13 °C Budapest

Vendéglátósként is lehet jól keresni: itt kaszálhatsz a legtöbbet

2016. április 17. 07:00

Magyarország egyre népszerűbb turisztikai célpont mind a magyarok, mind a külföldiek körében. A vendégéjszakák száma évről-évre nő, a jóslatok szerint pedig hazánk idegenforgalmi pozíciója még tovább fog erősödni a közeljövőben. Ebből kiindulva kíváncsiak voltunk, vajon hatással lehet-e mindez a hazai vendéglátóiparban dolgozók bérére.


Magyarország egyre népszerűbb turisztikai célpont. A vendégéjszakák száma évről-évre nő, a jóslatok szerint pedig hazánk idegenforgalmi pozíciója még tovább erősödhet a közeljövőben.

Magyarországon a turizmus növekedése már ötödik éve töretlen, évről évre több százezerrel nő a belföldi és a külföldi vendégéjszakák száma egyaránt. Hazánk minden eddiginél népszerűbb turisztikai célponttá vált, aranyérmesek vagyunk a TOP európai úti célok között a vendégéjszakák számának növekedési ütemét tekintve

- mondta el a Pénzcentrumnak a Magyar Turizmus Zrt.

Bár elképzelhető, hogy sokan inkább belföldre utaznak a terrorfenyegetettség miatt, a belföldi turizmus fellendülésének nem ez képezi az alapját. Elsősorban az elmúlt években megvalósult infrastruktúra- és kínálatfejlesztés, a SZÉP kártya népszerűsége, továbbá a magyar háztartások kedvezőbb anyagi helyzete játszik szerepet a fellendülésben. A KSH szerint a belföldi utazások számában már 2014-ben kedvező folyamat indult el, ami tavaly is folytatódott.

A hazai régiók közül még mindig Budapest a legnépszerűbb, de a Balaton, és Nyugat-Dunántúl is felkapott a turisták körében.

Elég lesz a munkaerő, ha fellendül a turizmus?

Főleg a nyári szezonban erős hiány van a megfelelően képzett és tapasztalt munkavállalókból a vendéglátás és turizmus területén. Egyrészt itthon a vendéglátásban a magyar átlagfizetésnek körülbelül csak a 60 százalékát lehet megkeresni, másrészt a válság idején sok embert kirúgtak, így akkor jóval több feladat hárult kevesebb emberre, ami azóta sem változott sokat.

Böröcz Lajos, a Vendéglátó és Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) főtitkára szerint van rá esély, hogy több munkavállalóra lesz szükség, ha fellendül a turizmus:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Elképzelhető, hogy nő a forgalom, de az egyébként is nyitva tartó vendéglátó egységekről lévén szó a személyzet növekedése nem lehet forgalomarányos, kisebb lesz annál. A jól képzett szakemberekre viszont az egész ország területén szüksége lenne a vendéglátóhelyeknek

 - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére.

Mennyit lehet keresni a vendéglátóiparban?

Egy pincér körülbelül havonta bruttó 141 ezret, egy konyhafőnök 204 ezret, egy szakács 154 ezret, egy konyhai kisegítő pedig 117 ezret keres. Ugyanakkor a hazai bérek között is vannak különbségek,

az ausztriai átjárás miatt a határközeli térségben, egyéb okokból pedig Budapesten a legmagasabbak a bérek.

Ugyanakkor ezek a keresetek még így is elmaradnak a hazai átlagfizetésektől, így aki teheti, inkább elmegy Nyugat-Európába elvégezni ugyanezeket a munkákat, az itthoni fizetés többszöröséért.

Mennyiért maradnának itthon a dolgozók?

A külföldi bérekkel szinte lehetetlen felvenni a versenyt, ugyanakkor a bérek emelésével több embert itthon lehetne tartani. Böröcz Lajos szerint

körülbelül harminc százalékos fizetésemelés kellene ahhoz, hogy a külföldi munkát komolyabban fontolgató dolgozókat itthon lehessen tartani.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 29. csütörtök
Elemér
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem