26 °C Budapest
Flags of many countries.

Ezek a világ legélhetőbb országai 2023-ban: Magyarország csúnyán leszerepelt, hátul kullog

2023. szeptember 14. 19:03

Elkészült az idei évben is a legjobb országok listája. A lista első helyét Svájc foglalja el, de az első 10-be került Nagy-Britannia és az USA mellet Németország, Svédország és Hollandia is. Magyarország a csehek mögött eggyel, a 49. a listán, de olyan országok nyomtak le minket, mint Mexikó, Dél-Afrika vagy Egyiptom. 

A U.S.News elkészítette a 2023-mas legjobb országok listáját. Az előkelő első helyet Svájc foglalja el, az első 10 helyezett több különböző kontinens országaiból áll össze. Az USA, Új-Zéland, Ausztrália, Japán is az egy számjegyű helyezettek között van. 

Mi alapján döntötték el, hogy melyik ország hányadik a listán?

A kutatást a U.S.News a World Reporttal és a Pennsylvaniai Egyetem Wharton School of the University of Pennsylvania professzora, David Reibstein közösen dolgozták ki. Először megállíptottak egy 73 kifejezésből álló listát, amelyekkel az országokat le lehet írni és hozzájárulnak egy modern társadalom sikeres működéséhez. A listán szereplő kifejezéseket egy kérdőív segítségével állapították meg, melyet márciustól júniusig lehetett kitölteni világszerte. Több mint 17 000 ember döntött arról, hogy egyes jelzőket mennyire tud társítani adott nemzetekhez. Majd ezekből hoztak létre egy olyan skálát, ami országok összehasonlítására is alkalmas. 

Végül az így megszületett 73 jellemzőt 10 alrangsorba osztották és ezen szempontok mentén hozták létre az országok listáját. A 10 alrangsor:

 

Természetesen mindegyik kategória különböző súllyal van jelen a listában. A legnagyobb súlya a vállalkozó szellemnek van, ami cseppet sem meglepő, hiszen alapvetően a gazdasági mérőszámok tudják a legjobban behatárolni és meghatározni egy ország működését. A legkisebb mértékben az örökség, kaland és hatalom kategóriái vannak, melyek erősen függenek attól is, hogy mennyi pénze van egy adott országnak, tehát a gazdasági tényezőktől. A rangsorolást mindegyik kategóriára külön-külön elvégezték, és ezek alapján határoztak meg egy összesítő értéket, ami alapján megszületett a rangsor. 

A 20 legjobb és Magyarország

A listát Svájc vezeti, de az első 20 helyezett között több európai ország is helyet foglal. A kutatás során egyébként a kategóriák mellet rövid leírást is olvashatunk az országokról. Mindegyik ország esetén találunk egy rövid táblázat szerű kigyűjtést az alap gazdasági mutatókkal, mint például GDP, populáció nagysága vagy a régió. Ezeket az értékeket egy 4-5 bekezdéses összefoglaló írás követi, amiben az országra leginkább jellemző események, társadalomtörténeti jelenségek,gazdasági és földrajzi tényezők összegzése olvasható. Végül a legvégén találjuk a kategóriákat az arányokkal és az azokban elért helyezésekkel. 

Svájc egyébként külön a kategóriákon belül is igen jól szerepel, 23.helyezése a legrosszabb, az örökség és mozgatórugó kategóriákban, de például az üzleti életben való nyitottságban szintén első helyen áll. A környező országok közül Németország a 7. a listán, de a vállalkozói szellem kategóriájában második helyet foglal el. Franciaország a 12., de ott a 2. legmagasabb a kulturális befolyásosság, ami azt gondolom senkit nem lep meg, tekintve a rengeteg híres francia márkát a piacon, ami ugyanakkor váratlanabb érték, hogy az üzleti élet felé a lista szerint kevésbé nyitottak, mindösszesen a 44.-ek. 

A lista első 20 helye között több ázsiai ország is helyet kapott, azonban amelyiket talán a legérdemesebb részletesebben megtekinteni a 20. helyet elfoglaló Kína. Nem megdöbbentő adat, hogy a társadalmi cél tekintetében, amely hangsúlyozza az emberi jogok és nemek közti egyenlőség fontosságát, elég rossz helyen szerepel az ország, a 78. helyezést kapta. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Magyarország jellemzése 

Na de mi a helyzet itthon? Összesítve a 49. helyet foglaljuk el, de érdemes részletesen megvizsgálni miket írnak hazánkról. A rövid összefoglalóban igen sok téma teret kap, a kezdeti könnyedebb témáktól, mint a beszélt nyelvek és földrajzi adottságaink, eljutnak a végén komolyabb bel-és külpolitikai témákhoz is. Szó esik az Európai Unióval megromlott kapcsolatunkról, vagy az igen magas korrupcióról is, ami a kérdőív szerint jellemzi országunkat. 

A rövid áttekintésben nagy vonalakban átjárják a magyar történelmet, hogy hogyan jutottunk el az oszmánoktól, a szovjetizálódáson keresztül végül a többpárti rendszerhez és demokráciához. Érdekességként kiemelik, hogy miközben Magyarország sok európai országra jellemző viszonylagos gazdasági jólétet élvez, nyelvileg elszigetelődött európai társaitól. A magyar nyelv a mai napig sajátosságunk, ugyanis Európában a nyelvünk egyike, az indoeurópai nyelvcsaládnak, ami nem számít mindennaposnak. Valamint nevezetességeink között említik a termálfürdőket, és magát a fővárosunkat is, mely építészeti pompája miatt egy időben a "Duna királynője" nevet viselte. 

A leírásban helyet kap a magyar emberek világszíntű kiválósága a tudományokban és a művészetekben. Lakosságarányosan itthon van a világ legtöbb Nobel-díjas tudósa, és ugyan közülük sokan nem magyar egyetemen végzett kutatásért kapták meg a legrangosabb tudósoknak járó díjat, mégis pluszpontnak számít, hogy ilyen sok okos embert ad a világnak az országunk. Szintén büszkeségre ad okot a számos festő, zeneszerző és más ágakban alkotó művészeink munkássága, mint például Bartók Béla vagy Csontváry- Kosztka Tivadar. 

A kategóriák szerinti helyezéseink:

  • Kaland: 52
  • Agilitás: 49
  • Vállalkozói szellem: 36
  • Örökség: 39
  • Mozgatórugó: 81
  • Hatalom: 67
  • Életminőség: 35
  • Társadalmi cél: 26

A kategóriákon belül társadalmi cél és az életminőség kategóriákban állunk a legjobban, ami azt bizonyítja, hogy társadalmilag a légkör, az egymásra való figyelés és családbarát, barátságos környezet valósul meg a legjobban hazánkban. Azért az is jól látszik a listában, hogy a magas korrupció miatt a hatalom kategóriájában igen rossz helyen állunk, mindösszesen a 67. helyen. 

A szomszédos országok közül akad olyan, amely majdnem felkerült a 20-es listára, Ausztria például csak 2-vel marad el a 20. helytől. Horvátország és Csehország nagyjából velünk egy helyezést értek el, előbbi a 45., utóbbi 48. Az összes többi szomszédos ország rosszabbul teljesített, Románia például az 55., Szlovákia csak a 63. a listán. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 12:03
Három magyar portált, a Media1 mellett az Eger Infót és az Egri Válasz nevű oldalt is támadás alá vo...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem