16 °C Budapest
Budapest, 2022. július 9.A CIB Bank, az Intesa Sanpaolo Európa egyik vezetõ bankcsoportja tagjának irodaháza, a fõváros II. kerületében, a Fényes Elek utcában.MTVA/Bizományosi: Róka László

Árat emel a magyar bank: az ügyfelek fele érintett, ezt kell tudni a drágulásról

2024. március 27. 16:32

Nem él a teljes inflációkövető áremelés lehetőségével a lakossági bankszámláknál a CIB Bank. A lakossági bankszámlát vezető ügyfelek több mint felét nem érinti a bankszámlavezetési díjak emelkedése, miközben a legfontosabb napi tranzakcióknál tíz százalék alatti mértékben nőnek csak a díjak 2024. április 1-től.

A bank azt közölte, hogy úgy döntött,a forint lakossági bankszámlák esetén nem él a teljes inflációkövető áremelés lehetőségével bizonyos díjtételek vonatkozásában. A pénzintézet legfrissebb, februári adatai szerint a forint lakossági bankszámlát vezető banki ügyfelek 53 százalékát semmilyen mértékben nem érinti a bankszámlavezetési díj emelkedése a számlacsomagjukban található és egyéb kedvezmények miatt - amíg teljesítik a kedvezmények feltételeit -, miközben a legnépszerűbb és igen kedvező feltételekkel kínált ECO számlacsaládnál ez az arány jóval magasabb, eléri a 87 százalékot.

A legfontosabb, mindennapi forint tranzakcióknál – mint az online csatornán indított átutalások, csoportos beszedési megbízások és az állandó átutalások – pedig jóval a tavalyi infláció alatti, csupán egy számjegyű mértékkel emelkednek a díjak. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy tavaly a forint állandó átutalási megbízások több mint négyötödét, a csoportos beszedési megbízások hozzávetőleg felét, az online csatornán indított forint átutalásoknak pedig a 68 százalékát díjmentesen végezték az ügyfelek.

Inflációkövető lakossági bankszámlavezetési díjemeléssel az ECO számlacsomagok jóváírási feltételeit teljesítő ügyfelek nem találkoznak. Ugyanakkor azok is, akik más számlacsomagokkal rendelkeznek és érintené őket az inflációkövető bankszámlavezetési díjemelés, bármikor átszerződhetnek az ECO számlacsomagra. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a díjak átlagos növekedése jóval elmarad a 2023-ra kimutatott 17,6 százalékos éves átlagos infláció mértékétől.

A számlavezetés díjmentes már a mindenkori nettó minimálbér összegét elérő jóváírás esetén is, míg a fiataloknak és diákoknak szóló termékvariánsaiban - ECO ForYou, ECO Start, ECO FirstStep - feltétel nélkül díjmentes. Emellett díjmentesek a számlaértesítések push üzeneten keresztül. Promóciósan 20 000 forint alatt díjmentesek az online forint átutalások és a forint állandó átutalási megbízások, valamint az első évben díjmentes az újonnan igényelt VISA Inspire Elektronikus bankkártya.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

címlapkép: MTVA/Bizományosi - Róka László 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem