25 °C Budapest

Virgács helyett korbács a Fitch Mikulásától: leminősítették a magyar adósságot

Pénzcentrum
2005. december 6. 11:16

A Fitch hitelminősítő intézet "A-"ról "BBB+"-ra minősítette Magyarország hosszú távú devizaadósságát. Az intézmény a hosszútávú forintadósságot "A"-ról "A-"ra minősítette vissza. Az új besorolások kilátása stabil. A leminősítés mögött elsősorban a költségvetéssel kapcsolatos problémák állnak. Ideje ébredni a József nádor téren. A nagy hitelminősítők közül a Fitch lépett először, ha nem körvonalazódik változás a választások után sem, az S&P és a Moody's is hasonló módon reagálhat. A Fitch januárban a forintadósságot már leminősítette "A+"-ról "A"-ra, amit az S&P hasonló reakciója követett májusban. A forintgyengülés valószínűsége a lépés és a kilátások tükrében emelkedett. Az azonnali reakciók szintén erre utalnak. "Érdekes", hogy a lépés éppen a Pénzügyminisztérium és a kormány által teljesen hitelesnek tekintett módosított konvergencia program elkészültét követi. A Fitch délután fél négykor sajtótájékoztatót tart Londonban a magyar leminősítés hátteréről.

A leminősítés indoklásaként a Fitch a költségvetés aggasztó helyzetét jelölte meg, melynek következtében az adósság is jelentősen növekedett az elmúlt időszakban. Az intézet szerint a költségvetés problémái miatt az euró bevezetés is késlekedik, mely az ország sérülékenységét növeli a magas külső finanszírozási igény miatt. A folyó fizetési mérleg hiánya jelentős, az árfolyam igen volatilissé válhat.

A devizaadósság minősítéséhez a Fitch 2003 júliusa óta rendel negatív kilátást, ugyanis már akkor sejthető volt, hogy a kitűzött fiskális célok nem teljesülnek. A költségvetési célokat sorozatosan emelte a kormány, a végső hiányadatok pedig jellemzően a legfelső célértéket is meghaladták a többszöri felülvizsgálatok során. 2004-ben a deficit a GDP 6.5%-át tette ki az eredetileg 4.5%-os céllal szemben. Az idei évre a kormány 3.8%-ot célzott meg, ezzel szemben a hiány elérheti illetve meghaladhatja a GDP 6.1%-át. Jövőre nem kizárt a 8-9% körüli deficit sem (az adatok nyugdíjkorrekció nélkül értendők). A Fitch 2006-ra 8%-os prognózissal rendelkezik, de ha az autópályaépítés költségeit kiadásként kell elszámolni, akkor 9% is lehet a hiány.

A Fitch kiemeli, hogy a folyamatos módosítgatások, a számviteli trükkök, a transzparencia hiánya nagymértékben aláásták a fiskális politika hitelességét. A Fitch szerint nem valószínű, hogy sikerül az euró 2010-es bevezetéséhez szükséges kritériumokat teljesíteni. Az intézmény szerint az államháztartás GDP arányos adóssága 2007 végére elérheti a GDP 68%-át (jelenleg 60% körüli az érték).

A Fitch megemlíti, hogy az államháztartás hiánya és a külső finanszírozási igény jelentős mérete összefügg, tehát komoly ikerdeficit probléma áll fenn. Míg 2001 végén a nettó külső adósság a GDP 35%-át tette ki, addig 2006 végére ez elérheti az 56%-ot. (portfolio: nem tudni pontosan, hogy a Fitch itt mit ért a nettó külső adósság alatt, ennek értéke jelenleg 30% körüli tulajdonosi hitelek nélkül, az utóbbi a GDP kb. 10%-ra tehető, de jellegében az FDI-hoz sorolható). Az "A" minősítésű kategóriában a medián 12%.

Eddig a magyar gazdaság a növekedés tekintetében jól teljesített, de a Fitch szerint ha az ütem lassul, a fenti problémák még kiélezettebben jelentkezhetnek. Szükséges, hogy a deficit illetve az adósságpálya a fenntarthatóság követelményeinek megfeleljen.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Fitch szerint megvan a kockázata egy kemény földetérésnek ("hard landing"), mely a forint érdemi leértékelődésében is kifejeződhet. Ennek hatására az infláció is emelkedhet a mostani alacsony szintről. A leértékelődés a külső adósságszolgálati terheket növeli. Ez nem csak az államháztartásra igaz, hanem a privát szektorra is, mely az utóbbi időszakban drasztikus mértékben adósodott el külföldi devizában.


HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM