Virgács helyett korbács a Fitch Mikulásától: leminősítették a magyar adósságot

Pénzcentrum
2005. december 6. 11:16

A Fitch hitelminősítő intézet "A-"ról "BBB+"-ra minősítette Magyarország hosszú távú devizaadósságát. Az intézmény a hosszútávú forintadósságot "A"-ról "A-"ra minősítette vissza. Az új besorolások kilátása stabil. A leminősítés mögött elsősorban a költségvetéssel kapcsolatos problémák állnak. Ideje ébredni a József nádor téren. A nagy hitelminősítők közül a Fitch lépett először, ha nem körvonalazódik változás a választások után sem, az S&P és a Moody's is hasonló módon reagálhat. A Fitch januárban a forintadósságot már leminősítette "A+"-ról "A"-ra, amit az S&P hasonló reakciója követett májusban. A forintgyengülés valószínűsége a lépés és a kilátások tükrében emelkedett. Az azonnali reakciók szintén erre utalnak. "Érdekes", hogy a lépés éppen a Pénzügyminisztérium és a kormány által teljesen hitelesnek tekintett módosított konvergencia program elkészültét követi. A Fitch délután fél négykor sajtótájékoztatót tart Londonban a magyar leminősítés hátteréről.

A leminősítés indoklásaként a Fitch a költségvetés aggasztó helyzetét jelölte meg, melynek következtében az adósság is jelentősen növekedett az elmúlt időszakban. Az intézet szerint a költségvetés problémái miatt az euró bevezetés is késlekedik, mely az ország sérülékenységét növeli a magas külső finanszírozási igény miatt. A folyó fizetési mérleg hiánya jelentős, az árfolyam igen volatilissé válhat.

A devizaadósság minősítéséhez a Fitch 2003 júliusa óta rendel negatív kilátást, ugyanis már akkor sejthető volt, hogy a kitűzött fiskális célok nem teljesülnek. A költségvetési célokat sorozatosan emelte a kormány, a végső hiányadatok pedig jellemzően a legfelső célértéket is meghaladták a többszöri felülvizsgálatok során. 2004-ben a deficit a GDP 6.5%-át tette ki az eredetileg 4.5%-os céllal szemben. Az idei évre a kormány 3.8%-ot célzott meg, ezzel szemben a hiány elérheti illetve meghaladhatja a GDP 6.1%-át. Jövőre nem kizárt a 8-9% körüli deficit sem (az adatok nyugdíjkorrekció nélkül értendők). A Fitch 2006-ra 8%-os prognózissal rendelkezik, de ha az autópályaépítés költségeit kiadásként kell elszámolni, akkor 9% is lehet a hiány.

A Fitch kiemeli, hogy a folyamatos módosítgatások, a számviteli trükkök, a transzparencia hiánya nagymértékben aláásták a fiskális politika hitelességét. A Fitch szerint nem valószínű, hogy sikerül az euró 2010-es bevezetéséhez szükséges kritériumokat teljesíteni. Az intézmény szerint az államháztartás GDP arányos adóssága 2007 végére elérheti a GDP 68%-át (jelenleg 60% körüli az érték).

A Fitch megemlíti, hogy az államháztartás hiánya és a külső finanszírozási igény jelentős mérete összefügg, tehát komoly ikerdeficit probléma áll fenn. Míg 2001 végén a nettó külső adósság a GDP 35%-át tette ki, addig 2006 végére ez elérheti az 56%-ot. (portfolio: nem tudni pontosan, hogy a Fitch itt mit ért a nettó külső adósság alatt, ennek értéke jelenleg 30% körüli tulajdonosi hitelek nélkül, az utóbbi a GDP kb. 10%-ra tehető, de jellegében az FDI-hoz sorolható). Az "A" minősítésű kategóriában a medián 12%.

Eddig a magyar gazdaság a növekedés tekintetében jól teljesített, de a Fitch szerint ha az ütem lassul, a fenti problémák még kiélezettebben jelentkezhetnek. Szükséges, hogy a deficit illetve az adósságpálya a fenntarthatóság követelményeinek megfeleljen.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Fitch szerint megvan a kockázata egy kemény földetérésnek ("hard landing"), mely a forint érdemi leértékelődésében is kifejeződhet. Ennek hatására az infláció is emelkedhet a mostani alacsony szintről. A leértékelődés a külső adósságszolgálati terheket növeli. Ez nem csak az államháztartásra igaz, hanem a privát szektorra is, mely az utóbbi időszakban drasztikus mértékben adósodott el külföldi devizában.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem