18 °C Budapest
Vendéglátósként is lehet jól keresni: itt kaszálhatsz a legtöbbet

Vendéglátósként is lehet jól keresni: itt kaszálhatsz a legtöbbet

2016. április 17. 07:00

Magyarország egyre népszerűbb turisztikai célpont mind a magyarok, mind a külföldiek körében. A vendégéjszakák száma évről-évre nő, a jóslatok szerint pedig hazánk idegenforgalmi pozíciója még tovább fog erősödni a közeljövőben. Ebből kiindulva kíváncsiak voltunk, vajon hatással lehet-e mindez a hazai vendéglátóiparban dolgozók bérére.


Magyarország egyre népszerűbb turisztikai célpont. A vendégéjszakák száma évről-évre nő, a jóslatok szerint pedig hazánk idegenforgalmi pozíciója még tovább erősödhet a közeljövőben.

Magyarországon a turizmus növekedése már ötödik éve töretlen, évről évre több százezerrel nő a belföldi és a külföldi vendégéjszakák száma egyaránt. Hazánk minden eddiginél népszerűbb turisztikai célponttá vált, aranyérmesek vagyunk a TOP európai úti célok között a vendégéjszakák számának növekedési ütemét tekintve

- mondta el a Pénzcentrumnak a Magyar Turizmus Zrt.

Bár elképzelhető, hogy sokan inkább belföldre utaznak a terrorfenyegetettség miatt, a belföldi turizmus fellendülésének nem ez képezi az alapját. Elsősorban az elmúlt években megvalósult infrastruktúra- és kínálatfejlesztés, a SZÉP kártya népszerűsége, továbbá a magyar háztartások kedvezőbb anyagi helyzete játszik szerepet a fellendülésben. A KSH szerint a belföldi utazások számában már 2014-ben kedvező folyamat indult el, ami tavaly is folytatódott.

A hazai régiók közül még mindig Budapest a legnépszerűbb, de a Balaton, és Nyugat-Dunántúl is felkapott a turisták körében.

Elég lesz a munkaerő, ha fellendül a turizmus?

Főleg a nyári szezonban erős hiány van a megfelelően képzett és tapasztalt munkavállalókból a vendéglátás és turizmus területén. Egyrészt itthon a vendéglátásban a magyar átlagfizetésnek körülbelül csak a 60 százalékát lehet megkeresni, másrészt a válság idején sok embert kirúgtak, így akkor jóval több feladat hárult kevesebb emberre, ami azóta sem változott sokat.

Böröcz Lajos, a Vendéglátó és Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) főtitkára szerint van rá esély, hogy több munkavállalóra lesz szükség, ha fellendül a turizmus:

Elképzelhető, hogy nő a forgalom, de az egyébként is nyitva tartó vendéglátó egységekről lévén szó a személyzet növekedése nem lehet forgalomarányos, kisebb lesz annál. A jól képzett szakemberekre viszont az egész ország területén szüksége lenne a vendéglátóhelyeknek

 - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére.

Mennyit lehet keresni a vendéglátóiparban?

Egy pincér körülbelül havonta bruttó 141 ezret, egy konyhafőnök 204 ezret, egy szakács 154 ezret, egy konyhai kisegítő pedig 117 ezret keres. Ugyanakkor a hazai bérek között is vannak különbségek,

az ausztriai átjárás miatt a határközeli térségben, egyéb okokból pedig Budapesten a legmagasabbak a bérek.

Ugyanakkor ezek a keresetek még így is elmaradnak a hazai átlagfizetésektől, így aki teheti, inkább elmegy Nyugat-Európába elvégezni ugyanezeket a munkákat, az itthoni fizetés többszöröséért.

Mennyiért maradnának itthon a dolgozók?

A külföldi bérekkel szinte lehetetlen felvenni a versenyt, ugyanakkor a bérek emelésével több embert itthon lehetne tartani. Böröcz Lajos szerint

körülbelül harminc százalékos fizetésemelés kellene ahhoz, hogy a külföldi munkát komolyabban fontolgató dolgozókat itthon lehessen tartani.
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?