24 °C Budapest

Eurovegasnak kedvezhet Matolcsy utolsó húzása

Pénzcentrum
2013. március 4. 09:04

Utolsó miniszteri lépéseként újabb adócsomaggal rukkolt elő a nemzetgazdasági tárcától az MNB élére távozó Matolcsy György, az uniós jogharmonizációs köntösbe bújtatott javaslat a kiva mellett érinti többek közt a cégautóadót és a szerencsejáték-ipart is - írja a Napi Gazdaság.

Uniós szabályok magyar jogrendbe ültetésének "látszó" csomagot nyújtott be pénteken Matolcsy György leköszönő nemzetgazdasági miniszter, az indítványban azonban a közös uniós adózási jogsegély szabályozása mellett helyet kapott egy sor más ügy is: így a cégautóadó, a játékkaszinók adózása és a kisvállalati adó (kiva) módosítása.

A javaslat alapján a szigorítások után engedményeket tesz a kormány a szerencsejáték-ipar számára, a játékkaszinók ugyanis degresszív adózásra válthatnak a mostani egykulcsos helyett. A javaslat szerint az első tízmilliárd forint tiszta játékbevétel után változatlanul 30 százalék lesz az adó, az e feletti részre azonban csak tíz százalékot kell fizetni.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy kinek szánták a gáláns adócsökkentést. Magyarországon összesen három helyhez kötött kaszinó működik és e három együtt sem ér el tízmilliárd forint árbevételt. A legnagyobb az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Las Vegas Casino, ám ez is csak valamivel hárommilliárd forint fölé tudta tolni bevételét a 2011-es adatok szerint (ha az elmúlt év kiemelkedően jó is volt, akkor sem változik érdemben az alapállítás).

Az indokolás szerint a kormány a degresszív adózással a munkahelyteremtést támogatná, ezt azonban egyelőre senki sem tudja kihasználni. Elképzelhető azonban, hogy a bezenyei Eurovegasban hisz a kabinet, attól vár új munkahelyeket. A kaszinóberuházás a hírek szerint hamarosan elkezdődik, bár ezt már 2006-ban is lehetett hallani. Ha azonban fel is épül a komplexum, az idei játékadó mértéke akkor is irreleváns.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ráadásul már akkor sokan felhagytak az iparral, amikor drasztikusan megemelték a gépek után fizetendő fix adót, a szinte teljes tiltás azonban a megmaradtakat is kényszerhelyzetbe hozta. Becslések szerint 40 ezer munkahely kötődött a gépekhez, és bár ennyi ember vélhetően nem került utcára, többen kerültek nehéz helyzetbe, mint ahányan jól járnak a degresszív adóztatással.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?