6 °C Budapest

Eurovegasnak kedvezhet Matolcsy utolsó húzása

Pénzcentrum
2013. március 4. 09:04

Utolsó miniszteri lépéseként újabb adócsomaggal rukkolt elő a nemzetgazdasági tárcától az MNB élére távozó Matolcsy György, az uniós jogharmonizációs köntösbe bújtatott javaslat a kiva mellett érinti többek közt a cégautóadót és a szerencsejáték-ipart is - írja a Napi Gazdaság.

Uniós szabályok magyar jogrendbe ültetésének "látszó" csomagot nyújtott be pénteken Matolcsy György leköszönő nemzetgazdasági miniszter, az indítványban azonban a közös uniós adózási jogsegély szabályozása mellett helyet kapott egy sor más ügy is: így a cégautóadó, a játékkaszinók adózása és a kisvállalati adó (kiva) módosítása.

A javaslat alapján a szigorítások után engedményeket tesz a kormány a szerencsejáték-ipar számára, a játékkaszinók ugyanis degresszív adózásra válthatnak a mostani egykulcsos helyett. A javaslat szerint az első tízmilliárd forint tiszta játékbevétel után változatlanul 30 százalék lesz az adó, az e feletti részre azonban csak tíz százalékot kell fizetni.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy kinek szánták a gáláns adócsökkentést. Magyarországon összesen három helyhez kötött kaszinó működik és e három együtt sem ér el tízmilliárd forint árbevételt. A legnagyobb az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Las Vegas Casino, ám ez is csak valamivel hárommilliárd forint fölé tudta tolni bevételét a 2011-es adatok szerint (ha az elmúlt év kiemelkedően jó is volt, akkor sem változik érdemben az alapállítás).

Az indokolás szerint a kormány a degresszív adózással a munkahelyteremtést támogatná, ezt azonban egyelőre senki sem tudja kihasználni. Elképzelhető azonban, hogy a bezenyei Eurovegasban hisz a kabinet, attól vár új munkahelyeket. A kaszinóberuházás a hírek szerint hamarosan elkezdődik, bár ezt már 2006-ban is lehetett hallani. Ha azonban fel is épül a komplexum, az idei játékadó mértéke akkor is irreleváns.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ráadásul már akkor sokan felhagytak az iparral, amikor drasztikusan megemelték a gépek után fizetendő fix adót, a szinte teljes tiltás azonban a megmaradtakat is kényszerhelyzetbe hozta. Becslések szerint 40 ezer munkahely kötődött a gépekhez, és bár ennyi ember vélhetően nem került utcára, többen kerültek nehéz helyzetbe, mint ahányan jól járnak a degresszív adóztatással.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem