13 °C Budapest
Shin Tomei Expressway,Shizuoka Prefecture,Japan

Van kiút a mostani, szörnyű gazdasági helyzetből? Már látszik a fény az alagút végén

2023. február 8. 17:01

A vállalatok az elmúlt időszak egyik legkeményebb évével szembesültek 2022-ben, mivel a világgazdaságot több, egyszerre érkező sokk is érte. Most, 2023 elején, a magasabb árak és magasabb kamatok miatt a vállalatok újabb nehéz év elé néznek. Ugyanakkor egy évente elvégzett elemzői felmérésének eredménye szerint már látszik a fény az alagút végén, a Kínában zajló fejlemények pedig különösen biztatónak tűnnek.

A Fidelity International éves Elemzői felmérése a cég saját, a világ különböző pontjain dolgozó elemzőinek körülbelül 15 000 konkrét vállalati kapcsolatfelvétel alapján kialakult véleményét összegezve igyekszik felderíteni a vállalati szférában kibontakozó trendeket.

A felmérés szerint A Fidelity elemzőinek 60%-a úgy véli, hogy ágazatuk már lassulási fázisban, enyhe vagy súlyosabb recesszióban van. De a jövőt tekintve ezen elemzőknek valamivel több, mint a fele arra számít, hogy az üzleti ciklus 2023 végére ismét pozitív szakaszba lép.

Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója így kommentálta az eredményeket:

Lehet, hogy felmérésünk eredményei ellentmondanak az uralkodó piaci hangulatnak egy olyan év után, amikor az Ukrajna orosz megszállása által előidézett megrázkódtatás egybeesett az egy évtizeden át virágzó részvénypiacok összeomlásával és az olcsó pénz eltűnésével. De ha tágabb perspektívából nézzük a dolgokat, akkor ezek az eredmények pontosan egybeesnek azzal, amit a közgazdasági logika diktál: amikor a cégek elérik az üzleti ciklus legmélyebb pontját, elkezdenek a jövőbeli lehetőségekre gondolni.

A felmérés szerint a költségnyomás a legtöbb ágazatban és régióban az év első felében fog tetőzni. Kína − feltéve, hogy az újranyitással kapcsolatos, merész lépése beválik − újraindul, és az alapanyag-ipari, valamint a közmű- és technológiai vállalatoknál − részben a környezetvédelmi átállás hatására – ismét megindulnak a beruházások.”

Kína expanziós üzemmódba kapcsol

Most, hogy Kína kivezeti a zéró-Covid politikát, úgy tűnik, mintha az ország gazdasága az üzleti ciklus egy másik pontján járna, mint a világgazdaság egésze. A Fidelity Kínával foglalkozó elemzőinek többsége a következő 12 hónapban bevételnövekedésére számít, méghozzá az összes régió közül a legnagyobb mértékűre.

A Fidelity legfrissebb havi felméréseiben, amelyek a hangulat rövidebb távú változásait mérik fel, Kína volt az egyetlen régió, ahol a Fidelity elemzői decemberben és januárban is pozitív hangulatról számoltak be a vállalatvezetők körében. Kína decemberben kezdte meg a zárlatok enyhítését és az újranyitás előkészítését.

Ezt az optimizmust azonban kissé lehűtik a Covid esetleges újbóli megjelenése miatti aggodalmak, most, hogy a hivatalos kínai álláspont a fertőzésekkel szembeni zéró toleranciáról átlendült a gyors újraindulásra. Al-Hilal István ehhez a következőket tette hozzá:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vállalatok pozitívan reagáltak a kínai zéró-Covid-politika enyhítésére: a részvénypiacok december óta gyorsan emelkedtek. Azonban a vállalatok rövid távon gyengébb teljesítményt mutathatnak a hiányzó munkavállalók miatt, és összességében arra számítunk, hogy a Covid miatti gondok normalizálódása előtt még rázós út várhat ránk.

Az év végéhez fűzött óvatos optimizmus ellenére a felmérés számos adatpontja azt sugallja, hogy még bőven lesz részünk fájdalomban is. A Fidelity elemzői a következő 12 hónapban az adósságcsődök számának növekedésére számítanak. A részvényesi kifizetések közelmúltbeli növekedése lassulni fog, csakúgy, mint a M&A-tevékenység is, és a Fidelity elemzőinek 73 százaléka szerint azok az ügyletek, amelyekre várakozásaik szerint mégis sor kerül, kisebb volumenű, ún. ráépülő (bolt-on) felvásárlások lesznek. Mintegy háromnegyedük (74 százalék) szerint a vállalatvezetők számára egyelőre a legfontosabb feladat a költségek kordában tartása és a bevételek növelése, nem pedig a növekedést célzó beruházások vagy a részvényesi hozam biztosítása lesz.

A geopolitika, amely az orosz invázió miatt került ennyire a figyelem középpontjába, szintén gyorsan növekvő aggodalomra ad okot, mivel a felmérés e témakörre vonatkozó negatív nettó végeredménye számszerűen csaknem megduplázódott.

A természet szava

Biztató, hogy a Fidelity elemzőinek túlnyomó többsége (90 százaléka) arról számolt be, hogy vállalatai ugyanolyan vagy nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) kérdésekre, mint egy évvel ezelőtt. A Fidelity elemzőinek azonban mindössze 8%-a számít arra, hogy a vállalatok a következő 12 hónapban csökkenteni fogják a szárazföldi biodiverzitásra gyakorolt negatív hatásukat. Az óceáni biodiverzitás esetében ez az arány 6 %.

Ned Salter, Global Head of Investment Research, a következőket tette hozzá a fentiekhez: „Felmérésünk azt mutatja, hogy amikor az ESG kérdéséről van szó, a vállalatok odafigyelnek és cselekszenek − de még mindig sok a tennivaló. A biodiverzitással kapcsolatos kezdeményezések a legtöbb vállalat esetében még korai stádiumban vannak, de ez egy olyan kulcsfontosságú kötelezettségvállalási terület, ahol az idén szeretnénk előrelépést elérni a befektetésünk tárgyát képező vállalatoknál.”

„A közelmúltban Montrealban tartott COP 15, vagyis az ENSZ Biodiverzitási Konferenciája hatására nőtt a biológiai sokféleség és annak a nettó zéró karbonkibocsátás megvalósítása szempontjából betöltött jelentősége, és ez új lendületet adott a vállalatokkal e témában folytatott beszélgetéseinknek.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 30. 16:29
Kis-Benedek József, a 74 éves biztonságpolitikai szakértő, aki a múlt héten rosszul lett és elájult...
Holdblog  |  2023. március 30. 12:59
Mea culpa, de egyetlen szóval sem említettem még, hogy Venezuelában az ember vásároljon bármit is (r...
Bankmonitor  |  2023. március 30. 11:00
Korábban már írtunk az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló 262/2016. (VIII. 31.) Korm. rend...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?