Megszólalt Virág Barnabás a kamatdöntés után: a kamatcsökkentések szüneteltetése is ott van az asztalon

Megszólalt Virág Barnabás a kamatdöntés után: a kamatcsökkentések szüneteltetése is ott van az asztalon

2024. június 18. 17:30

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 7,00 százalékosra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb. Virág Barnabás a mai napon tartott sajtótájékoztatót melyben ismertette az ország gazdasági helyzetét.      

Szükséges lehet a költségvetési kiigazítás?

A kérdésre válaszul Virág azt mondta, hogy a magyar gazdaság megítélése kapcsán kulcsfontosságú tényező a fiskális helyzet. Az MNB azt látja, hogy a költségvetési hiánycél elérése tekintetében a kormánynak megvan az a beavatkozási mozgástere, amivel elérhető a cél, ez szüskégszerű is. Ezeket a döntéseket majd a kormány hozza meg, többletinformációja a jegybanknak nincs – mondta Virág.

A monetáris politika szerepe most az, hogy az óvatossági motívumokat oldja, minél gyorsabban kell a várakozásokat, az inflációs érzetet lefelé szorítani, annál gyorsabb lesz a magyar gazdaság kilábalása. Ehhez továbbra is egy nagyon elkötelezett monetáris politikára lesz szükség. A lakossági hitelpiac élénkülése már az év elején megindult, a vállalati szektorban a kivárás a jellemző. A hitelek árazását tekintve domináns az egy éven túli kamatfixálás aránya, így a monetáris politikának biztosítania kell, hogy a hosszú hozamok alacsony szinten maradnak. A fókusznak egyre inkább a hosszú hozamokra kell terelődnie, ehhez kell az is, hogy a költségvetési politika magabiztosan teljesítse a hiánycélokat.

Konszenzusos volt a mai döntés

Ma az MNB csak egy opciót vizsgált, a 25 bázispontos csökkentést, és azt a Monetáris Tanács minden tagja támogatta – ismertette Virág.

Milyen tényezők hatnak a forintra?

A Fed döntései kiemelten meghatározzák a piaci hangulatot, így a Fed kamatpályáját az MNB is figyelembe veszi. A forintárfolyam alakulását az MNB most sem szeretné értékelni. Az elsődleges cél az árstabilitás elérése, és azt látjuk, hogy mindejn pénzpiaci mozgásnak az inflációra gyakorolt hatása megemelkedett, és ennek megfelelően kell a monetáris politikánkat is alakítani. Az inflációs pályában a tartós változásokra kell figyelni – mondta. Nagyon egyértelműen kell figyelni, hogy mi hat majd a forint árfolyamra. A magyar gazdaságnak van egy erős folyó fizetési mérleg többlete, a kamat még mindig relatíve magas, a gazdasági növekedés vélhetően élénkül.

A makrofolyamatokat tekintve tehát kedvező a helyzet a forintra nézve Virág szerint, ám van egy globális hangulati faktor, ami az utóbbi időben otthagyta a nyomát a magyar piacon. Ez részben Fed-hatás, részben geopolitika és európai tényezők. A következő időszakban azt kell vizsgálni, hogy ezek a hatásoik közül melyik érvényesül jobban a magyar piacon – ismertette.

Az infláció elleni harc fő eszköze továbbra is a kamatpolitika. Az alakpkamat a fő eszköz, amin keresztül az árstabilitást el kívánjuk érni. A jegybank idénre 0,5 százalékponttal mérsékelte inflációs prognózisát, de az alapvető kép március óta nem változott: az inflácós cél jövőre érhető el, miközben a gazdaság tovább élénkül.
Tovább a cikkhez

A monetáris politikára ható tényezőegyüttes között fontos súlyt ad a pénzpiaci fejleményeknek Virág Barnabás a mai eseményen. Elmondta, hogy az elmúlt napokban egyértelműen romlott a piaci hangulat. A jegybank célja, hogy pénzpiaci stabilitást érjen el, ezt is mérlegelni fogja az alapkamatról szóló üléseken. Előretekintve a további kamatcsökkentések tere az év végéig jelentősen leszűkül, a döntéseket hónapról-hónapra hozza meg a beérkező adatok értékelésével a jegybank.

Ez azt jelenti, hogy a kamatok további kis mértékű csökkentése mellett a kamatcsökkentések szünteteltetése is ott van az asztalon

– mondta Virág.

Miért lassít a jegybank, ha a kilátások javultak?

A monetáris politikai döntéseknél két kiemelt kérdésre figyel a jegybank. Az egyik az inflációs pálya alakulása, e téren bizakodásra ad okot, hogy jobbára az üzemanyag-árak miatt a vártnál kedvezőbb pálya is kialakulhat, ami örömteli, de ezt nem akarja túlreagálni a jegybank. A maginfláció várható emelkedése viszont fegyelmezett monetáris politikát indokol. Emellett lassan halad a várakozások horgonyzása, pedig ez is nagyon fontos – mondta. Fontos elem a Monetáris Tanács saját kockázati érzékelése is, és a külföldi kamatkörnyezet valamint a hazai bérkiáramlás még hozhat kellemetlen meglepetéseket.

A beérkező adatok bizakodásra adnak okot, de érdemes óvatosnak lenni

– válaszolta a kérdésre.

A hozamgörbe teljes szakaszára figyelni fogunk

Virág Barnabás még egyszer megismételte, hogy új korszak kezdődik a monetáris politikában. Ismertette az eddigi gyors kamatcsökkentési pályát, majd hozzátette, hogy bízik benne: a folyamat végén sikerül olyan kamatkörnyezetet elérni, ami a piaci alapú hitelezést is támogatja majd. Egy új szakaszt kell most nyitni a kamatcsökkentések után, a nemzetközi befektetői hangulat romlott, az EP-választások után az európai piacok megítélése változott, a feltörekvő piacokon nőtt a kockázat.

Az infláció előretekintve a toleranciasáv tetején marad, a maginfláció emelkedik, az inflációs várakozások erőteljesebb horgonyzására van szükség. Emellett figyelni kell, hogy az erős bérkiáramlás hogyan csapódik le az inflációban. Fontos továbbá, hogy a költségvetési célokat fegyelmezetten érjük el a következő években.

A hitelek jelentős részében nem az alapkamat a meghatározó, gyakrolatilag az új kibocsátás és az állomány esetén is többségben van az 1 éven túli kamatfixálás. A monetáris politikában így nem elegendő a rövid kamatokra fókuszálni, a teljes hozamgörbére kell koncentrálni, az egészet figyelni fogjuk – mondta Virág.

Erős lesz a reálbér emelkedése idén

A nominális bérdinamika idén 11,5% körüli következhet be, ami 4% körüli inflációs pályával társulva egy nagyon erős reálbér-dinamikát eredményez a magyar gazdaságban.

Az MNB szerint az inflációs cél fenntartható elérése 2025-től következhet be.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ami a reálgazdaságot illeti, a fogyasztás helyreállása támogathatja a növekedést. A fogyasztói hangulat oldódásában az év második felében láthatunk majd előrelépést, akkor várható a kiskereskedelmi adatok felelndülése. Idén az MNB 2-3%-os növekedést vár, a pálya gyakorlatilag megegyezik a márciusi előrejelzéssel. Szerkezetében is hasonló a növekedési pálya: idén a lakosság fogyasztása lesz a növekedés motorja, miközben a nettó export is hozzájárul a növekedéshez. 2025-től már kiegyensúlyozott gazdasági növekedésre számít az MNB, amikor a beruházások oldalán a vállalatok elkezdik bepótolni az elhalasztott beruházásokat, és várhatóan a külső környezet is javul.

A folyó fizetési mérleg egyenlegében zajló folyamatokat nem lehet elégszer hangsúlyozni

– mondta Virág. Az elmúlt hónapokban folyamatosan historikus csúcsot jelentő adatok érkeztek, ekkora többlet az év első 4 hónapjában még nem volt. Ez azt mutatja, hogy a foly.fiz. mérleg pozíció 2023-ban bekövetkezett változása idén folytatódhat, a pozíció javulása a vártnál gyorsabban történhet meg.
A globálisan meghatározó jegybankok várható kamatpolitikájának jelentős szerepe lesz abban, miként folytatható a hazai kamatpolitika - ez derül ki az MNB közleményéből.

Több tényező is óvatosságra int

Az előretekintő inflációs várakozások a márciusi prognózishoz képest nagyjából fél százalékponttal javultak, az inflációban látott elmozdulás bizakodásra adhat okot. Több tényezőt azonosított viszont a Monetáris Tanács, amely óvatosságra int. Az egyik az inflációs prognózis változásának szerkezete: a változás nagy része a gyorsan változó árú üzemanyagok és élelmiszerek árához köthető, ezek a világpiaci árakkal összhangban gyorsan tudnak változni. A kép az, hogy ezek az árak most kedvezőbb pályát mutatnak, mint márciusban látunk.

A másik ok, ami miatt óvatosnak kell lennünk, az a maginflációs pálya alakulása. Az év végén a maginfláció megközelítheti az 5%-ot, ami a toleranciasávon kívül van. Az inflációs várakozások mozgása is óvatosságra int. Miközben a megfigyelt infláció jelentős mértékben csökkent és az inflációs célsávon belül alakult az elmúlt hónapokban, a várakozásokban látott csökkenés sokkal moderáltabb. Az inflációs vártakozások célhoz horgonyzására van szükség Virág szerint.

A mérsékeltebb külföldi inflációs pálya hatással lehet a magyar inflációs pályára, ám a külföldi fejlemények miatt az MNB-nek óvatosnak kell lennie.

A külső kamatkörnyezet magas maradhat

A Fed esetén azt látjuk, hogy a külső kamatkörnyezet elhúzódóan magas maradhat, a Fed esetében a piaci várakozások szerint 1-2 kamatcsökkentés lehet. Az EKB elkezdte a kamatcsökkentést júniusban, de a várakozások szerint óvatos megközelítést alkalmaz majd az EKB, a várakozások szerint ők is 1-2 vágást hajthatnak végre.

Bizonytalanabbá vált a makrogazdasági környezet

Az infláció továbbra is a cél fölött maradhat a következő hónapokban – mondta. A foglalkoztatottság szintje historikusan magas, de a munkaerőpiac feszessége enyhült. A kereslet helyreállása támogathatja a gazdaságot – mondta. Mind az idei évben, mind a követlező évben a jegybank korábbi várakozásánál is nagyobb lehet a folyó fizetési mérleg aktívuma, az idei évben 2% lehet GDP-arányosan.

Az új alappálya menti előrejelzést felfelé mutató inflációs és lefelé mutató növekedési kockázazok jellemzik. Az amerikai kamatkörnyezet magas maradhat, ami a feltörekvő piacokon mérsékelheti a kamatok mozgásterét – értékelte az MNB alelnöke.

Globálisan romlott a befektetői hangulat kifejezetten a feltörekvő piacoknál. Új elemként jelent meg, hogy az európai pénzpiacokon nőtt a bizonytalanság, ez erőteljesen befolyásolhatja majd a kelet-európai piacok működését az euró gyengülése és a hozamfelárak (pl. német-francia relációban) nőttek az EP-választások után. Ez egy új olyan elem, amire kiemelten figyelni kell Virág Barnabás szerint.

Új korszak kezdődik a magyar monetáris politikában

Virág ismertette a jegybank kamatcsökkentését, az MNB a mai 25 bázispontos csökkentésével elérte a júniusra kommunikált sáv felső szélét. Változott a külső környezet. Júniusban új szakasz nyílik a monetáris politikában, az MNB számára érdemben szűkebb tér lesz a kamatcsökkentésre.

Az előretekintő iránymutatás megváltozott: az MNB folyamatosan értékeli a beérkező adatokat, az alapkamat mértékéről körültekintően és adatvezérelt módon dönt majd. Az MNB továbbra is a ezinflációra és az árstabilitásra helyezi a hangsúlyt, a várakozások horgonyzása fontos ahhoz, hogy az infláció visszatérjen a célhoz. Nem dőlhetünk hátra, a pénzpiaci környezet változása, geopolitikai konflitkusok és az inflációs várakozások óvatosságra intenek. Kulcskérdés a pénzügyi piacok stabilitásának fenntartása – mondta Virág.

Címlapkép forrása: MTI/Purger Tamás

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 22. 19:16
Az Európai Bizottság régi-új elnöke kontinentális pajzsot emelne az információmanipulálást és az álh...
Bankmonitor  |  2024. július 22. 16:35
A Bankmonitor új kalkulátorának segítségével most mindenki könnyedén megnézheti, hogy reálisan menny...
Kiszámoló  |  2024. július 22. 10:54
Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok...
Holdblog  |  2024. július 22. 08:03
Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényé...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 23. kedd
Lenke
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 22. 19:14
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem