20 °C Budapest

Eurovegasnak kedvezhet Matolcsy utolsó húzása

Pénzcentrum
2013. március 4. 09:04

Utolsó miniszteri lépéseként újabb adócsomaggal rukkolt elő a nemzetgazdasági tárcától az MNB élére távozó Matolcsy György, az uniós jogharmonizációs köntösbe bújtatott javaslat a kiva mellett érinti többek közt a cégautóadót és a szerencsejáték-ipart is - írja a Napi Gazdaság.

Uniós szabályok magyar jogrendbe ültetésének "látszó" csomagot nyújtott be pénteken Matolcsy György leköszönő nemzetgazdasági miniszter, az indítványban azonban a közös uniós adózási jogsegély szabályozása mellett helyet kapott egy sor más ügy is: így a cégautóadó, a játékkaszinók adózása és a kisvállalati adó (kiva) módosítása.

A javaslat alapján a szigorítások után engedményeket tesz a kormány a szerencsejáték-ipar számára, a játékkaszinók ugyanis degresszív adózásra válthatnak a mostani egykulcsos helyett. A javaslat szerint az első tízmilliárd forint tiszta játékbevétel után változatlanul 30 százalék lesz az adó, az e feletti részre azonban csak tíz százalékot kell fizetni.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy kinek szánták a gáláns adócsökkentést. Magyarországon összesen három helyhez kötött kaszinó működik és e három együtt sem ér el tízmilliárd forint árbevételt. A legnagyobb az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Las Vegas Casino, ám ez is csak valamivel hárommilliárd forint fölé tudta tolni bevételét a 2011-es adatok szerint (ha az elmúlt év kiemelkedően jó is volt, akkor sem változik érdemben az alapállítás).

Az indokolás szerint a kormány a degresszív adózással a munkahelyteremtést támogatná, ezt azonban egyelőre senki sem tudja kihasználni. Elképzelhető azonban, hogy a bezenyei Eurovegasban hisz a kabinet, attól vár új munkahelyeket. A kaszinóberuházás a hírek szerint hamarosan elkezdődik, bár ezt már 2006-ban is lehetett hallani. Ha azonban fel is épül a komplexum, az idei játékadó mértéke akkor is irreleváns.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ráadásul már akkor sokan felhagytak az iparral, amikor drasztikusan megemelték a gépek után fizetendő fix adót, a szinte teljes tiltás azonban a megmaradtakat is kényszerhelyzetbe hozta. Becslések szerint 40 ezer munkahely kötődött a gépekhez, és bár ennyi ember vélhetően nem került utcára, többen kerültek nehéz helyzetbe, mint ahányan jól járnak a degresszív adóztatással.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?