Virgács helyett korbács a Fitch Mikulásától: leminősítették a magyar adósságot

Pénzcentrum
2005. december 6. 11:16

A Fitch hitelminősítő intézet "A-"ról "BBB+"-ra minősítette Magyarország hosszú távú devizaadósságát. Az intézmény a hosszútávú forintadósságot "A"-ról "A-"ra minősítette vissza. Az új besorolások kilátása stabil. A leminősítés mögött elsősorban a költségvetéssel kapcsolatos problémák állnak. Ideje ébredni a József nádor téren. A nagy hitelminősítők közül a Fitch lépett először, ha nem körvonalazódik változás a választások után sem, az S&P és a Moody's is hasonló módon reagálhat. A Fitch januárban a forintadósságot már leminősítette "A+"-ról "A"-ra, amit az S&P hasonló reakciója követett májusban. A forintgyengülés valószínűsége a lépés és a kilátások tükrében emelkedett. Az azonnali reakciók szintén erre utalnak. "Érdekes", hogy a lépés éppen a Pénzügyminisztérium és a kormány által teljesen hitelesnek tekintett módosított konvergencia program elkészültét követi. A Fitch délután fél négykor sajtótájékoztatót tart Londonban a magyar leminősítés hátteréről.

A leminősítés indoklásaként a Fitch a költségvetés aggasztó helyzetét jelölte meg, melynek következtében az adósság is jelentősen növekedett az elmúlt időszakban. Az intézet szerint a költségvetés problémái miatt az euró bevezetés is késlekedik, mely az ország sérülékenységét növeli a magas külső finanszírozási igény miatt. A folyó fizetési mérleg hiánya jelentős, az árfolyam igen volatilissé válhat.

A devizaadósság minősítéséhez a Fitch 2003 júliusa óta rendel negatív kilátást, ugyanis már akkor sejthető volt, hogy a kitűzött fiskális célok nem teljesülnek. A költségvetési célokat sorozatosan emelte a kormány, a végső hiányadatok pedig jellemzően a legfelső célértéket is meghaladták a többszöri felülvizsgálatok során. 2004-ben a deficit a GDP 6.5%-át tette ki az eredetileg 4.5%-os céllal szemben. Az idei évre a kormány 3.8%-ot célzott meg, ezzel szemben a hiány elérheti illetve meghaladhatja a GDP 6.1%-át. Jövőre nem kizárt a 8-9% körüli deficit sem (az adatok nyugdíjkorrekció nélkül értendők). A Fitch 2006-ra 8%-os prognózissal rendelkezik, de ha az autópályaépítés költségeit kiadásként kell elszámolni, akkor 9% is lehet a hiány.

A Fitch kiemeli, hogy a folyamatos módosítgatások, a számviteli trükkök, a transzparencia hiánya nagymértékben aláásták a fiskális politika hitelességét. A Fitch szerint nem valószínű, hogy sikerül az euró 2010-es bevezetéséhez szükséges kritériumokat teljesíteni. Az intézmény szerint az államháztartás GDP arányos adóssága 2007 végére elérheti a GDP 68%-át (jelenleg 60% körüli az érték).

A Fitch megemlíti, hogy az államháztartás hiánya és a külső finanszírozási igény jelentős mérete összefügg, tehát komoly ikerdeficit probléma áll fenn. Míg 2001 végén a nettó külső adósság a GDP 35%-át tette ki, addig 2006 végére ez elérheti az 56%-ot. (portfolio: nem tudni pontosan, hogy a Fitch itt mit ért a nettó külső adósság alatt, ennek értéke jelenleg 30% körüli tulajdonosi hitelek nélkül, az utóbbi a GDP kb. 10%-ra tehető, de jellegében az FDI-hoz sorolható). Az "A" minősítésű kategóriában a medián 12%.

Eddig a magyar gazdaság a növekedés tekintetében jól teljesített, de a Fitch szerint ha az ütem lassul, a fenti problémák még kiélezettebben jelentkezhetnek. Szükséges, hogy a deficit illetve az adósságpálya a fenntarthatóság követelményeinek megfeleljen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Fitch szerint megvan a kockázata egy kemény földetérésnek ("hard landing"), mely a forint érdemi leértékelődésében is kifejeződhet. Ennek hatására az infláció is emelkedhet a mostani alacsony szintről. A leértékelődés a külső adósságszolgálati terheket növeli. Ez nem csak az államháztartásra igaz, hanem a privát szektorra is, mely az utóbbi időszakban drasztikus mértékben adósodott el külföldi devizában.


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?