körülbelül csak a 60 százalékát lehet megkeresni, másrészt a válság idején sok embert kirúgtak, így akkor jóval több feladat hárult kevesebb emberre, ami azóta sem változott sokat.

Böröcz Lajos, a Vendéglátó és Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) főtitkára szerint van rá esély, hogy több munkavállalóra lesz szükség, ha fellendül a turizmus:

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Elképzelhető, hogy nő a forgalom, de az egyébként is nyitva tartó vendéglátó egységekről lévén szó a személyzet növekedése nem lehet forgalomarányos, kisebb lesz annál. A jól képzett szakemberekre viszont az egész ország területén szüksége lenne a vendéglátóhelyeknek

 - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére.

Mennyit lehet keresni a vendéglátóiparban?

Egy pincér körülbelül havonta bruttó 141 ezret, egy konyhafőnök 204 ezret, egy szakács 154 ezret, egy konyhai kisegítő pedig 117 ezret keres. Ugyanakkor a hazai bérek között is vannak különbségek,

az ausztriai átjárás miatt a határközeli térségben, egyéb okokból pedig Budapesten a legmagasabbak a bérek.

Ugyanakkor ezek a keresetek még így is elmaradnak a hazai átlagfizetésektől, így aki teheti, inkább elmegy Nyugat-Európába elvégezni ugyanezeket a munkákat, az itthoni fizetés többszöröséért.

Mennyiért maradnának itthon a dolgozók?

A külföldi bérekkel szinte lehetetlen felvenni a versenyt, ugyanakkor a bérek emelésével több embert itthon lehetne tartani. Böröcz Lajos szerint

körülbelül harminc százalékos fizetésemelés kellene ahhoz, hogy a külföldi munkát komolyabban fontolgató dolgozókat itthon lehessen tartani.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?