Virgács helyett korbács a Fitch Mikulásától: leminősítették a magyar adósságot

Pénzcentrum
2005. december 6. 11:16

A Fitch hitelminősítő intézet "A-"ról "BBB+"-ra minősítette Magyarország hosszú távú devizaadósságát. Az intézmény a hosszútávú forintadósságot "A"-ról "A-"ra minősítette vissza. Az új besorolások kilátása stabil. A leminősítés mögött elsősorban a költségvetéssel kapcsolatos problémák állnak. Ideje ébredni a József nádor téren. A nagy hitelminősítők közül a Fitch lépett először, ha nem körvonalazódik változás a választások után sem, az S&P és a Moody's is hasonló módon reagálhat. A Fitch januárban a forintadósságot már leminősítette "A+"-ról "A"-ra, amit az S&P hasonló reakciója követett májusban. A forintgyengülés valószínűsége a lépés és a kilátások tükrében emelkedett. Az azonnali reakciók szintén erre utalnak. "Érdekes", hogy a lépés éppen a Pénzügyminisztérium és a kormány által teljesen hitelesnek tekintett módosított konvergencia program elkészültét követi. A Fitch délután fél négykor sajtótájékoztatót tart Londonban a magyar leminősítés hátteréről.

A leminősítés indoklásaként a Fitch a költségvetés aggasztó helyzetét jelölte meg, melynek következtében az adósság is jelentősen növekedett az elmúlt időszakban. Az intézet szerint a költségvetés problémái miatt az euró bevezetés is késlekedik, mely az ország sérülékenységét növeli a magas külső finanszírozási igény miatt. A folyó fizetési mérleg hiánya jelentős, az árfolyam igen volatilissé válhat.

A devizaadósság minősítéséhez a Fitch 2003 júliusa óta rendel negatív kilátást, ugyanis már akkor sejthető volt, hogy a kitűzött fiskális célok nem teljesülnek. A költségvetési célokat sorozatosan emelte a kormány, a végső hiányadatok pedig jellemzően a legfelső célértéket is meghaladták a többszöri felülvizsgálatok során. 2004-ben a deficit a GDP 6.5%-át tette ki az eredetileg 4.5%-os céllal szemben. Az idei évre a kormány 3.8%-ot célzott meg, ezzel szemben a hiány elérheti illetve meghaladhatja a GDP 6.1%-át. Jövőre nem kizárt a 8-9% körüli deficit sem (az adatok nyugdíjkorrekció nélkül értendők). A Fitch 2006-ra 8%-os prognózissal rendelkezik, de ha az autópályaépítés költségeit kiadásként kell elszámolni, akkor 9% is lehet a hiány.

A Fitch kiemeli, hogy a folyamatos módosítgatások, a számviteli trükkök, a transzparencia hiánya nagymértékben aláásták a fiskális politika hitelességét. A Fitch szerint nem valószínű, hogy sikerül az euró 2010-es bevezetéséhez szükséges kritériumokat teljesíteni. Az intézmény szerint az államháztartás GDP arányos adóssága 2007 végére elérheti a GDP 68%-át (jelenleg 60% körüli az érték).

A Fitch megemlíti, hogy az államháztartás hiánya és a külső finanszírozási igény jelentős mérete összefügg, tehát komoly ikerdeficit probléma áll fenn. Míg 2001 végén a nettó külső adósság a GDP 35%-át tette ki, addig 2006 végére ez elérheti az 56%-ot. (portfolio: nem tudni pontosan, hogy a Fitch itt mit ért a nettó külső adósság alatt, ennek értéke jelenleg 30% körüli tulajdonosi hitelek nélkül, az utóbbi a GDP kb. 10%-ra tehető, de jellegében az FDI-hoz sorolható). Az "A" minősítésű kategóriában a medián 12%.

Eddig a magyar gazdaság a növekedés tekintetében jól teljesített, de a Fitch szerint ha az ütem lassul, a fenti problémák még kiélezettebben jelentkezhetnek. Szükséges, hogy a deficit illetve az adósságpálya a fenntarthatóság követelményeinek megfeleljen.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Fitch szerint megvan a kockázata egy kemény földetérésnek ("hard landing"), mely a forint érdemi leértékelődésében is kifejeződhet. Ennek hatására az infláció is emelkedhet a mostani alacsony szintről. A leértékelődés a külső adósságszolgálati terheket növeli. Ez nem csak az államháztartásra igaz, hanem a privát szektorra is, mely az utóbbi időszakban drasztikus mértékben adósodott el külföldi devizában.


HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?